28 Eylül 2024 Cumartesi

GÖÇİZDER'e açılan kapatma davası ertelendi

GÖÇİZDER'e açılan kapatma davasında davanın düşürülmesi talebi reddedildi. Duruşma 10 Mart 2023'e ertelendi.

Özyönetim direnişleri sırasında zorla göç ettirilenlere ilişkin dernek faaliyetleri nedeniyle 17 yönetici ve üyesi tutuklanan Göç İzleme Derneği'ne (GÖÇİZDER) açılan kapatma davasının ilk duruşması Bakırköy 15'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü.

Derneğin geçmiş dönem eşbaşkanı Songül Köse'nin "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandığına işaret eden hakim, derneğin "illegal faaliyetlerde" kullanılıp kullanılmadığını inceleyeceklerini belirtti.

Hakim, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Yavuzhan Kocaman'ın hazırladığı davanameyi okurken savcı Kocaman da duruşmaya katıldı. GÖÇİZDER avukatlarından Ahmet Baran Çelik, Kocaman'ın hakimin oturduğu bölüme geçip hakimin yanında oturarak çalışmasına itiraz etti ancak itirazı mahkeme heyeti tarafından dikkate alınmadı.

Savcı, davanın kabul edilmesini isterken, Çelik ise reddi yönünde talebini dile getirdi. Köse'nin şu anda derneğin eşbaşkanı olmadığını ve bu nedenle derneği temsilde yetkili olmadığını hatırlatan Çelik, Köse yönünden de davanın reddi talebinde bulundu. Taleplerin ardından hakim, sulh talebinde bulundu. Çelik, uyuşmazlığın giderilmesi ve sulh yoluna gidilmesi taraftarı olduğunu belirterek, davanın düşürülmesi halinde sulh olabileceğini söyledi. Savcı, davanın düşürülmesi talebine olumsuz yanıt verdi. 

GÖÇİZDER üye ve yöneticilerine açılan ve İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren davanın iddianamesinin incelenmesi esnasında savcı da hakimle birlikte inceleme yaptı.

Ara kararını oluşturan hakim, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü bünyesinde yer alan "Dernekler Masasına" yazı yazılmasını ve dosyanın ivedi bir şekilde celbinin yapılmasını istedi. Hakim, süren ceza davasına ilişkin de yazı yazılmasına ve bugüne değin tüm gelişmelerin gönderilmesine, bu bilgi ve belgeler gelene kadar ise derneğin faaliyetlerinin "tedbiren" durdurulmasına dair talebin değerlendirilmesine karar verdi. 
 
Bir sonraki duruşma 10 Mart 2023'e ertelendi.