10 Ekim 2024 Perşembe

Eğitim Sen'den Bakan Selçuk'a uyarı: Eğitim uzaktan olmaz

Eğitim Sen Genel Merkezi, yaptığı açıklama ile MEB Bakanı Selçuk'u uyardı ve uzaktan eğitim uygulamalarını kalıcı hale getirmek yerine, eğitime erişim başta olmak üzere yıllardır eğitimin çözüm bekleyen temel sorunlarına, eşitsizliklere ve adaletsizliklere yoğunlaşması, kalıcı çözümler üretmek için çalışmasını söyledi. 

Eğitim Sen Genel Merkezi, ilişkin Milli Eğitim Bakanı (MEB) Bakanı Ziya Selçuk'un yaptığı yüz yüze eğitime ilişkin açıklamasına tepki gösterdi. Uzaktan eğitimin ancak yüz yüze eğitimi desteklemek, güçlendirmek amacıyla yapıldığında anlamlı olacağı kaydedilen açıklamada, "Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un iddiasının aksine uzaktan eğitimin kalıcı hale getirilmesi doğru değildir. Çünkü okullar aynı zamanda bir yaşam alanı, başka çocuklarla, farklı öğretmenlerle karşılaşma alanıdır. İnsani güç ve yetilerin açığa çıktığı, hep birlikte gelişme, güçlenme ve özgürleşme alanıdır. Uzaktan eğitim uygulamalarıyla bu temel kazanımları sağlamak mümkün değildir. Üstelik uzaktan yapılan eğitim değil, sadece öğretimdir. Sayın Bakan'ın da çok iyi bildiği gibi, eğitim ve öğretim amaçlar ve hedefler açısından farklıdır" denildi. 

'UZAKTAN EĞİTİM EN YAYGIN ESNEK ÇALIŞMA BİÇİMİ'
Okuldaki eğitim ile sosyalleşmenin kalıplarının genişleyeceği ve daha karmaşık toplumsal sorunlarla mücadele etme yeteneği kazanılacağı belirtilen açıklamada, uzaktan eğitimi kalıcılaştırmak, özellikle küçük çocuğu olan çalışan kadınlar açısından son derece olumsuz sonuçlar ortaya çıkaracağı dile getirildi. Esnek çalışma uygulamalarının hedef kitlesinin kadın emekçiler olduğu dikkate alındığında, uzaktan eğitim uygulamalarının sadece öğrenciler açısından değil, çalışan ebeveynler açısından da olumsuz sonuçlarının ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Uzaktan eğitim uygulamalarının bir diğer boyutu ise eğitim emekçileri açısından uzaktan çalışma ya da evden çalışma uygulamasının kalıcı hale getirilmesidir. En yaygın esnek çalışma biçimlerinden birisi haline gelen uzaktan çalışma uygulamaları ile eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük hak kayıplarının gündeme gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Eğitim emekçilerinin hem okulda, hem de evden çalışacak olması, pandemi ile birlikte yaygınlaşan 'hibrit çalışma' uygulamalarının çalışma yaşamının ayrılmaz bir parçası haline getirilmesidir" ifadeleri kullanıldı.

'BAKAN KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETMEK İÇİN ÇALIŞMALI'
Türkiye'de ne yüz yüze eğitimle ne de uzaktan eğitimle eşitlik ve adaletin bir türlü sağlanamadığının altı çizilen açıklama şöyle devam etti: "MEB'in resmi açıklamalarına göre, aradan bir yıl geçmesine rağmen hala uzaktan eğitime erişemeyen bir milyonun üzerinde öğrenci bulunmaktadır. Milli Eğim Bakanı, eğitimin bileşenleri yüz yüze eğitimin sağlıklı ve güvenli biçimde, aşı dahil, sürdürmeye odaklanmışken gündemi başka bir noktaya çekerek saptırmakta, bu şekilde kendi sorumluluklarını unutturmaya çalışmaktadır. MEB'in görevi yüz yüze eğitimi sağlıklı ve güvenli biçimde sürdürecek çalışmalar yapmaktır. Milli Eğitim Bakanı'na tavsiyemiz, uzaktan eğitim uygulamalarını kalıcı hale getirmek yerine, eğitime erişim başta olmak üzere yıllardır eğitimin çözüm bekleyen temel sorunlarına, eşitsizliklere ve adaletsizliklere yoğunlaşması, kalıcı çözümler üretmek için çalışmasıdır."