24 Eylül 2024 Salı

Enternasyonalist gençler gözaltına alındı

Urfa'da Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük saldırılara dair yapılan açıklamaya katılmak isteyen 15 enternasyonalist genç gözaltına alındı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Türkiye'nin Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük saldırılarına tepki göstermek amacıyla Urfa'da basın açıklaması düzenledi.

Kitle, HDP Urfa İl Örgütü önünde bir araya gelerek açıklamanın yapılacağı Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne yürümek istedi. Polis, "valilik yasağı" gerekçesiyle kitleye engel oldu. Engellemeye tepki gösteren kitle, yasağın hukuksuz olduğunu vurguladı.

Yeşil Sol Parti'nin 15 Ekim'de gerçekleştireceği kongreye katılmak için gelen ve Kürdistan'da bir dizi ziyarette bulunan 15 enternasyonalist genç de açıklamaya katılmak istedi. Polisler, "Yabancıların açıklamaya katılması yasak" olduğu iddiasıyla gençlerin il binasına girmesini engelledi. 15 genç, polisler tarafından ters kelepçeyle ve yerde sürüklenerek gözaltına alındı.

Yeşil Sol Parti Urfa milletvekili Dilan Kunt Ayan'ın içinde yer aldığı kitle ise, parti binası girişinde kalkanlarla ablukaya alındı. Kitle, "Bijî berxwedana Rojava" sloganları ile ablukaya tepki gösterdi. Polisler, kitleye kalkan, cop ve biber gazıyla saldırdı.

Polisler, milletvekili Ayan'ı zorla kitle içinden çıkarmak istedi. Ayan, ablukaya tepki gösterirken, Yeşil Sol Parti Gençlik Meclisi üyeleri Livan Orman, Senem Eriş, Sadullah Bircan ve Mizgin Çiftçi işkenceyle gözaltına alındı.

Polisin saldırısına rağmen açıklama yapan Ayan, Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük saldırıları kınadı.