10 Ekim 2024 Perşembe

'Ekolojik yıkıma neden olmayan uygulamalar esas alınmalıdır'

HDK İzmir Meclisi, Türkiye'nin su varlığının sermayenin çıkarları doğrultusunda, uluslararası egemen sermaye tarafından yönlendirildiğini kaydetti ve "Tarımda ve sanayide suyun en verimli şekilde kullanılabileceği, suyun kirletilmeyeceği ekolojik yıkıma neden olmayan  uygulamalar esas alınmalıdır" dedi. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir Meclisi, 22 Mart Dünya Su Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. Türkiye'nin su varlığının sermayenin çıkarları doğrultusunda, uluslararası egemen sermaye tarafından yönlendirildiği kaydedilen açıklamada, "Çok su tüketen, sularımızı kirleten, içilemez, kullanılamaz hâle getiren enerji üretimi, çimento, madencilik, demir çelik, dericilik, tekstil, kâğıt, gibi sanayi alanları bu nedenle ülkemize kaydırılmaktadırlar" denildi. 

Açıklamada, "Su varlığının yağmalanması, kötü kullanılması, kirletilmesi doğal olduğu kadar toplumsal yıkımlara da neden olmaktadır. Doğal yaşam yok edildiği gibi toplumsal, kültürel, ekonomik yıkımlar da gerçekleşmektedir. Bu gidişe son vermek için öncelikle suyun, sermayenin kârı ve büyüyerek egemenliğini artırması için değil, canlı yaşamın sürdürülebilirliği amacıyla kullanılması yaşama geçirilmelidir. Sağlıklı su her canlının en temel hakkıdır. Bu nedenle insanların sağlıklı içme ve kullanma suyuna ücretsiz erişebilmeleri, suyun  ticarete, kâra konu edilmeden kullanıma sunulması sağlanmalıdır. Tarımda ve sanayide suyun en verimli şekilde kullanılabileceği, suyun kirletilmeyeceği ekolojik yıkıma neden olmayan uygulamalar esas alınmalıdır" ifadeleri kullanıldı.