10 Ekim 2024 Perşembe

Gazetecilere aşı şartı: Sarı basın kartı

Covid-19 aşısı için de gazetecilere akreditasyon şartı kondu. Buna göre aşı Cumhurbaşkanlığı ve Meclis'e girme hakkı olan ve akreditasyonu bulunan gazetecilere öncelikli olarak daha sonra da sarı basın kartı olanlara yapılacak. Öte yandan geçen günlerde bazı gazete ve televizyonlardan liste istendi. 

Gazetecilere yönelik akreditasyon uygulamasında yeni bir aşamaya geçildi. Basın emekçilerine aşı önceliği için de akreditasyon ve basın kartı şartı getirildi. Buna göre, Cumhurbaşkanlığı Meclis'e girebilen gazetecilere öncelik verilecek. 

İktidar, "gazeteci" olarak görmediği muhalif gazetecilere yıllardır sarı basın kartı dayatıyor. Sarı basın kartı vermeye "layık" bulmadığı gazetecileri de "terörist" olarak yaftalıyor. 

T24 yazarı Gökçer Tahincioğlu bugünkü yazısında gazetecilere Covid-19 aşısı için de akreditasyon şartı koydu. Buna göre, aşı, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis'e girme hakkı olan ve akreditasyonu bulunan gazetecilere öncelikli olarak yapılacak. Ardından sarı basın kartı bulunan gazetecilere yönelik aşılama yapılacak. 

'BAZI GAZETE VE TELEVİZYONLARDAN LİSTE İSTENDİ'
Tahincioğlu'nun yazısında şu ifadeler yer aldı: "Alınan bilgiye göre, 212 sayılı yasa kapsamında bulunan ve sarı basın kartı almaya hak kazanan gazetecilerden, hangilerine kart verileceğine, kimlerin Cumhurbaşkanlığı'na akredite olabileceğine karar veren Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde bazı gazete ve televizyonlarla iletişime geçerek liste istedi. Ancak bazı servislerden ve dergilerden liste talebinde bulunulmadı. Bazı gazete ve televizyonlardan ise liste istenilmedi.

İddiaya göre, gönderilen listelerde yer alan isimlerden öncelikle  Cumhurbaşkanlığı akreditasyonu bulunanlara ve TBMM'de çalışma hakkı olanlara aşılama yapılacak. Sonrasında ise yeterli aşı bulunursa, diğer sarı basın kartı sahibi gazeteciler aşılanabilecek. 

'İNTERNET MEDYASINDA ÇALIŞAN GAZETECİLERİN BAŞVURU HAKKI BULUNMUYOR'
Uzun yıllardır, taleplere rağmen internet medyası, 212 sayılı Basın Kanunu kapsamına alınmıyor. Bu nedenle, internet medyasında çalışan gazetecilerin sarı basın kartı için başvuru yapma hakkı da bulunmuyor.

Sarı basın kartı alabilmek için 212 sayılı yasaya tabi olup, belli bir süre çalışma şartı aranıyor. Ancak bu şartları yerine getirenlerden bir bölümüne Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı yıllardır sarı basın kartı vermiyor. Başkanlık, başvuruları, 'inceleniyor' yanıtı vererek, yıllarca bekletiyor ya da talepleri gerekçesiz reddediyor."