21 Eylül 2024 Cumartesi

'Geçmişle Yüzleşme Komisyonu kurulsun' çağrısı

Diyarbakır'da Kayıplar Haftası kapsamında yapılan açıklamada, mecliste "Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu" kurulması için çağrı yapıldı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır Barosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Diyarbakır Tabip Odası, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı açıklamada, "Yüzleşme ve hesaplaşma için kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı taşındı.

'TÜRKİYE TARİHİ, ZORLA KAYBETTİRMELER TARİHİDİR'
İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Berfin Elçi, cumhuriyet tarihi boyunca gözaltında kaybetme politikasının istikrarlı bir şekilde uygulandığını ifade etti. Gözaltında kaybetme suçuna dönük cezasızlık politikasına dikkat çeken Elçi, "Türkiye'nin tarihi, aynı zamanda 'zorla kaybettirmeler' tarihidir. Ermeni Soykırımı, Newala Qesaba, Dersim Soykırımı ve beraberindeki sürgün süreci, 90'lı yıllardaki faili meçhuller ve daha niceleri, yüzleşilmemiş büyük kırımlardır. Bugün ise, bütün tarihsel gerçekliğe rağmen, siyaset kurumu tarafından ısrarlı bir şekilde hakikat ile yüzleşmekten kaçılmakta ve bu mesele yok sayılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Toplumsal barışın ilk koşulunun acılara neden olan olayların aydınlatılması ve faillerin yargılanmasından geçtiğini vurgulayan Elçi, kayıp yakınlarının tüm baskılara rağmen ısrarla kayıpların akıbetini sormaya devam ettiğini söyledi.

'CUMARTESİ ANNELERİ BU HAK MÜCADELESİNİN EN ÖNEMLİ SEMBOLLERİNDENDİR'
"27 Mayıs 1995'ten beri yaklaşık 30 yıldır bu talebi dile getiren Cumartesi Anneleri, bugün bininci haftasına ermek üzere olan bu hak mücadelesinin en önemli sembollerindendir" diyen Elçi, gözaltında kaybetme ve faili meçhul cinayetlerin hiçbir siyasi hesaba kurban edilemeyecek ölçüde vicdani olduğunu söyledi. Tüm siyasi partilerin gözaltında kaybetme uygulamasına karşı olduğunu koşulsuz şartsız dile getirmesini isteyen Elçi, mecliste "Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu"nun kurulmasını ve Birleşmiş Milletler Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşmesinin çekincesiz olarak imzalanmasını istedi.