28 Eylül 2024 Cumartesi

Eğitim Sen İzmir: Eşit işe eşit ücret

Eğitim Sen İzmir şubeleri, eğitimdeki sorunlara ilişkin basın açıklaması düzenleyerek, eşit işe eşit ücret ilkesinin tesis edilmesi için ÖMK'nın kaldırılmasını istedi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir şubeleri 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının ilk dönemine dair Konak'ta bulunan İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. "ÖMK eşitsizliğine karşı eşit işe eşit ücret istiyoruz" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Eğitim Sen İzmir 5 No'lu şube başkanı Özcan Çetin okudu.

Eğitime ilişkin en dikkat çekici sorunlardan birinin öğrencilerin beslenme sorunu olduğunu kaydeden Çetin, birçok öğrencinin okulda yemek yemeden günü geçirdiğine işaret etti. Eğitim bilimsellikten uzaklaştığını, öğrencilerin dini içerikli derslere yönlendirildiğini söyleyen Çetin, eğitimin özelleştirildiğine ve mülakatların "siyasi kadrolaşma" amacıyla kullanıldığına vurgu yaptı.

2020'de yaşanan deprem sonrası orta ve ağır hasarlı okul binalarının boşaltıldığını hatırlatan Çetin, bu binaların aradan yıllar geçmesine rağmen onarılmadığını dile getirdi. "İkili eğitim yapılan okulların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu durum hijyen sorunlarına, sabahın karanlığından akşamın geç saatlerine kadar eğitim öğretimin sürmesine neden olmaktadır" diyen Çetin, ÖMK düzenlemesiyle eşit işe eşit ücret ilkesinin de bozulduğunu söyledi.

Çetin, eğitim emekçileri olarak taleplerini şöyle sıraladı:
🔹"3600 ek göstergenin 1'inci dereceye gelen tüm kamu çalışanlarına da verilmesi sağlanmalıdır.
🔹Eğitime hazırlık ödeneğinin tüm eğitim çalışanlarına en az bir maaş tutarında ödenmesi gerekmektedir.
🔹Teknik hizmetler, genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfına çeşitli miktarlarda yılda bir defaya mahsus verilen giyim yardımının, tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi gerekmektedir.
🔹Tüm eğitim çalışanlarının ek ödeme ve özel hizmet tazminatları emekli maaşları hesaplamalarına dahil edilerek, artan oranlı vergi dilimi uygulamasına son verilmelidir.
🔹MEB'de mobbinge, sürgüne, görev dağılımındaki adaletsizliğe ve siyasi kadrolaşmaya son verilmelidir."

Eylem boyunca, "Eşit işe eşit ücret", "Sermayeye değil eğitime bütçe", "Laik, bilimsel, demokratik eğitim" sloganları atıldı.