24 Eylül 2024 Salı

Enternasyonalist gençler GGM'ye gönderildi

Urfa'da işkenceyle gözaltına alınan enternasyonalist gençler, Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi.

Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük saldırılarına karşı dün Urfa'da yapılmak istenen açıklamada işkenceyle gözaltına alınan 15 enternasyonalist genç, Geri Gönderme Merkezi'ne (GGM) gönderildi. Yeşil Sol Parti'nin 15 Ekim'de Ankara'da yapılacak kongresine katılmak için gelen ve bir dizi ziyaret için Kürdistan'da bulunan enternasyonalist 15 genç ile HDP Gençlik Meclisi üyesi Livan Orman, Senem Eriş, Sadullah Bircan ve Mizgin Çiftçi, dünkü protestoda gözaltına alındı.

Gençler, ilk olarak merkez Haliliye ilçesinde bulunan Emin Çavuş Polis Merkezi Karakolu'na götürüldü. 3 saat ters kelepçe ile polis aracında bekletilen gençler slogan attıkları için darp edildi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Urfa Barosu üyesi avukatların girişimleri de sonuç vermedi ve ters kelepçe çıkarılmadı. Polis, gençlerin telefonlarına da el koydu.

Gençler, verdikleri ifadelerinde kendilerine şiddet uygulayan polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Gençlerden Ariel Castagnieri, altın kolyesinin kendisine saldıran polis tarafından çalındığını belirtti. Castagnieri'nin ifadesine giren avukat Ali Arslan, kamuya açık alanda polislerin görüntüsünü almanın yasak olmadığını belirterek, polisler hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Gençlerden Caroline Förster ise, kendisini darp eden polislerin kolunda bulunan şeker ölçüm cihazını koparttığını ve yaralandığını söyledi.

GGM'YE GÖNDERİLDİLER
Gençler, karakoldaki işlemlerin ardından İl Güvenlik Şubesi'ne götürüldü. Şubede, "2911 sayılı kanuna muhalefet" iddiasıyla gençlerin ifadeleri alındı. Suçlamaları ret eden gençler, karakolda verdikleri ifadeyi tekrarlayarak kendilerine işkence uygulayan polislerden şikayetçi oldu. 15 genç, ifadelerinin ardından İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi'ne (GGM) gönderildi.