5 Ekim 2024 Cumartesi

Gardiyanların işkencesine maruz kalan Sevcan Dönmez için araştırma istemi

HDP Milletvekili Alican Önlü, gardiyanların işkencesine maruz kalan tutsak Sevcan Dönmez'in haklarının ihlal edilmesine karşı inceleme yapılmasını istedi. 

Hapishanede tutsaklara yönelik işkenceler gittikçe artıyor. Tutsakların hakları gasp ediliyor, işkence ve kötü muameleye maruz kalıyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Alican Önlü'nün aktarına göre, Bolu F Tipi Hapishanede kalmakta olan Sevcan Dönmez, "Alevi" kimliğinden dolayı gardiyanlar tarafından sürekli darp ediliyor. 

Dönmez yakınlarıyla yaptığı görüşmede, gardiyanların koğuşa girerek kendisini yere yatırdığını, coplarla ayaklarının altına vurduklarını, "senin buradan ölünü çıkarcağız" diyerek küfür ettiğini, yemeğini kestiklerini, ilaçlarını vermediklerini ve telefon hakkını dahi kullanırken kelepçelerinin çıkarılmadığını aktardı. 

Sevcan Dönmez maruz kaldığı işkence ve kötü muameleden dolayı iç kulağında iki gün süren kanamalar ve duyma kaybı yaşadı, kulaklarında şiddetli ağrılar meydana geldi. Buna rağmen Sevcan Dönmez'in sağlık hakkı engellendiği gibi, işkencenin rapor edilmesinin de engelleniyor. 

12 yıldır hapishanede olan Sevcan Dönmez Kandıra Hapishanesinde kaldığı dönemlerde de maruz kaldığı işkencelerden dolayı görme kaybı yaşadı. 

HDP Milletvekili Alican Önlü, İnsan Hakları Komisyonunun Sevcan Dönmez'in gardiyanlar tarafından maruz kaldığı işkenceye dair inceleme yapılmasını, ilgili makamlardan bilgi talep etmesini ve yerinde inceleme yapılabilmesi için vekillerden oluşan bir heyetin Bolu F Tipi Hapishanesi'ne gönderilmesini istedi.