28 Eylül 2024 Cumartesi

'Faşizmin karşısında diz çökmeyeceğiz'

DBP binalarının basılması ve aralarında Eş Genel Başkan Keskin Bayındır'ın da bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınmasına karşı pek çok kentte eylemler yapıldı. AKP-MHP iktidarının saldırılarına tepki gösterilen eylemlerde, "Faşizmin karşısında diz çökmeyeceğiz" denildi.

Demokratik Bölgeler Partisi'ne (DBP) yönelik gözaltı saldırısına karşı birçok kentte sokağa çıkıldı. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma gerekçesiyle DBP'nin Ankara'da Genel Merkez binası, Diyarbakır'da İrtibat Bürosu, Mardin, Şırnak, Van, Urfa, Antep, Batman il binaları polis tarafından basıldı. Çok sayıda eve de baskın düzenlenerek aralarında DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır'ın da bulunduğu 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilerek 14 kişi gözaltına alındı.

Gözaltı saldırısına karşı birçok kentte eylem yapıldı.

İZMİR
İzmir'de Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde HDK, HDP, DBP, TJA, Ege TUHAY-DER ve ANYAKAYDER ortak eylem yaptı. ESP'lilerin de katıldığı eylemde "Baskılar, gözaltılar bizleri yıldıramaz. Saldırganlığınız mücadelemizi durduramayacak" pankartı açıldı, sık sık "Direne, direne kazanacağız", "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz" ve "Bijî tekoşina gelan" sloganları atıldı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İl Eş Sözcüsü Mehmet Sabri Gül yaptığı açıklamada, faşist iktidarın artık sadece komünistlere, Kürtlere, Alevilere düşman olmadığını, itiraz eden, kendine 'insanım' diyen herkesi düşmanı ilan ettiğini söyledi. Devletin bütün kurum ve olanaklarıyla gayrimeşru saldırılar düzenlediğini kaydeden Gül, "Zeçim sürecine girdiğimiz bu günlerde, derinleştirilerek artan tecrit politikaları, kolluk kuvvetlerinin siyasetçilere sokak ortasında işkence yapması ve adalet arayışında olan annelere saldırması ile Kürt halkının siyasal temsiliyeti olan Demokratik Bölgeler Partisi'ne yönelik, gayrimeşru ve gayri hukuki biçimde geliştirilen siyasi soykırım saldırıları, AKP-MHP kliğinin iktidarını koruma çabasının beyhude bir girişimi olup; yargıyı da araçsallaştıran, siyasi mühendislik amacı taşıyan bir seçim operasyonudur" dedi.

Kürt halkının iradesinin ve örgütlü gücünün teslim alınmak istendiğini vurgulayan Gül, "Faşizimin karşısında hiçbir şekilde diz çökmeyeceğiz" diye konuştu.

Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezine yönelik katliam saldırısına da tepki gösteren Gül, "AKP-MHP faşist iktidarından bağımsız bir saldırı değildir" değerlendirmesinde bulundu. Gül, "Bu alçakça saldırıyı lanetliyoruz ve bütün faşist saldırılara olduğu gibi bu saldırıya da boyun eğmeyeceğimizi bütün olanaklarımız ile faşizme karşı direneceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.

Gül açıklamada, AKP-MHP iktidarının savaş tamtamları ve siyasi soykırım operasyonları karşısında tutum almaya, direnmeye çağırdı.

DİYARBAKIR

DBP Genel Merkez Diyarbakır İrtibat Bürosu'nda polis aramasının sona ermesinin ardından bina önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya, DTK Eş Genel Başkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay ve Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP milletvekilleri, Diyarbakır Barosu avukatları ve TJA aktivistleri katıldı.

