28 Eylül 2024 Cumartesi

'Gülistan Doku neden ESP Diyarbakır İl Örgütü'ne soruldu?'

HDP Milletvekili Dersim Dağ, Dersim'de kaybolan Gülistan Doku'nun neden ESP Diyarbakır İl Örgütü'ne sorulduğunu, İçişleri Bakanı Soylu'ya sordu. Dağ, soruşturmanın seyrinin değiştirilmek istendiğini belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, 40 gündür kayıp olan Gülistan Doku'nun Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Diyarbakır İl Örgütü'ne sorulmasını Meclis gündemine taşıdı. 

Dağ, Doku'nun en son Uzunçayır Baraj gölü yakınlarında görüldüğünü ve telefon kayıtlarından da son konuştuğu kişinin Zainal Abarokov olduğunun tespit edildiğini hatırlattı. 

Özellikle şüpheli Abarkov'un babasına ait aracın ve Doku'nun son olarak görüldüğü yerden geçen araçların HTS kayıtları ile ilgili soruşturulma yapılmadığına dikkat çeken Dağ, DNA içeren delillerin toplanması yönündeki taleplerin de yerine getirilmediğini kaydetti.

11 Şubat'ta polislerin ESP Diyarbakır il örgütüne giderek, Doku'yu sorduklarını hatırlatan Dağ, bununla soruşturmanın farklı bir noktaya çekilmek istendiğine dikkat çekti. 

HDP Dersim Milletvekili Dersim Dağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun şu soruları yanıtlamasını istedi:

- Gülistan DOKU'nun bulunması ile ilgili yürütülen soruşturma ne aşamadadır?

- ESP Diyarbakır İl Örgütüne gidilip Gülistan Doku'nun sorulmasının gerekçesi nedir?

- Kolluk kuvvetleri ESP Diyarbakır il örgütüne savcılık talimatı ile mi gitmişlerdir? Eğer savcılığın yürütülen soruşturma ile ilgili böyle bir talimatı yok ise ESP İl binasına giden kişiler hakkında başlatılan bir soruşturma bulunmakta mıdır?

- Gülistan DOKU'nun bulunması için ilk günden bu yana faaliyetler yürüten siyasi partilerden biri olan ESP'ye yönelik bu baskın ile ne amaçlanmaktadır?

- Gülistan DOKU dosyasında şüpheli konumunda olan Zainal Abarokov'un teknik cihazlarına savcılık tarafından neden el konulmamaktadır?

- 5 Ocak tarihinde Gülistan DOKU'nun son olarak görüldüğü mevkiden geçen araçların HTS kayıtları ile ilgili soruşturma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise bunun gerekçesi nedir?

- Dosyada DNA içeren delillerin toplanması yönündeki taleplerin kabul edilmemesinin gerekçesi nedir?"