21 Eylül 2024 Cumartesi

'Gezi bu ülkenin sönmeyecek umudu olmaya devam edecek'

İzmir'de düzenlenen Gezi'nin 11. yıldönümü eyleminde, Gezi'de ölümsüzleşenlerin katillerinden ve azmettiricilerinden sorulacak hesap olduğu kaydedildi. Gezi direnişinin bu ülkenin dünü değil geleceği olduğu vurgulanan açıklamada; eşitlik, özgürlük, adalet ve demokrasi için sönmeyecek bir umut olmaya devam edeceğinin altı çizildi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Gezi direnişinin 11. yılında Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesinde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı. Üzerinde Gezi'de ölümsüzleşenlerin fotoğraflarının yer aldığı "11. yılında selam olsun şanlı Gezi ayaklanmasına. Gezi biziz, yine geleceğiz" ve "Umut bitmez karanlık biter, Gezi kalır" pankartlarının açıldığı eylemde, Gezi direnişinin bu ülkenin umudu olmaya devam edeceği kaydedildi.

Gençlik örgütleri "11. yılında selam olsun şanlı Gezi ayaklanmasına. Gezi biziz, yine geleceğiz" pankartıyla eylem alanına sloganlarla yürüdü.

'TOPLUMU BASKILAMAK AMAÇLANDI'
Kadın cinayetlerinden, doğa katliamlarına, 1 Mayıs Taksim meydan yasağından, eğitim ve sağlıktaki piyasalaştırma ve yozlaştırma uygulamalarına kadar süren onlarca sorun karşısında tepkisizliğin amaçlandığı kaydedilen açıklamada, Gezi'deki toplumsal refleksin sindirilmeye çalışıldı ğı belirtildi. Açıklamada, "İliç'te milyonlarca ton toprağın altında nefessiz kalan işçilerin haklarına ve hatırasına kayıtsız kalmayı; tam on bir kenti yıkan depremlerin öncesi ve sonrasında yaşanan zafiyetlere, eksikliklere, aksaklıklara göz yummayı ve hepsinden önemlisi binlerce insan enkaz altında iken iktidarı korumak için yaşanan insanlık suçlarına ses çıkarmamayı amaçlar. Çünkü Gezi'deki toplumsal refleksi sindirmeye çalışmak tahammül edilemez boyutlara varan hayat pahalılığının ve yüksek enflasyon karşısında bütün emekçilerin ve emeklilerin ücretlerini baskılayarak yoksullaştırmayı hedefleyen 'sıkılaştırma' politikalarına sessiz kalınmasını amaçlar" denildi. 

Gezi davasında verilen hapis cezalarının hatırlatıldığı açıklamada, "Arkadaşlarımıza yaşatılan bu uzun tutukluluğun siyasi, hukuki ve insani sorumluluğundan hiç kimse kendini vareste tutamaz. Sadece sizlerin değil, çocuklarınızın da geleceğini bağlayacak bu utanç dolu siyaseti yürütmekten veya buna karşı büründüğünüz sessizlikten vazgeçin! Bu utançtan kurtulmanın yolu topluma yaşatılan hukuksuzluk, haksızlık ve mağduriyetler karşısında ses çıkarmak, itiraz etmek, suskunluğu bozmaktır. Bu durum herkes için geçerlidir" ifadeleri yer aldı.

'GEZİ ŞEHİTLERİNİN FAİLLERİNDEN SORULACAK BİR HESAP VAR'
Açıklama, şöyle devam etti: "11 yıldır söylediklerimizi bugün de hatırlatıyoruz: Gezi direnişinin gerçekten görülmesi gereken bir davası, unutturmayacağı değerleri ve kayıpları var. Gezi direnişinin Berkin'in, Hasan Ferit'in, Ali İsmail'in, Ahmet'in, Mehmet'in, Abdo Can'ın, Medeni'nin, Ethem'in katillerinden ve azmettiricilerinden sorulacak bir hesabı var. Gezi direnişi bu ülkenin dünü değil geleceğidir. Eşitlik, özgürlük, adalet ve demokrasi için sönmeyecek bir umut olmaya devam edecek."