10 Ekim 2024 Perşembe

Emekli amirallerden AKP'ye Montrö bildirisi

İstanbul Sözleşmesi'nden çıkışa ilişkin konuşan Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un, bir gazetecinin "Bir Cumhurbaşkanı Montrö'yü de feshedebilir mi?" sorusuna "Teknik olarak evet" yanıtını verince 103 emekli amiral, bildiri yayınladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bildiriyi yayınlayan amiraller hakkında re'sen soruşturma başlattı. MHP lideri Bahçeli ise bildiriye imza atan generallerin rütbelerinin sökülmesi gerektiğini söyledi. 

AKP'li Meclis Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesinin ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Montrö ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni feshedebileceği şeklinde sözlerine emekli amirallerden bildirili yanıt geldi.

24 Mart günü Habertürk yayınında bir gazetecinin, "Bir cumhurbaşkanı 'Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden çekildim, Montrö'yü tanımıyorum, feshettim' diyebilir mi" sorusuna yanıt veren Şentop, "Yapabilir. Mümkün-muhtemel arasında fark var. Yeterli miktar yoğurt bulursanız, Marmara Denizi'ni de karıştırırsanız ayran yapmak mümkündür" yanıtını verdi.

Şentop'un açıklamalarının ardından 103 emekli amiral, bugün bir bildiri yayınladı, AKP iktidarına 'beka' hatırlatması yaptı.

Kanal İstanbul projesinin de Montrö Sözleşmesine aykırı olduğu belirtilen bildiride, "Türkiye'nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına, masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz" denildi.

Bildiride, Deniz İkmal komutanlığından amiralliğe terfi ettirilen Mehmet Sarı'nın sarıklı, cübbeli fotoğrafları da hatırlatıldı.

Amirallerin bildirisine AKP ve MHP tepki gösterirken, CHP ve İyi Partililer destek verdi.

'EMEKLİ AMİRALLER ERDOĞAN'A PARMAK SALLAYAMAZ' 
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "milli iradenin meşru temsilcisi" olarak tanımladığı AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a amirallerin parmak salladığını belirterek, "Haddinizi bilin" dedi. Altun, "Vesayetçiler bir daha asla demokrasimize zarar veremeyecek. Dış güçlerin ezik piyonları büyüyen, güçlenen Türkiye'nin önünü kesemeyecek" diye belirtti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da sosyal medya hesabından, "Demokrasiye, devlete ve millete sadakatle bağlı, rütbesini üniformasını siyaset malzemesi yapmayanları daima şükranla yad ederiz… Ya diğerleri…" ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da "Darbe seviciler demokratik kurumlara, seçilmişlere ve de Türk Silahlı Kuvvetlerine ayar verme hadsizliğinde bulunmuşlar" dedi.

Tartışmaları başlatan isim olan AKP'li Meclis Başkanı Mustafa Şentop ise "Düşünce açıklama başka, darbe çağrışımlı bildiri hazırlamak başka" diye belirtti.

'RÜTBELERİ SÖKÜLSÜN'
MHP lideri Devlet Bahçeli, bildiriyi yayınlayan emekli amirallerin rütbelerinin sökülmesini istedi. Bahçeli sosyal medyadan, "Muhtıra tarzında hazırlanarak gece yarısı servisi yapılan bildiride imzası bulunan amirallerin rütbeleri sökülmelidir. Emeklilik hakları kaldırılmalı, emekli maaşları kesilmelidir. Açıklanan bildirinin çok yönlü adli ve idari soruşturması yapılmalıdır" dedi.

CHP VE İYİ PARTİ AMİRALLERE SAHİP ÇIKTI
İyi Parti ve CHP ise bildiriye destek verdi. İyi Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 103 emekli amiralin imzasıyla yayımlanan bildiriye ilişkin, "Bir tabip teğmen olarak altına imzamı atıyorum" diyerek destek verdi. 'Darbe çağrışımlı bildiri" açıklamalarına ilişkin Çıray, "Bıktık bu darbe paranoya ve tiyatrosundan" açıklamasında bulundu.

CHP eski milletvekili Haluk Pekşen de bildiriye destek verenler arasında yer aldı, "Cumhuriyetin yiğit ve yurtsever Amirallerini yürekten kutluyoruz..." ifadesini kullandı.

RE'SEN SORUŞTURMA
103 emekli amiralin yayınladığı bildiriye ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, re'sen soruşturma başlattı. Başsavcılığın açıklamasında, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca; 04/04/2021 tarihinde bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaşılan ve '103 amiralden Montrö bildirisi' başlığı altında yayınlandığı belirtilen açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla re'sen soruşturma başlatılmıştır" denildi.