10 Ekim 2024 Perşembe

Goldman Sachs: Enflasyon Nisanda yüzde 18'e yükselecek

Goldman Sachs daha önce yüzde 5,5 olarak açıkladığı Türkiye'ye ilişkin 2021 büyüme beklentisini yüzde 3,5'e çekti. Kurum analizinde makro yöndeki baskıların ekonomi için daha sert bir inişe işaret ettiğini belirtti. Kurum, Nisan ayında enflasyonun yüzde 18'e yükseleceğini öngördü.

Merkez Bankası'nda (TCMB) yaşanan görev değişiminin ardından Türkiye'nin makro görünümüne ilişkin ilk revizelerden biri Goldman Sachs'tan geldi.

Goldman Sachs, Murat Üner ve Clemens Grafe imzalı raporda Türkiye'ye ilişkin 2021 büyüme beklentisini yüzde 5,5 seviyesinden yüzde 3,5'e çekti.

Goldman Sachs, analizinde son gelişmelerden sonra 2021'de cari açığın milli gelire oranına ilişkin beklentilerini de yüzde 3,5'ten yüzde 1,5'e indirdi. 

ENFLASYON NİSANDA YÜZDE 18'E YÜKSELECEK
Kurum raporunda Türkiye'de enflasyon ve para politikası görünümüne ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Türk Lirası'nda mevcut değer kaybına dikkat çeken kurum, Nisan ayında enflasyonun yüzde 18'e yükseleceğini öngördü.

Yıl sonunda enflasyonun yüzde 15'e ineceğini tahmin eden kurum 2021 yılının dördüncü çeyreğine kadar TCMB için faizleri indirme alanı olmadığını düşündüklerini ve 2021 yılının ilk yarısında faizlerin daha da yükselmesi riski gördüklerini belirtti.

Kurum, beklentileriyle ilişkili temel riskin yetkililerin zamansız faiz indirimleri ve kredilerdeki yükselişle birlikte büyüme yönünde baskı yapması olduğunu ifade etti.