10 Ekim 2024 Perşembe

Gazetecilerin duruşmasına çağrı: Yargılanan haber alma hakkı

Helikopterden atılan ve işkence gören iki kişinin haberini yaptıkları için tutuklu yargılanan gazeteciler yarın ilk kez hakim karşısına çıkacak. Duruşmaya çağrı yapan Van Demokrasi Platformu, yargılanan gazetecilik ve halkın haber alma hakkı olduğunun altını çizdi. 

Van'da helikopten atılan ve işkence gören iki kişinin haberini yapmalarının ardından 9 Ekim 2020 tarihinden bu yana tutuklu olan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala ile tutuksuz yargılanan MA muhabiri Zeynep Durgut'un yarın görülecek ilk duruşması öncesi Van Demokrasi Platformu tarafından açıklama yapıldı.

Van Barosu binasında yapılan açıklamaya, çok sayıda kurum, dernek ve STÖ temsilcileri ile gazetecilerin aileleri katıldı. Açıklamada konuşan Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, Çatak'ta askerlerce gözaltına alındıktan sonra Osman Şiban ile Servet Turgut'un ağır işkence ve lince uğramalarını gazetecilerin edinmiş oldukları hastane kayıtları doğrultusunda haberleştirerek, Türkiye'nin gündemine taşımaları nedeniyle hedef haline getirildiğini belirtti.

'HABERLER SUÇ UNSURU SAYILDI'
Uçar "devlet aleyhine toplumsal haberler yapmakla" suçlanan gazetecilere sorgu sırasında haber kaynaklarıyla görüşmeleri ve yaptıkları haberlerin sorulduğunu hatırlatarak, "Tutuklama kararlarında yaptıkları farklı haberler 'suç unsuru' sayılmış ve bir onay ve cezalandırma aracına dönüştürülen resmi basın kartına sahip olmadıkları için basın mensubu da sayılamayacakları belirtilmiştir. Oysa gazetecilerin görevi, devlet lehine haber yapmak değil, vatandaşı ilgilendiren her konuda doğru bir şekilde bilgilendirmektir" dedi.

'GAZETECİLİK VE HALKIN HABER ALMA HAKKI YARGILANMAKTA'
Gazeteciliğin en önemli esaslarından birinin halkı, tarafsız ve objektif bir şekilde bilgilendirmek olduğunun altını çizen Uçar, tarafı devlet görevlileri olsa dahi halkı bilgilendirme zorunluluğun gazeteciliğin diğer önemli bir unsuru olduğunu vurguladı. "Uzun bir tutukluluk süreci sonrasından yarın başlayacak olan yargılama ile birlikte aslında, gazetecilik ve halkın haber alma hakkı yargılanmaktadır" diyen Uçar, Türkiye'de gazetecilere yönelik baskıların yeni olmadığını, geçmişten günümüze artarak devam ettiğini söyledi.

'BASIN EMEKÇİLERİ DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR'
Gazeteciliğin suç olmadığını vurgulayan Uçar, son olarak şunları söyledi: "Anayasaya, hukuka ve demokratik toplum gereklerine aykırı keyfi uygulamaların son bulmasını beklediğimizi kamuoyu ile paylaşıyor, yarın yapılacak olan ilk duruşmada tutuklu basın emekçileri gazeteciler Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi ve Nazan Sala'nın serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Gazetecilik suç değildir. Basın emekçileri derhal serbest bırakılmalıdır."