21 Eylül 2024 Cumartesi

Eren Odabaş: Kanser hastasıyım, tedavim yapılmıyor

Cemevi Yöneticisi olan kanser hastası Eren Odabaş'ın yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. 6 Şubat'ta Çağlayan meydanında gerçekleşen eylem nedeniyle gözaltına alınan ve tutsak edilen Odabaş, tedavisinin engellendiğini kaydetti. Odabaş tahliye idildi. 

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde 6 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşen eylemin ardından gözaltına alınan ve tutsak edilen Eren Odabaş'ın yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul Adliyesi 26. AğırCeza Mahkemesi'nde görüldü. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Gazi Şehitleri Cemevi yöneticisi kanser hastası Odabaş hakkında 17 Nisan'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianameyle "örgüt üyeliği" suçlamasıyla dava açıldı.

İddianamede, gizli tanık ve tanık ifadelerinin yanı sıra evlerinde bulunan flaş bellek içerisindeki mektuplar delil olarak yer alıyor. Odabaş'ın dosyası sonrasında diğer tutuklulardan ayrıldı. Odabaş'ın duruşması, iddianamenin okunması ile başladı.

'6 YIL ÖNCE KIZINI TACİZ EDEN ADAMI TOKATLADIM, YARGILANDIM'
Savunma yapan Odabaş, herhangi bir örgüte üye olmadığı gibi bağlantılı da olmadığını belirtti. Kanser hastası olduğunu ve üç buçuk aydır tutuklu olduğunu belirten Odabaş, 6 Şubat'ta gerçekleşen eylemle bağlantısının olmadığı için dosyasının ayrıldığını hatırlattı. "Tutukluluğumun nedeni altı yıl önceki soruşturma. O zaman, ben kendi kızını taciz eden komşuma tokat attım, bundan yargılandım" diyen Odabaş, yıllar önce örgüt üyeliğinden tutuklu yargılandığını ve 2018 Ekim ayında tahliye edildiğini aktardı. 

Odabaş, "Aynı gün daha cezaevinden çıkmadan gözaltına alındım, hakkında ‘gözaltı kararı var' dediler. Savcı, adli kontrolle bıraktı beni. Bu soruşturmaların birbiri ile bağlantısı yok. Ben tutuklanmadan 15 gün önce yani 6 Şubat'tan önce hakkımda ‘takipsizlik' kararı verildi. 15 gün içinde ne değişti de ben örgüt üyesi oldum? Bunu anlayamıyorum. Burada bir tutarsızlık var."

'TEDAVİM YAPILMIYOR'
Savunmasının devamında, hastalığına dair de bilgi veren Odabaş, 107 gündür tedavisinin engellendiğini belirtti. Doktorların tutsak olduğu için kendisine ayrımcılık yaptığını anlatan Odabaş, şunları söyledi: "Silivri'de memurlar imar çekilmesi için yardımcı olmak istedi ancak, emir cihazı arızalıymış. Yakın hastanelere gönderecekler şimdi. Tedavim yapılamıyor. Ankara'da bir emar çekildi, tümör belirlendi."

Odabaş'ın ardından avukatı Görgün Danacı, delillerin hukuka uygun olmadığını belirtti, operasyon akşamında Odabaş'ın evinde yapılan ev aramalarının hukuka aykırı olduğunu söyledi. Dosyadaki hukuk dışı evrakların dosyadan çıkartılması gerektiğini belirterek, "Mükerrer dava durumu var. Mahkeme davayı reddetmeli. Ayrıca, müvekkilimiz kanser hastasıdır, bu nedenle tahliye edilmelidir" dedi. 

Savcı, "kuvvetli suç şüphesi" olduğu iddiası ile Odabaş'ın tutukluluğunun devamı yönünde görüş açıkladı.  Mahkeme ise Odabaş hakkında tahliye kararı verdi.