24 Eylül 2024 Salı

MED-DER ile Payîz Pirtûk'e polis baskını: Çok sayıda kişi gözaltına alındı

Diyarbakır'da uzun yıllardır Kürtçenin Kurmancî ve Kirmanckî lehçelerinde dil dersleri veren MED-DER ile Payîz Pirtûk isimli kitapçıyı polis bastı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Mardin Kızıltepe'de de düzenlenen ev baskınlarında HDP'li eski yöneticilerin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. İzmir'de de Jin Art Huner yöneticisi Bitkin evine yönelik baskınla gözaltına alındı. 

Diyarbakır'da Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ile Payîz Pirtûk adlı kitapçıya sabah saatlerinde polisler tarafından baskın düzenlendi. Dernek çalışanı çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Mardin ve İzmir'de de gözaltına alınanlar oldu. 

MED-DER'İN KAPISI KIRILDI
Uzun yıllardır Kürtçenin Kurmancî ve Kirmanckî lehçelerinde dil dersleri veren MED-DER'in binasının kapısı kırıldı. Dernek binasında 3 saate yakın bir süre arama yapıldı. Kürtçe dil eğitim kitapları, dergiler ve derneğin bilgisayarlarının hard disklerine el konuldu. Dernek araması sırasında herhangi bir avukatın olmadığı öğrenildi. Arama sonrası derneğin kapısının kilidi değiştirilerek, anahtarı mahalle muhtarına teslim edildi. Soruşturma kapsamında çok sayıda kişi hakkında gözaltı kararı bulunuyor. Dosyada “gizlilik” kararı olduğu ve gözaltına alınanlara 24 saat avukat kısıtlılığı getirildiği öğrenildi. Soruşturmanın, bugüne kadar yüzlerce kişi hakkında gerçeğe aykırı beyanlarda bulunan itirafçı Ümit Akbıyık ile bir gizli tanık üzerinden başlatıldığı bildirildi. Ayrıca soruşturmanın 2022 yılında başlatıldığı bilgisine ulaşıldı.

GÖZALTINDAKİ İSİMLER
Gözaltına alınan ve isimleri netleşen isimler şöyle: MED-DER Eşbaşkanları Mehmet Remzi Azizoğlu ve Şükran Yakut, Ramazan Holat, Rıfat Ronî, Dilan Güvenç, Nazan Çelik, Rezan Aktulum, Beritan Gurbet Orak, Berivan Duman, Ayhan Karatekin, Cihat Güneyli, Mehmet Salih Öngün, İlyas Gün, Hebun Yağmur, Mine Karakaş, Fatma İgin ve Rabia Karayıl.
 
PAYİZ PÎRTÛK'DA ARAMALAR SÜRÜYOR 
Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtinde bulunan Payiz Pîrtuk adlı kitapçıda, çok sayıda kitaba el konuldu. Kitapçıda aramalar devam ediyor. 

MARDİN
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde sabah saatlerinde birçok adrese baskın düzenlendi. Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski yöneticileri Necla Kaya, Abdulgani Feritoğulları ve Yasemin Demirkaya'nın da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların İl Jandarma Komutanlığı'nda tutulduğu öğrenildi.

İZMİR
Soruşturma kapsamında İzmir'de de Jin Art Huner yöneticisi Belkıs Süleymanoğlu Bitkin sabah saatlerinde evine yapılan baskında gözaltına alındı. Bitkin, Çankaya'da bulunan İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.