4 Ekim 2024 Cuma

Gülüm, Tokat'taki altın madenciliğini Enerji Bakanına sordu

HDP İstanbul Milletvekili Gülüm, Tokat'ın Erbaa İlçesi'nde Galata Altın İşletmeleri A.Ş'nin altın madenciliği faaliyetini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'na sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Tokat'ın Erbaa İlçesi'nde Galata Altın İşletmeleri A.Ş'nin iki bin hektarlık alanda altın arama faaliyetlerinin bölge halkının tepkisine rağmen sürdürülmesine ilişkin soru önergesi sundu.

Pek çok bölgede yürütülen madencilik faaliyetleriyle doğada geri dönülmez tahrifatlar oluştuğuna dikkat çeken Gülüm, "Toplum sağlığını tehdit eden bu uygulamalarla daha çok özel şirketlerin ve belirli şahısların çıkarları hedeflenmektedir.

Tokat'ın Erbaa ilçesinde Galata Altın İşletmeleri A.Ş'nin iki bin hektarlık bir alanda altın arama faaliyetlerine başlaması bölge halkının tepkisine neden olmuştur. Çerkez Fındıcak köyü ile Tanoba beldesi arasında yapılması planlanan siyanürlü-sülfürik asitli altın ve bakır çıkarma çalışmaları söz konusu bölgedeki ekolojik sisteme büyük bir tehdit oluşturmaktadır" dedi.

'ALTIN MADENCİLİĞİ DEPREM RİSKİNİ ARTTIRACAK'
Çevre Platformlarının, altın-bakır madeninin üretime başlaması durumunda bölgede bulunan köyler, yaylalar, ormanlar, içme suları, meralar, yaban hayatı ve doğal yaşamın zarar göreceğine ve bölgenin iklim ve hava şartlarının olumsuz etkileneceğine dikkat çektiğini kaydeden Gülüm, bölgenin birinci derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, maden faaliyetlerinin deprem riskini artıracağına dikkat çekti.

HDP Milletvekili Gülüm, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması amacıyla hazırladığı soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

■ Tokat'ın Erbaa ilçesinde başlatılan altın arama faaliyetlerine ve açılması planlanan maden projesine karşı çıkan bölge halkının itirazları neden dikkate alınmamaktadır?

■ Söz konusu madencilik faaliyetleri başlatılmadan önce, o bölgede yaşayan insanların ve bölgedeki STK'ların ve Çevre Platformlarının görüşleri alınmış mıdır?

■ Yapılan söz konusu arama faaliyetleri için ÇED raporu alınmış mıdır? ÇED olumlu raporu olmadan ilgili şirkete altın arama ruhsatı verildiği doğru mudur?

■ Siyanürle altın aramanın içme, sulama sularına ve insan sağlığına vereceği olası zararlarla ilgili bir çalışma yapılmış mıdır?

■ Bölgenin tarımsal üretim ve hayvancılık faaliyetlerine zarar verecek, yer altı su kaynaklarının yapısını bozacak ve insanların sağlığını olumsuz etkileyecek söz konusu faaliyetlere neden izin verilmiştir? Bu çalışmaların durdurulması için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?"