28 Eylül 2024 Cumartesi

Eksik: İmralı üzerindeki tecride derhal son verin

HDP'nin tecride karşı başlattığı nöbetin 10'uncu gününde konuşan HDP milletvekili Habip Eksik, Türkiye halklarının geleceğinin önündeki en önemli engel olan Kürt sorununun demokratik çözümü için PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüşülmesi gerektiğini vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) tecride karşı Adalet Bakanlığı önünde başlattığı nöbet 10'uncu gününde devam etti. "İmralı'da hukuk uygulansın", "Savaşa ve tecride son", "Tecrit insanlık suçudur" yazılı dövizlerle meclisten bakanlığa yürüyen HDP milletvekilleri Habip Eksik, Murat Sarısaç, Fatma Kurtulan, Abdullah Koç, Erdal Aydemir, Hüseyin Kaçmaz, Hasan Özgüneş, Erol Katırcıoğlu, Mahmut Toğrul, Celadet Gaydalı, Ayşe Sürücü, Nusrettin Maçin ve İmam Taşçıer yine polisler tarafından engellendi.

Milletvekilleri adına konuşan Habip Eksik, iktidarların 15 Şubat 1999'dan bu yana İmralı Hapishanesi'nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan'la iletişimsizlik halini sürdürmek için çok sayıda yolu denediğini söyledi. Öcalan'ın Türkiye halklarının geleceğinin önündeki en büyük engel olan Kürt sorununun demokratik çözümü için adım atmak istediğini vurgulayan Eksik, Öcalan'ın çözümün en önemli aktörlerinden olduğunu kaydetti.

22 aydır İmralı Hapishanesinde Öcalan ve diğer tutsaklar üzerinde uygulanan tecridin hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Eksik, "Bu tecridin kaldırılmasının önündeki en büyük engelin uluslararası komployu gerçekleştiren, Ortadoğu ve Türkiye coğrafyasında barışın gerçekleşmesini istemeyen güçler olduğunu çok iyi biliyoruz. İktidarın bu güçlere emir erliği yaptığını çok iyi biliyoruz. Halklarımıza sesleniyoruz; bu tecridin bir an önce kaldırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Tecrit kaldırılmadığı sürece savaş politikalarının ve ekonomik krizin sona ermeyeceğini söyleyen Eksik, "Bugün Türkiye halklarının yaşadığı sorunların temelini Kürt sorunundaki çözümsüzlük ve savaş politikaları oluşturmaktadır. Bu sorunların çözümünün yeri de adresi de muhataplarıyla görüşülmesidir" dedi.

Barışın sağlanması ve Ortadoğu'da ortak bir yaşamın tesis edilmesinin Kürt sorununun demokratik çözümünden geçtiğini ifade eden Eksik, bunun yolunun müzakarelerin yeniden başlamasından geçtiğini kaydetti.

Eksik, şöyle devam etti: "Bir kez daha sesleniyoruz; Sayın Öcalan üzerindeki İmralı tecrit sistemi derhal sonlandırılmalıdır. İmralı tecrit sistemi hem insanlık dışıdır hem de işkence yöntemidir. Bugün Sayın Öcalan'ın gasp edilen hakları kendisine verilmelidir. Umut hakkı kapsamında fiziki özgürlüğü için adım atılmalıdır. Umut hakkı her insanın insan haklarından kaynaklanan hakkıdır ve fiziki özgürlük hakkı kapsamında kendisine tanınmalıdır. Buradan bir kez daha Adalet Bakanlığına, bu tecridin somut nedeni ve uygulayıcısı olan Adalet Bakanına sesleniyoruz: Bu hukuksuzluğa son verin, suç işlemeye son verin. İmralı Cezaevi üzerindeki tecride son verin. Avukatları ve ailesi kendisiyle görüşsün. Türkiye'de Kürt sorununun demokratik temelde çözümü için muhataplar birbiriyle görüşsün."