10 Ekim 2024 Perşembe

ESP PM: 1 Mayıs'ta özgürlük için direnişe, faşizmi yenmeye

ESP Parti Meclisi 26 Mart günü gerçekleştirdiği toplantının ardından sonuç bildirgesi yayınladı. HDP'ye yönelik kapatma davası, İstanbul Sözleşmesi ve 1 Mayıs gündemli toplantıda, "'1 Mayıs'ta özgürlük için direnişe, faşizmi yenmeye' şiarıyla faşizmi yenmek için her yerde genel grev genel direniş ruhuyla harekete geçecek, ezilenlerin direnişini ve mücadelesini birleştirecek ve faşizmi yeneceğiz" denildi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) 26 Mart günü gerçekleştirdiği Parti Meclisi (PM) toplantısının ardından sonuç bildirgesi yayınladı. HDP'ye yönelik kapatma saldırısı girişimi, İstanbul Sözleşmesi ve 1 Mayıs gündemleriyle gerçekleştirilen toplantının sonuç bildirgesinde, "'1 Mayıs'ta özgürlük için direnişe, faşizmi yenmeye' şiarıyla faşizmi yenmek için her yerde genel grev genel direniş ruhuyla harekete geçecek, ezilenlerin direnişini ve mücadelesini birleştirecek ve faşizmi yeneceğiz" denildi.

'EGEMENLERLE EZİLENLER ARASINDAKİ MÜCADELE SERTLEŞECEK'
Egemenlerin iç krizi derinleşirken emekçilerin ve ezilenlerin öfkesi, isyanı ve direnişinin yaygınlaştığı ve geliştiği tespitinde bulunan ESP PM, "Uzun bir süredir yönetememe krizi içinde debelenen politik islamcı faşist saray rejimi son dönemde faşist saldırganlığını yeni bir düzeyde örgütlemeye çalışıyor. HDP'nin kapatılması ile ezilenlerin ve emekçilerin bir arada yaşama umudunu yok etmeye, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek kadınların iradesini kırmaya, Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum atayarak gençliğin demokratik üniversite mücadelesini bitirmeye çalışıyor. Ancak tüm saldırılarına ve faşist zorbalığına rağmen ezilenlerin, gençlerin, kadınların ve LGBTİ+'ların devrimci demokratik direnişini karşısında buluyor. Kuşkusuz önümüzdeki süreçte ezilenler ile egemenler arasındaki çelişkiler daha fazla keskinleşeceği gibi faşist diktatörlüğe karşı mücadele de sertleşecektir" diye belirtti.

'HDP KAPATILAMAZ DİYEN HALKIN İRADESİNE YASLANIYORUZ'
Kobanê davası ve HDP'ye yönelik kapatma saldırısı girişiminin; devrimci birleşik cephe ve onun bileşenlerinin de yok edilmesi amacı taşıdığına dikkat çekilen ESP PM sonuç bildirgesinde, "Faşizmin bu kapsamlı saldırısı karşısında HDP'nin sokakta, başta seçmen kitlesi olmak üzere ezilenlerin siyaset yapma hakkını savunan devrimci, demokrat halkımıza ve Newroz'da bir kez daha 'HDP kapatılamaz' diyen iradeye yaslanmak dönemin ruhuna, mücadele seyrine uygun olacaktır" denildi.

'HDP'Yİ KAPATMAK İSTEYENLER BİRLEŞİK MÜCADELEYİ ENGELLEMEYİ AMAÇLIYOR' 
HDP'nin kapatılması saldırısının geçmiş dönemdeki parti kapatmaları ile aynı olmadığına işaret edilen sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı: "Türkiye-Kürdistan birleşik demokratik devrim mücadelesinin, Kürt halkı ile Türkiye işçi sınıfının, Kürt özgürlük güçleriyle sosyalistlerin, demokratların birleşik mücadelesinin engellenmeyi amaçladığı apaçık ortadır. Aynı zamanda da Kürt özgürlük mücadelesi ekseninde başta Rojava devrimi olmak üzere tüm Ortadoğu'da eşit ve cins özgürlükçü bir yaşam kurma mücadelesine yönelik bir saldırıdır. Bu nedenle 26 Nisan'da HDP üye ve yöneticilerini yargılanacağı Kobanê davası, hem HDP'nin hem halkların eşit ve özgür bir arada yaşama iradesinin hem de Rojava devriminin savunulması olacaktır. Faşist şef ile IŞİD ortaklığının bir kez daha somutlandığı bu dava, Kürt ulusunun kendi geleceğini belirleme hakkını savunma olacaktır."

Newroz alanlarına akan yüzbinlerin, tüm saldırılara karşı direnişi büyütme kararlılığını gösterdiği vurgulanan ESP PM sonuç bildirgesinde, "Kürt halkı ve müttefikleri, AKP'nin her türlü yasağına rağmen mücadele ısrarı, HDP'yi sahiplenme iradesi, kararlılığı ve cesareti ile alanları doldurmuştur. Mücadelenin örgütlü ve öncü kesimlerine ise yürünmesi gereken politik hattı göstermiştir" diye belirtildi.

'BUNDAN SONRASI HEPİMİZDE KAMPANYASINI YAYGINLAŞTIRACAĞIZ'
Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyum rektör ve buna karşı verilen mücadelede işaret edilen sonuç bildirgesinde, "Faşist şefliğin Kürdistan'da uyguladığı kayyum saldırısının devamı olan Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum atanmasına karşı gençlik sokakta ve kampüslerde direnerek üniversitesine ve geleceğine sahip çıkacağını bir kez daha ilan etti. Saray faşizmine yeni bir Gezi korkusu yaşatan üniversite gençliği, dönemin fiili meşru mücadelesinin militan bir özetini sundu. Kararlılıkla direnişi her yere yayma çabası içinde olan partimiz, önümüzdeki süreçte üniversite gençliğinin 'Bundan Sonrası Hepimizde' kampanyasının yaygınlaştırılmasında ve kitlelere taşınmasında daha aktif konumlanacaktır" denildi.

