21 Eylül 2024 Cumartesi

ESP-SKM: Çocuk istismarına sessiz kalma

ESP ve SKM, Sultanbeyli'deki çocuk istismarına karşı Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde eylem yaparak, "Taciz, tecavüz ve istismarı meşrulaştıranlara karşı her yerde sorumluları teşhir etmeye, sokağa, eyleme, öz savunmaya çağırıyoruz" dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Sultanbeyli'de yaşanan sistematik çocuk istismarına karşı Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

"Çocuk istismarına karşı sessiz kalma" pankartı açılan eylemde, "Koruma, aklama, yargıla", "Çocuk susmaz, sen de susma", "Cezasızlık politikalarına geçit vermeyeceğiz", "Çocuk istismarına sessiz kalma" dövizleri taşındı.

AKTAŞ: SOKAKTA MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ
ESP İstanbul İl Başkanı Deniz Aktaş, AKP iktidarının iktidara geldiğinden beri utanç davalarına imza attığını ve çocuk istismarı davalarının cezasızlıkla sonuçlandığını belirtti. Bu cezasızlık politikalarının iktidarın kadın ve çocuk düşmanı söylemlerinden bağımsız olmadığını vurgulayan Aktaş, "Tek adam rejiminin aile içerisinde şef tipi aile modeliyle çocuklar ve kadınlar üzerinde baskıyı arttırmak istediğini biliyoruz" dedi. Aktaş, çocuk istismarında cezasızlık politikalarına göz yummayacaklarını ifade ederek, sokakta mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.

Basın metnini okuyan Erol Tunç, 2010 yılında Sultanbeyli'de 13 yaşında bir kız çocuğunun cinsel istismara uğradığını ve istismarın kayda alındığını ifade etti. Kız çocuğunun mahallede yaşayan erkekler tarafından "görüntüleri ailene izletiriz" denerek yıllarca sistematik cinsel istismara maruz bırakıldığının ortaya çıktığını kaydeden Tunç, davada yargılanan 15 failden 2'sinin kısa bir süre önce serbest bırakıldığını dile getirdi.

'AİLEYİ GÜÇLENDİRME ADINA KAZANILMIŞ HAKLARA SALDIRIYORLAR'
"Bugün Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önündeyiz. Çünkü bu bakanlık, bu il müdürlükleri 'aile'yi güçlendirme adı altında her gün kadınların, çocukların kazanılmış haklarına saldırırken çocuklar her gün evlerde, sokaklarda, okullarda ve bu ailelerde istismara, şiddete uğruyor" diyen Tunç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın geçen günlerde açıkladığı eylem planıyla bir kez daha kazanılmış hakları hedefe koyarken, ailelerde yaşanan istismar ve şiddete karşı hiçbir politika gerçekleştirmediğini ifade etti.

'AİLE, EV, MAHALLE, SOKAK, HER YER SUÇ MAHALLİ'
TÜİK verilerine göre 2023 yılında 40 bin 713 çocuk istismarı dosyası açıldığını belirten Tunç, şöyle devam etti: "Son 10 yılda 234'ü 14 yaşından küçük 671 çocuk işçi hayatını kaybetti. Çocukları katledenler, failler cezasızlıkla ödüllendirilirken, 2023 yılında 28 bin 510 çocuk tutuklandı. Son 10 yılda çocuk istismarında yüzde 700 oranında artış yaşandı. İktidar cinsel istismarı önlemek ve çocukları koruyacak politikalar geliştirmek yerine failleri korumaya, aklamaya devam ediyor. Aile, ev, mahalle, sokak her yer suç mahalli!"

'HER YERDE SORUMLULARI TEŞHİR EDELİM'
13 yaşında bir çocuğun yıllarca sesini duyuramamasının sebebinin devlet kurumlarının fail aklayıcı cezasızlık politikaları, olduğunu vurgulayan Tunç, şöyle devam etti: "Bu politikaları yaratan, her gün gittikçe daha da derinleştiren erkek egemen devletin politikalarına karşı mücadeleyi büyütmek zorundayız. Çünkü çocukların istismara uğramadığı, eşit ve özgür bir yaşamı ancak susmadan, mücadele ederek kazanabiliriz. Taciz, tecavüz ve istismarı meşrulaştıranlara karşı her yerde sorumluları teşhir etmeye, sokağa, eyleme, öz savunmaya çağırıyoruz."

Eylem boyunca, "Koruma, aklama, yargıla", "İstismar suçtur, aklanamaz", "Failleri koruma, istismarı aklama" sloganları atıldı.