28 Eylül 2024 Cumartesi

ESP Adana İl Örgütü: Ulaşım, elektrik ve su zamları geri çekilsin

ESP Adana İl Örgütü, Heykelli Parkta yaptığı eylemle ulaşım, elektrik ve su zamlarının geri çekilmesini istedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Adana İl Örgütü, Heykelli Parkta ulaşım, elektrik ve su zamlarının geri çekilmesi talebiyle basın açıklaması yaptı.

"Elektrik, su ve ulaşım ücretleri düşürülsün, zamlar geri çekilsin" yazılı pankartın açıldığı eylemde ilk konuşan Osman Kara, "'Yoksulluk kader değil, kriz kapitalizmde çözüm sosyalizmde' şiarıyla başlattığımız kampanyamız devam ediyor. Kampanya kapsamında şu ana kadar iki bin imza topladık ve hedefimiz 15 bin imza" dedi.

Ardından ESP üyesi Adnan Öğrü basın açıklamasını okudu. Her gün biraz daha derinleşen kapitalizmin krizinin yükünü krizi yaratanların ödemesini isteyen Öğrü, yetkililere seslenerek "Adana'da suya yüzde 30 indirim yapıldı, ancak doğanın bizlere sunduğu yaşam kaynağımız olan su faturaları kabarık bir şekilde gelmeye devam etmektedir. Adana'mız ülkemizin en zengin su kaykanlarına sahiptir, ancak vergi ve atık su bedeli nedeniyle faturalar halkımızın cebini yakıyor. Temel yaşam kaynağımız olan suyun kapitalizmin talancı politikalarına peşkeş çekilmesini kabul etmiyoruz" dedi.

İçme suyundan alınan vergiler ve atık su bedelinin en asgariye düşürülmesini talep eden Öğrü, "Kamusal alanlarda alabildiğince tüketilen, su, elektrik sarfiyatı bile halkın tüketim faturalarına yansıtılmakta. Diğer taraftan son bir yılda elektiriğe yüzde 60 zam yapıldı. Asgari ücretle çalışan bir işçinin aylık kazancının beşte biri elektrik faturalarına gitmektedir" diye belirtti.

Adana'da dolmuşa yapılan yüzde 17 oranındaki zammın geri çekilmesini isteyen Öğrü, "Adana'da şehir içi ulaşımda kısa mesafede dahi aynı ulaşım ücretleri alınıyor. Dört nüfuslu bir ailenin iş, okul ulaşım bedeli nerdeyse aylık 1000 TL'yi bulmaktadır. Bu nedenle bir çok insan kısa mesafeleri yürüyerek gidip gelmek zorunda kalıyor" diye kaydetti.

Öğrü konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi veren işsizlik ve geçim sıkıntısı çeken halkımıza kaşıkla verilen maaş artışları suya, elektriğe, ulaşıma ve temel ihtiyaçlarına yapılan zamlarla, kaşıkla verilip kepçeyle geri alınmaktan başka da bir şey değildir. Yapılan zamlar sadece faturaya değil, hayatın her alanına yansıyor. Vatandaşın cebindeki para değer kaybediyor, eriyor. Halkının refahını düşünen bir devlet anlayışında verilen hizmet yoksul halkın cebimden değil, o halka hizmet amacı ile kamusal hizmet kurumlarına gönderilen parayla yapılır. Devlet ve her türlü kamusal kurumunun görevi bu hizmet normlarını adil hukuk kurallarına göre uygulamaktır."