28 Eylül 2024 Cumartesi

'Faillerin yargılanması için mücadeleye devam edeceğiz'

Diyarbakır ve Batman'da gözaltında kaybedilen İsa Soysal için adalet isteyen kayıp yakınları, devlet yetkililerine sorumluluklarını hatırlattı ve failler yargılanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

Diyarbakır ve Batman'da 35 yıl önce gözaltında kaybedilen İsa Soysal'ın akıbetini soran İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları, adalet ve hakikat ortaya çıkana kadar mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

DİYARBAKIR
İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 726'ncı haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıyan aileler, 1 Ocak 1988'de Şırnak'ın Silopi ilçesinde kaybedilen İsa Soysal'ın akıbetini sordu.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Türkiye'de sistematik hale gelmiş cezasızlığın son bulması için bir arada olduklarını söyledi. İnsan hakkı ihlallerinin görmezden gelindiğini vurgulayan Zeytun, "İşkence ve kötü muamele eylemlerinin sürekli bir şekilde devam ettirilmesi cezasızlık politikasının devamıdır" dedi.

Süreklileşen hak ihlali ve işkence politikalarının devlet tarafından sahiplenildiğini kaydeden Zeytun, 90'larda yaşananların asla münferit olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Yargının suçla mücadele yerine hak arayan insanları engelleme çabası güttüğüne işaret eden Zeytun, "Tüm bu yasaklanmalar ve engellemeler karşısında adalet arayışı olanların mücadelesine sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Geçmişte yaşanan ağır insan suçlarına karşı tüm kesimlerin yan yana mücadele etmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Faillerin yargılanması için mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İHD Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Ezgi Sıla Demir, Soysal'ın hikayesini kamuoyuyla paylaştı.

Silopi'ye bağlı Bozalan köyünde yaşayan İsa Soysal'ın 1988'de evine gelen siviller tarafından zorla götürüldüğünü aktaran Demir, o günden bu yana Soysal'dan haber alınamadığını vurguladı. "Daha önce hiç gözaltına alınmamıştı. Eve gelen kimliği bilinmeyen sivil iki kişi, 'Seninle işimiz var, Diyarbakır'a gideceğiz' diyerek İsa Soysal'ı yanlarına alarak götürdüler" diyen Demir, 10 gün kadar bekledikten sonra Soysal ailesinin Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı'na gittiğini ancak yanıt alamadığını kaydetti. Soysal ailesinin pek çok hastane ve hapishanede Soysal'ı aradığını aktaran Demir, sonuç alınamadığını dile getirdi.

90'lı yıllarda JİTEM tarafından katledilen çok sayıda kişinin Silopi Botaş Askeri Tesislerine gömüldüğü yönündeki çıkan haberler üzerine Şırnak Barosu ve kayıp ailelerinin başvurusuyla 2009 yılında burada yapılan kazılarda da İsa Soysal'ın izine rastlanmadığını ifade eden Demir, "İsa Soysal o tarihten beri hala kayıp" ifadelerini kullandı.
 
Açıklama, oturma eylemiyle son buldu.

BATMAN
İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları eylemlerinin 562'nci haftasında Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde buluştu. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı açılan eyleme çok sayıda kişinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Necdet İpekyüz destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan İHD Batman Şube yöneticilerinden Hüseyin Elçi, 35 yıl önce gözaltında kaybedilen İsa Soysal'ın hikayesini kamuoyuyla paylaşarak akıbetini sordu. 

562 haftadır her koşulda kayıpların akıbetini sormak ve adalet istemek için bir araya geldiklerini ifade eden Elçi, demokratik devletlerin öncelikli görevinin hukukun üstünlüğünü güvence altına almak olduğunu vurguladı. Elçi, "Bizler, hakikat adına, adalet adına, vicdan ve insanlık onuru adına mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Bir cumartesi annesinin dediği gibi adalet, adaletsizliğin saltanatını yeninceye kadar mücadeleye devam edeceğiz. Kayıplarımızı unutmayacağız. Gözaltında kaybedilen insanlarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

Açıklama oturma eylemiyle son buldu.