'ÖZSAVUNMA HAKKINI KULLANAN KADINLARIN YANINDA OLACAĞIZ'
İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesi, LGBTİ+'lara yönelik saldırılar ve bunlar karşısında kadınlar ve LGBTİ+'ların mücadelesine değinilen ESP PM sonuç bildirgesinde, kadınlar ve LGBTİ+'lar geri adım atmadığı, polis barikatlarını yıktığı hatırlatıldı. Sonuç bildirgesinde ESP'nin önümüzdeki süreçte İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin yürütülen mücadeleyle nasıl ilişkileneceğine dair şu perspektif konuldu: "Önümüzdeki süreçte kadın grevi ile ezilenlerin öfke ve direnişlerini birleştirme ve İstanbul Sözleşmesi etrafında cins özgürlükçü bir yaşamdan yana olanların faşizme karşı saflaştırılması görevi tüm gerçekliği ile karşımızda duruyor. Partimiz erkek şiddetine karşı fiili meşru mücadeleyi büyütmek için Melek İpek başta olmak üzere özsavunma hakkını kullanan kadınların mücadelesinin yanında olacak ve İstanbul Sözleşmesi'nde cisimleşen kadın isyanını buradan sahiplenecektir. AKP-MHP faşizminin LGBTİ+ düşmanı politikaları, kuşkusuz direnen özneleri LGBTİ+ mücadelesi üzerinden ayrıştırma ve kendi kitlesini erkek egemenliği ve heteroseksizm üzerinden konsilde etme amacını taşımaktadır. Tam da bu nedenle gökkuşağının özgürlüğünü ve varlığını savunmak dönemin güncel ve tarihsel görevidir."

EZİLENLERİN ANTİFAŞİST MÜCADELE DİNAMİZMİNİ ÖRGÜTLEMEK
ESP PM, ezilenlerin, emekçilerin, gençlerin, kadınların açığa çıkan öfkesini düzen içi kanallara akıtma ve bu yolla boğma amacı taşıyan burjuva politikalarla mücadele edeceklerini kaydederek, ezilenlerin antifaşist mücadele dinamizmini örgütlemek ve faşizmin karşısına bir güç olarak çıkarma sorumluluğunun hayati bir yerde durduğunu belirtti.

'1 MAYIS'TA YASAKLI ALANLARI ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ'
1 Mayıs gündemine ilişkin tartışmalarında yapıldığı ESP PM toplantısında, 1 Mayıs'ta birleşik antifaşist güçlerle yasaklı alanları özgürleştirme kararı alındı.

2021 yılı 1 Mayıs'ının, işçi sınıfı ve ezilenlerin direnişlerini birleştireceği bir eşik olacağı kaydedilen ESP PM sonuç bildirgesinde, "İşçi sınıfının devam eden irili ufaklı direnişlerinin ortaklaştırılacağı; sömürüye, yoksulluğa ve işsizliğe karşı biriken öfkenin alanlara yansıdığı temel bir gün olacaktır. Aynı zamanda faşist şefliğin her türden yasağına, emekçileri açlık ve yoksulluğa mahkum ederken sermayeyi koruyan politikalarına, temel hak ve özgürlükleri gasp eden saldırılarına karşı hesaplaşmanın da eşiği olacaktır. Kitlelerin öfkesinin ve antifaşist mücadele isteğinin, isyanının arttığı böyle bir süreçte 1 Mayıs çok açık ki kavga günü olacaktır. Bir yandan öncü güçler ile 1 Mayıs'a hazırlanılacak, diğer yandan faşist şefliğin alan yasağı ile 1 Mayıs'ı kendi çizdiği sınırlara hapsetme politikasına karşı birleşik antifaşist mücadele güçleriyle yasaklı alanları özgürleştireceğiz" denildi.

'1 MAYIS'TA ÖZGÜRLÜK İÇİN DİRENİŞE, FAŞİZMİ YENMEYE'
2021 yılı 1 Mayıs'ını "1 Mayıs'ta özgürlük için direnişe, faşizmi yenmeye" şiarıyla hazırlanacaklarını kaydeden ESP PM sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı: "Bu sürecin bir bütün olarak yanıtlanması için Parti Meclisimiz; her sokakta, her mahallede, her kentte faşizme karşı bu zamana kadar politik özgürlüğü kazanmanın sorumluluğuyla hareket etti, bundan sonra da edecektir. Anın ve sürecin çağrısı; faşist saray rejimine karşı mücadeleyi büyütmek, antifaşist birlikleri kurmak ve faşizmi yenmektir. Faşizmi emekçi semtlerden kuşatmak, kent meydanlarında teşhir etmek, fabrikalarda-havzalarda işçilerin haklarını kazanmak, kadın özgürlük mücadelesini erkek egemen devleti yıkana kadar büyütmek için hepimizi daha fazla sorumluluk almaya çağırıyor. 

'1 Mayıs'ta özgürlük için Direnişe, Faşizmi yenmeye' şiarıyla faşizmi yenmek için her yerde genel grev genel direniş ruhuyla harekete geçecek, ezilenlerin direnişini ve mücadelesini birleştirecek ve faşizmi yeneceğiz."