AYDENİZ: BU DEVLET YÜZ YILDIR KÜRT HALKINA DÜŞMAN
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, AKP-MHP iktidarı ve devletin yüz yıldır Kürt halkına düşman olduğunu söyledi, "Bu devlet 'en iyi Kürt ölü Kürt' diyor ve buranın üzerinden politikasını düzenliyor. Bu devletin yüz yıllık bu politikası şimdiye kadar nasıl tutmadıysa Kürt halkına karşı yürüttüğü politikalar nasıl boşa çıkarıldıysa bu gün de demokratik siyasete karşı bu darbe operasyonları elbet boşa çıkacaktır" dedi. HEP'ten bugüne onlarca partinin kapatıldığını hatırlatan Aydeniz, Kürt halkının o zaman nasıl sahip çıktıysa bugün de DBP'ye sahip çıkacağını söyledi.

'KAZANANLAR BİZLERİZ'
Askeri operasyonlarda sonuç alamayan iktidarın siyasi operasyona yöneldiğini vurgulayan Aydeniz, "Ama nafile nereye başvurursa ne yaparsa yapsın bu iktidarın gitmekten başka kaybetmekten başka hiçbir seçeneği yoktur. Bu iktidarın bu devletin halklara düşmanlığı bütün Türkiye'ye halklarına yayılmıştır. Bugün İmralı'daki tecrit bütün Türkiye halklarına yayılmıştır. Tam da mesele aslında tecrit meselesidir. Tam da mesele Kürt sorununun demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesinin istenmemesidir. Tek bir kişi bile kalsak bu mücadeleden asla geri adım atmayacağız. Kürdistan'a özgürlük Türkiye'ye demokrasi gelene kadar tecrit politikalarına karşı da savaş politikalarına karşı da kayyum politikalarına karşı da hep beraber mücadele edeceğiz. Kazananlar bizleriz" dedi.

GÜNAY: KÜRT HALKI VE DOSTLARI DİRENİŞ KARARI VERDİ
HDP Sözcüsü Ebru Günay da parti binalarında yapılan aramaların hukuksuz olduğunu söyledi.

Kürt halkı ve siyasi partilerinin baskı, gözaltı ile işkencelere boğun eğmeyeceğini vurgulayan Günay, "Sizler savaş politikasında ısrar edebilirsiniz. Ama bizler özgürlükte ısrarcıyız. Sizler tecritte ısrar edebilirsiniz. Ama bizler direnişte ve özgürlükte ısrarlıyız. Kürt halkı ve dostları direnişte kararını vermiştir. Kürt halkı ve dostları özgürlükten yana kararını vermiştir. Kayyumcu, gaspçı ve Kürt düşmanı bu iktidar gidecektir. Kürt halkının ve dostlarının özgürlük günleri yakındır. Demokrasi, demokratik siyaset kazanacaktır. Bu yüz yıl Kürtlerin, kadınların ve özgürlük yılıdır" dedi.
 
PİA GENEL BAŞKANI: KAYBEDECEKSİNİZ
DBP'ye yönelik baskını "siyasi soykırım" olarak değerlendirerek tepki gösteren İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, uzun zamandır var olan demokratik siyasete yönelik baskılarının seçim sürecinde artacağının farkında olduklarını söyledi. AKP'nin polisiye tedbirlerle seçimi kazanacağını zannettiğini belirten Kamaç, "Biz de diyoruz ki; biz sizin bu tavırlarınıza yüz yıldır alışkınız. Siz yüz yıldır denenmiş yönetmelerle bir sonuç elde edemediniz. Biz demokratik siyasette ısrar edeceğiz. Bizim örgütlü gücümüzü asla kıramayacaksınız. Özgürlüğün, demokrasinin savunucusu olacağız. Siz kaybedeceksiniz" dedi.

Açıklama, "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla sona erdi.

VAN
Gözaltı saldırısına karşı Van'da da DBP il binası önünde açıklama yapıldı. Açıklamada konuşan DBP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ökkeş Kava, "Tehditlerle, baskınlarla DBP'ye geri adım attıramazsınız" dedi. Kava, "Korkuyorlar! Çünkü haklı ve güçlü olduğumuzu biliyorlar. Korksunlar! Çünkü AKP-MHP faşist iktidarı çok iyi biliyor ki en kısa sürede birer tabela partisine dönüşecekler. Bugün binamıza yapılan baskında hiçbir avukat ve üyemizin arama sırasında durmasına izin verilmedi. AKP darbe dönemlerinde dahi uygulanabilen hukuk sistemini şu an ortadan kaldırmış durumda. Bu uygulamaları kabul etmiyoruz. Mücadelemiz büyüyerek devam edecek" diye konuştu.

