21 Eylül 2024 Cumartesi

Erdoğan 'yumuşama' kriterlerini açıkladı

Tayyip Erdoğan, Ankara Kızılcahamam'da düzenlenen AKP İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "yumuşama" kriterlerini açıkladı. Devlet Bahçeli'nin itirazlarına ve Özgür Özel'in çıkışlarına değinen Erdoğan, her iki tarafa da orta yolda buluşulabileceği mesajı verdi.

Tayyip Erdoğan, Ankara Kızılcahamam'da düzenlenen AKP İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada "yumuşama" kriterlerini ve kırmızı çizgilerini açıkladı. Erdoğan konuşmasında, Devlet Bahçeli'nin itirazlarına ve Özgür Özel'in çıkışlarına değindi, her iki tarafa da orta yolda buluşulabileceği mesajı verdi.

Özgür Özel'in ziyaretinin ardından iade-i ziyareti Kurban Bayramı öncesinde gerçekleştireceğini açıklayan Erdoğan, "siyasette yumuşama"yı kendilerinin arzuladığını, bunu tesis etmek için kendilerine düşen ne varsa yapmaya da hazır olduklarını söyledi.

Bahçeli'nin "Cumhur İttifakı'nın süngü düşürmesi" temelinde bir 'yumuşama' sürecine ilişkin itirazlarına değinen Erdoğan, "Elbette siyaset belli bir çerçevede, belli sınırlar içinde yapılır. Yumuşama adı altında kimliğimizden, ilkelerimizden, duruşumuzdan, hassasiyetlerimiz ve kırmızı çizgilerimizden taviz verecek değiliz. Muhalefetten de böyle bir taviz beklemiyoruz" sözleri dikkat çekti.

Özgür Özel'in Gezi ve Kobanê davalarına ilişkin çıkışlarına ilişkin de konuşan Erdoğan, Özel'den çıkışlarını törpülemesini istedi. Erdoğan, Özel'den beklentisini şu sözlerle dile getirdi:
"Bizim siyasetteki referansımız hukuktur. Hukuk içinde olduğu müddetçe her türlü eleştiriye, her türlü ifadeye, söyleme, eyleme saygımız sonsuzdur. Ancak hukukun dışına çıkıldığında ülkenin mahkemeleri, savcıları elbette gerekeni yapacaklardır. Bu bizim için de muhalefet için de geçerlidir. Terör, şiddet, şiddeti övmek, darbe, sokak eylemleriyle darbe girişimi, hakaret, iftira hukuk dışıdır. Aynı tavrı ve tutumu muhalefetten de bekleriz. Onların da hukuka saygı duymasını isteriz. Siyasette yumuşamadan kastettiğimiz hukuka, insan haklarına, demokrasiye saygı duyulmasıdır. Bizden hukuksuzluk karşısında kimse yumuşak bir tavır beklemesin. Milletin inanç değerlerine, kutsalına ve mukaddesatına yönelen azgınlık karşısında kimse bizden yumuşak bir tavır beklemesin. Muhalefetten de bunu bekliyoruz."