28 Eylül 2024 Cumartesi

ESP ve SGDF hapishanelerdeki tecride karşı açlık grevi başlattı

ESP ve SGDF, hapishanelerde tecrit ve işkence politikalarına, hak ihlallerine karşı açlık grevi başlattı. Eylemin startını İzmir'de bulunan Kırıklar Hapishanesi önünde veren sosyalistler, devrimci demokrat kamuoyuna çağrıda bulunarak mücadeleyi ortaklaştırma ve büyütme vurgusu yaptı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), hapishanelerdeki tecrit ve işkence politikalarına karşı açlık grevi eylemi başlattı. Eylemin startı İzmir'de Kırıklar Hapishanesi önünden verildi.

TUNCER: TÜM TOPLUMSAL GÜÇLERLE MÜCADELEMİZ BÜYÜYECEK
"Dayanışmayı yükseltelim, tecridi kıralım" pankartı açılan eylemde ilk sözü SGDF Eşbaşkanı Yaren Tuncer aldı. Türkiye ve Kürdistan'ın dört bir yanında siyasi tutsaklara yönelik hak ihlalleri, tecrit ve işkencenin artarak devam ettiğini söyleyen Tuncer, faşizmin tutsakların iradesini kırmak ve onları değerlerinden koparmak için elinden geleni yaptığını vurguladı. İktidarın tecrit ve hak ihlalleri devam ederken bin 600'ü aşkın hasta tutsağın ölüme terk edildiğine işaret eden Tuncer, siyasi tutsak ölümlerinin münferit gibi gösterilerek meşrulaştırılmaya çalışıldığını ifade etti.

Buna karşı ESP ve SGDF olarak açlık grevi eylemi başlattıklarının bilgisini veren Tuncer, eylemin ilk üç günlük etabını İzmir'de sürdüreceklerini söyledi. Tuncer, şöyle devam etti: "Siyasi tutsaklar için, hapishanelerde tecride karşı özgürlüğü savunmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu mücadelenin sadece siyasi tutsakların aile ve yakınlarıyla devam edebileceğini düşünmüyoruz. Tüm toplumsal güçleri, gençlik, kadınlar, emekçiler, Kürtler, Aleviler bu mücadeleye destek verdikçe mücadelemiz büyüyecek ve ancak özgürlük böyle gelecek, tecrit böyle parçalanacak, biliyoruz."

POLAT: FAŞİST BASKI VE TECRİT SİYASİ İKTİDARIN AYNASIDIR
Basın açıklamasını ESP Parti Meclisi (PM) üyesi Birkan Polat okudu. Faşizmin hapishanelerdeki zulmünün yeni boyutlar aldığına işaret eden Polat, her gün yeni saldırıların gerçekleştiğini kaydetti. İnfaz yakmalar, çıplak arama, kelepçeli muayene, disiplin cezaları, hak gasplarını örnek gösteren Polat, İmralı Hapishanesinde tecridin en ağır şekliyle uygulandığına dikkat çekti.

"Hapishanelerde süren faşist baskı ve tecrit siyasi iktidarın aynasıdır. Faşist saray rejiminin beka sorununu çözmek için, baskı ve terörü artırmaktan, hapishaneleri çoğaltmaktan, tecridi katmerleştirmekten başka çaresi yok" diyen Polat, bu baskı ve işkence rejiminin halkların isyanını bastırmak için olduğunu kaydetti.

'DEVRİMCİ TUTSAKLAR DİRENİYOR, SIRA DIŞARIDA'
Bu nedenle sayısız devrimci, yurtsever, siyasetçi, insan hakları savunucusu, avukat, gazetecinin hapishanede olduğuna işaret eden Polat, "Bunun için hapishaneler bir 'içeri' değil, 'dışarı' sorunu. Devrimci, yurtsever tutsaklar bütün bu koşullara boyun eğmeden direnmeye, üretmeye, yaşamın içinde olmaya devam ediyor. Sıra 'dışarı'da" ifadelerini kullandı.

Şimdi politik tutsaklarla dayanışmayı yükseltmenin, tutsakların sesi olmanın, tecridi kırmanın, mücadeleyi ortaklaştırmanın ve büyütmenin zamanı olduğunu vurgulayan Polat, siyasi parti, örgüt, sendika, emek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, sanatçı ve aydınlara şu çağrıda bulundu: "Hasta tutsakların serbest bırakılması; yayın yasağı-sınırlaması ve görüşçü engeli gibi tüm hak gasplarının kaldırılması; yeni infaz uygulamasının iptali; infaz yakma ve sürgün sevklerin durdurulması; İmralı Hapishanesinde Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit terörünün son bulması, avukatları ve ailesiyle görüşmesinin sağlanması için bir araya gelelim, birleşik mücadeleyi yükseltelim!"

ÇELİK: DEMOKRASİ MÜCADELESİ VERENLERİ BU EYLEMİ SAHİPLENMEYE ÇAĞIRIYORUZ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik, sözlerine ESP ve SGDF'nin açlık grevi eylemini selamlayarak başladı. Başta İmralı Hapishanesinde PKK lideri Abdullah Öcalan nezdinde sürdürülen tecridin iktidarın bekası için ortaya koyduğu savaş ve şiddet politikalarının bir yansıması olduğunu söyleyen Çelik, yıllardır halkları, ezilenleri, kadınları, gençleri yok sayarak ve iradesizleştirerek kendini var eden bir iktidarla mücadele ettiklerini vurguladı.

İmralı'da başlayan ve ülkeye yayılan tecrit politikalarına karşı HDP ve tüm bileşenleri olarak direnişi sürdüreceklerinin altını çizen Çelik, "Demokrasi ve eşitlik mücadelesinde adım atan, yol yürüyen ve bu mücadeleyi tüm topluma yaymak isteyen bütün yapıları hem bu açlık grevini sahiplenmeye hem de cezaevlerine ve toplumun tüm alanlarına yayılan politikaları aşmaya dönük çalışmalar yürütmeye davet ediyoruz" dedi. Tecridin kendini kurumsallaştırmaya çalışan faşist iktidarın yürüttüğü bir politika olduğuna dikkat çeken Çelik, bunu aşmanın ortak mücadeleyle olacağına vurgu yaptı.

Eylem boyunca, "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", " sloganı atıldı.

ESP ve SGDF üyeleri açıklamanın ardından açlık grevini sürdürmek üzere ESP İl binasına geçti. 17-18 Ocak günlerinde de sürecek açlık grevi süresince ziyaretler kabul edilecek, tutsak yakınları ziyaret edilecek. Açlık grevinin son günü olan 18 Ocak'ta, Tiyatro İmge'nin "Ölüm Uykudaydı" adlı tiyatro oyununun gösterimi yapılacak.