Baskınlara rağmen yüzlerce kişinin parti binalarına geldiğini ve dayanışma içinde bulunduğu aktaran Kava, "Yemin ettik! Ne olursa olsun bu gelenek sürecek. Mücadelemiz bu faşist iktidarı en kısa sürede yenecektir" dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Tayip Temel de gözaltı saldırısına tepki gösterdi, "Tüm baskılara rağmen milyonlara ulaştık. Buradan tüm halkımıza 7'den 70'e alanlarda iradelerini sahiplenmeye çağırıyorum" dedi.

Açıklamanın ardından "Direne direne kazanacağız", "Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarını atan kitle HDP il binasına yürüdü. Yürüyüş, HDP il binası önünde alkış ve zılgıtlarla sonlandırıldı.

MARDİN
Mardin'de DBP il binası önünde yapılan açıklamada, DBP PM üyesi Nazım Gök konuştu, baskı ve sindirme politikalarına rağmen mücadelelerine devam edeceklerinin altını çizdi.

Açıklama, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Jin, jiyan, azadî" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla son buldu.

İSTANBUL
HDP İstanbul İl binasında önünde açıklama yapmak için toplananları polis abluka altına aldı. Polisin partilileri bina içerisine girmeye zorlamasına HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, "Burası bizim binamız. O kadar da değil" diyerek tepki gösterdi. Sık sık, "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Kahrolsun faşizm" sloganlarıyla saldırıların atıldığı eylemde polis Rojhan Işıktaş'ı gözaltına aldı.

Kitle abluka altında açıklama yaparken, polis, vekillerin ısrarı üzerine sadece bir gazetecinin çekim yapmasına izin verdi.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, hem polisin il binası önündeki tutumuna hem de DBP'ye dönük gözaltılara tepki gösterdi. Gülüm, "AKP'yi yargılayıp göndereceğiz" dedi.

Açıklama slogan ve alkışlarla son buldu.

MERSİN
HDP Mersin İl Örgütü ve DBP Adana Danışma Bürosu da Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı.

DBP Çukurova Eş Sözcüsü Enver Güler, baskınları "Kürtlerin örgütlü iradesine" yapılan saldırı olarak nitelendirdi. Güler, "Demokratik tepkimizi büyüterek bu siyasi soykırım operasyonlarını da boşa çıkaracağımızı bir kez daha yineliyoruz" dedi.

HDP Milletvekili Fatma Kurtulan ise, baş eğmeyeceklerini ve diz çökmeyeceklerini vurguladı.

DERSİM
HDP Dersim İl Örgütü de DBP binalarının basılması ve gözaltılara Sanat Sokak'ta açıklama yaparak tepki gösterdi.

"Baskı ve operasyonlar mücadelemizi durduramaz" yazılı pankartın açıldığı eylemde basın açıklamasını HDP İl Yöneticisi Özcan Ateş okudu. AKP-MHP iktidarının temel ve yakın hedefinin Kürt halkının iradesini teslim almak olsa da varmak istediği noktanın Türkiye halklarının bir bütün olarak teslim alınması olduğuna işaret eden Ateş, Kürt halkı ve örgütlü gücüyle dayanışma çağrısı yaptı.

HDP VE DBP ANTEP'TE NÖBET EYLEMİ BAŞLATTI
HDP ve DBP Antep il örgütleri, yapılan baskın ve gözaltıları protesto etmek için DBP il binasında 3 günlük nöbet eylemi başlattı.

DBP İl binasında başlayan nöbet eyleminde konuşan HDP Antep İl Eşbaşkanı Avni Binici, DBP Antep İl Eşbaşkanları Ethem Önal ve Zeliha Aslan'ında gözaltına alındığını söyledi. Binici, bugün başlattıkları ve üç gün boyunda 10.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirecekleri nöbet eylemine katılım çağrısında bulundu.