21 Eylül 2024 Cumartesi

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını yitirdi

Gazeteci Celal Başlangıç, bir süredir tedavi gördüğü Almanya'nın Köln kentindeki üniversite hastanesinde hayatını kaybetti. Gazeteci arkadaşları Başlangıç için yaptıkları paylaşımlarda, "Hakikat için mücadele eden bir gazeteciydi" dediler.

Artı TV ve Artı Gerçek'in kurucu yayın yönetmeni, gazeteci Celal Başlangıç, bir süredir tedavi gördüğü Almanya'nın Köln kentindeki hastanede hayatını kaybetti.

Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu'ndan 1978 yılında mezun oldu. Gazeteciliğe 1975 yılında Ege Ekspres gazetesinde başladı. Demokrat İzmir ve Politika gazetelerinde çalıştı. 1981-1984 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinin Adana Bölge Temsilciliği, İç Politika Servis Şefliği, Yazı İşleri Müdürlüğünü yaptı. Evrensel gazetesinin kurucu genel yayın müdürü oldu. Radikal gazetesinin kurucuları arasında yer aldı. Başlangıç, T24, Gazete Duvar, bianet, Haberdar gibi yayın organlarında yazdı.

Başlangıç'ın Kanlı Bilmece, Hayatın Rengi Gökkuşağı, Hayata Söylenmiş Şarkılar, Korku Tapınağı, Trilye'den Yusufeli'ne Adatepe'den Derik'e Hayat Ağacıyla Yaşayanlar isimli kitapları bulunuyor.

Başlangıç'ın vefatının ardından aralarında gazeteciler, siyasetçiler ve sanatçıların oa bulunduğu çok sayıda kişi taziye mesajı yayınladı.

'HAKİKAT İÇİN MÜCADELE EDEN BİR GAZETECİYDİ'
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği:
Gazeteci Celal Başlangıç, gazeteciliği ile meslektaşlarına örnek bir gazeteciydi. Her daim özgür basın mücadelesinin yanında olan bir gazeteciydi. Hakikati kendisine ilke edinip sadece gerçekleri yazmakla kalmayıp aynı zamanda hakikat için mücadele eden bir gazeteciydi. Değerli meslektaşımızın vefatını üzüntü ile öğrendik, ailesine ve meslektaşlarına başsağlığı diliyoruz.

Çağdaş Gazeteciler Derneği: Hiç korkmadan, cesurca yaptığı haberleriyle genç kuşaklara örnek olan, derneğimizin İstanbul Şube başkanlığı görevini bir dönem yürüten meslektaşımız Celal Başlangıç'ı kaybettik. Dostlarına ve ailesine baş sağlığı diliyoruz.

Gazeteci Mahmut Bozarslan: Kürtler bir dostlarını daha kaybetti... 1990'lı yıllardan beri gerçeğin, adaletin, insan haklarının, özgürlüğün, demokrasinin peşinde koşmaktan vazgeçmeyen Celal Başlangıç hayata veda etti. Hem de yıllarca uğruna mücadele ettiği basın özgürlüğü gününde... Işıklar içinde uyusun...

Gazeteci Abdurrahman Gök: "Kobanê, geçmişteki başkaldırıların simgeleriyle maskelenmiş sahte devrimciliğin de tabutuna son çiviyi çaktı!" 90'lı yıllardan bu yana yaptığınız gazeteciliği, hakikatteki ısrarınızı; ezilenin, yok sayılanın, ötelenenin sesi olma çabanızı unutmayacağız. Zifiri karanlığı aydınlattığınız ışığınız, yattığınız yeri de aydınlatmayı sürdürecektir. Işıklar içinde uyuyun sevgili #CelalBaşlangıç...

Şair-Yazar Selim Temo: Dostê aştî û wekheviyê, rojnamegerê roja giran, hevalê rastiyê Celal Başlangıç çûye ser dilovaniya xwe. Nayê jibîrkirin ku di salên 90î de kelem bû di çavê barbaran de. Serê hezkiriyên wî sax be...

Gazeteci Gökçer Tahincioğlu: Tarihe geçen haberlere imza attı. Kalemini hep haktan, ezilenden yana kullandı. İyi ki geçti bu dünyadan.

Gazeteci Özlem Akarsu Çelik: Ondan, gazeteciler yazmayınca kimsenin gerçekleri bilemeyeceğini öğrendik. Karanlık dönemlere ışık tutan haberleriyle hepimize bu mesleğin nasıl yapılacağını gösterdi. Diğerkâm birçok meslektaşı gibi amansız hastalığa yakalandı ve çok erken gitti. Huzur içinde uyu #CelalBaşlangıç

İletişim Yayınları: Yazarımız, değerli gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti, çok üzgünüz. Eşi Ayşe Yıldırım'a, tüm sevenlerine ve okurlarına sabır dileriz...

Sanatçı Ferhat Tunç: Doksanlı yılların o karanlık günlerinde tanıdım kendisini. Boşaltılıp ateşe verilen köylerin ve evlerinde alındıktan sonra haber alınamayan insanların izini sürüyordu. Faili meçhul cinayet ve katliam haberleriyle dolu geçen o karanlık günlerin aydınlatılması için çabaladı yıllarca. Hakikatlerin izini sürerken onu hep yanımızda gördük. Sadece bir gazeteci değil, iyi bir araştırmacı ve kalemi güçlü bir yazardı. En önemlisi de vicdanlı ve sevgi dolu yüreğiyle arkadaşımız, yoldaşımızdı. Ah sevgili Celal, şimdi çekip gitemenin sırası mıydı... Çok üzgünüm sevgili dostum. Oysa sözümüz vardı; bu sürgün bitecek ve biz Munzurun kenarında sabaha kadar türküler söyleyecektik.

Gazeteci Fehim Taştekin: Sevgili Celal Başlangıç da aramızdan ayrıldı. Üzgünüz. Meslek büyüğümüz, arkadaşımız, ağabeyimiz, dostumuz… Özlemle anacağız.