21 Eylül 2024 Cumartesi

Gazeteciler basın özgürlüğü için sokağa çıktı: Mücadele sürecek

Gazeteciler Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde Diyarbakır ve Van'da eylem yaptı, tutsak gazetecilerin özgürlüğünü istedi.

Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü. Gazeteciler birçok kentte sokağa çıkarak gazetecilere yönelik saldırıları, gözaltı ve tutuklamaları protesto etti.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), DİSK'e bağlı Basın-İş Sendikası Diyarbakır Temsilciliği, Sanat Sokağı'nda açıklama yaptı. "Özgür basın susturulamaz" pankartı ve tutuklanan gazetecilerin fotoğraflarının taşındığı açıklamaya milletvekilleri, kurum temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

'BASKI ÇEMBERİ BÜYÜYOR'
Açıklamada konuşan DFG Eşbaşkanı Selman Çiçek, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü bir kez daha gazetecilere yönelik baskı ortamında karşıladıklarını söyledi. Çiçek, "Haber takibi sırasında karşılaşılan engellemelerden sansüre, haber yaptıkları için haklarında dava açılan gazetecilerden şafak vakti operasyonlarla tutuklanan gazetecilere kadar baskı çemberi büyüyor" dedi.

Nisan ayının ilk günlerinde Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı olarak seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının YSK eliyle iptali ile kentte başlayan halk isyanına yönelik polis şiddetini takip eden gazetecilerin de şiddete uğradığını söyleyen Çiçek, "Meslektaşlarımıza gaz, plastik mermi ve tazyikli su ile saldırı düzenlendi. Meslektaşlarımızın görüntülerini ve fotoğraflarını silen polisler şiddeti görüntüleyen gazeteciyi de ölümle tehdit etti" diye konuştu. Benzer görüntülerin 1 Mayıs'ta da yaşandığını söyleyen Çiçek, "İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı'na yürüyen işçi ve emekçileri takip eden medya mensupları darp edildi, kelepçelenerek gözaltına alındı. İşçi ve emekçilere yönelik polis saldırısının yaşandığı alanlardan biri olan Saraçhane'de polis amirinin 'Basını süpürün' talimatıyla gazetecilere yönelik şiddet gerçekleşti. Bu saldırılarda meslektaşlarımız yaralandı, çalışmaları engellendi" diye konuştu.

3 GAZETECİ TUTUKLANDI
Gazetecilere yönelik polis şiddetinin suç olduğunu vurgulayan Çiçek, Belçika'da Medya Haber ve Stêrk TV stüdyolarının basıldığını, Türkiye ve Kürdistan'da 9 gazetecinin gözaltına alınarak 3'ünün tutuklandığını hatırlattı. Çiçek, "Buradan bir kez daha belirtiyoruz ki gazeteciler yaşadıkları ülkenin sorun ve sıkıntılarını görmemezlik edemez ya da bunu gündeme getirdiği için yargılanamaz. Gazetecinin ana görevi var olan gerçekliği topluma aktarmaktır. Haberler başta siyasi iktidar olmak üzere güç odaklarını rahatsız etse de bu gerçekliği toplumla paylaşmak suç değildir. Bu saldırılar bugüne kadar Kürt gazetecileri, özgür basını susturamadı, bundan sonra da susturamayacak" diye konuştu

'BASIN ÖZGÜR OLMALI'
Tutsak edilen gazetecilerin serbest bırakılmasını isteyen Çiçek, "Gazetecilik suç değildir asıl olarak onu yargılamak suçtur! Basın özgür olmadan özgür ve demokratik bir toplumdan söz edilemez" diye ekledi.

43 GAZETECİ TUTUKLU
Çiçek'in konuşmasının ardından Nisan ayı hak ihlalleri raporunu açıklandı. Rapora göre, 14 gazeteci saldırıya uğradı, 9 gazetecinin evine baskın yapıldı, 17 gazeteci gözaltına alındı, 11 gazeteci kötü muameleye maruz kalırken, 8 gazeteci tehdit edildi, 22 gazeteci engellendi, 3 gazeteci tutuklandı. Yine raporda 9 gazeteci hakkında soruşturma, 3 gazeteciye dava, 3 yıl bir ay ve 17 bin TL para cezası, yargılaması devam eden gazeteci sayısının 122, tutuklu gazeteci sayısının ise 43 olduğu açıklandı.

'GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK'
MKG Başkanı Roza Metina da tutsak edilen Mezopotamya Ajansı muhabiri Esra Solin Dal'a, tutuklanarak götürüldüğü hapishanede çıplak arama işkencesi yapılmasına tepki gösterdi. Metina, "Bizler her zaman gazeteciliği savunmayı sürdüreceğiz" dedi.

DİSK Basın İş Amed Temsilcisi Hakkı Boltan ise yaptığı konuşmada, seçimlerde iktidarın, Saraçhane'de ise muhalefetin düştüğünü, gazeteciliğin ise dik durduğunu söyledi.

'MÜCADELE SÜRECEK'
TGS Temsilcisi Mahmut Oral, AKP-MHP iktidarının yerel seçim yenilgisinin ardından, baskı politikalarına son vereceği yanılgısı oluştuğuna dikkat çekti, "AKP-MHP faşist saray rejimi baskı politikalarından asla geri adım atmıyor. Bu geri duracağımız anlamına gelmiyor. Karanlık dağılana kadar bu mücadele sürecek. Selam olsun cezaevinde direnen gazetecilere" diye konuştu.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk ve EMEP Milletvekili Sevda Karaca'nın da söz aldığı eylem, "Özgür basın susturulamaz" sloganıyla son buldu.

VAN'DAN SESLENDİLER: TUTSAK GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN
DFG ve MKG, Van'da da Perihan Aydın İş Merkezi önünde eylem yaptı. Eyleme, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il eşbaşkanları, DEM Parti Milletvekili Mahmut Dündar, kentteki kitle örgütü temsilcileri de katıldı.

DFG Van Temsilcisi Adnan Bilen, Türkiye'de özgür basın emekçilerinin baskı, zulüm, tutuklama, soruşturmaya maruz kaldığını söyledi. Basın özgürlük endeksinde göre Türkiye'nin 183 ülke arasında 158'inci yani kırmızı kategoride yer aldığını hatırlatan Bilen, "O tabloda görülüyor ki, Türkiye'de gazeteciler hiçbir şekilde düşüncelerini özgür bir şekilde ifade edemiyor" diye konuştu.

Gazetecilerin sokakta yapılan eylemleri takip ederken polis şiddetine uğradığını kaydeden Bilen, 1 Mayıs'ta gazetecilere uygulanan şiddeti ve tutsak edilen gazetecileri hatırlattı.

MKG üyesi Rojda Aydın da Kürt gazeteciler ve özgür basının susmadığını, susturulamayacağını vurguladı.

Eylemde "Özgür basın susturulamaz" sloganı atıldı.