28 Eylül 2024 Cumartesi

Günay: HDP yeni yılda da umut olacak

AKP-MHP iktidarının politik tercihleri yüzünden 2022 yılında her türlü hak ve hukuksuzluğun yaşandığını kaydeden HDP Sözcüsü Günay, buna karşı direnişin sürdüğünü de vurguladı. 2023 yılında da sokakta olacaklarını belirten Günay, "Yeni yılda da HDP umut olmaya, özgür ve demokratik bir geleceği inşa etmeye devam edecektir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Roboskî katliamının 11. yılında faillerin hala açığa çıkarılmadığını kaydeden Günay, HDP olarak ailelerle birlikte hesap soracaklarını, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Gezi Davası'nda verilen kararın istinaf mahkemesince onanmasına değinen Günay, "Bizler Gezi direnişinin yanında durmaya ve Gezi ruhuyla mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Paris katliamına ilişkin konuşan Günay, Fransa yetkililerine cinayetin arkasındaki karanlık güçleri açığa çıkarması için çağrı yaptı. Deniz Poyraz katliamı davasının tetikçi faşist Onur Gencer'e verilen cezayla kapatılmasına tepki gösteren Günay, "Tetikçiye tasarlayarak cinayetten ceza vermesini kabul etmiyoruz. Bu bir siyasi cinayettir, tetikçi asla bunu tek başına gerçekleştiremez. Bütün bu gerçekler tüm çıplaklığıyla ortadayken bir yargılama görüntüsü verilerek ceza verildi. Katil tek başına değil, arkasındaki bütün güçlerden mücadele ile hesap soracağız" dedi.

2022 yılını artan saldırılarla, derinleşen krizlerle geride bıraktıklarını, toplumun büyük kesiminin umut ve beklentilerle karşıladığı 2022 yılının, AKP ve MHP iktidarının politik tercihleri nedeniyle koyu bir karanlığa dönüştüğünü söyleyen Günay, "Emine Şenşayaşar, Adalet Nöbeti tutan anneler, Cumartesi insanları, tecride karşı alana çıkan Kürtler, demokratik siyaset yürüten bizler her tür engelleme, abluka ve gözaltılara maruz kalırken, aynı tecrit 25 Kasım'da kadınlara, Meclis'e yürümek isteyen emekçilere, zeytinlikler için alana çıkan çiftçilere, eşit yurttaşlık için mücadele eden Alevilere, 'Barınamıyoruz' diyen öğrencilere, 'Doğa talan edilmesin' diyen ekolojistlere ve hatta 6 yaşındaki çocukların cinsel istismarını protesto etmek isteyenlere de uygulanıyor. 2022'de tecrit ve abluka öyle bir boyuta ulaştı ki sokak bütün hak arama yöntemlerine kapatıldı ve milletvekillerinin sokak ortasında ayağı kırıldı, siyasetçiler engellendi. İktidarın yasakçı politikalarına itiraz eden herkesin ve her kesimin sesi ve itirazı savaş ve tecrit politikalarıyla engellendi. Bütün bunlarla ekonomiyi çökerttiler, demokrasiyi rafa kaldırdılar, hukuksuzluğu yol haline getirdiler; Durum ortada, TÜİK'in şaibeli resmi verilerine göre, bugün enflasyon yüzde 85 civarında, işsizlik almış başını gidiyor, cari açık, bütçe açığı artıyor. İnsanlar evlerine ekmek götüremez hale getirildi. Neden mi? İktidarın savaş ve tecrit politikaları yüzünden" dedi.

Buna karşı sokakta ve direnişte olduklarının altını çizen Günay, şöyle devam etti: "4-5 Şubat 2023 tarihlerinde İstanbul'da gazeteci, aydın, yazar, akademisyen, siyasetçilerin bir araya geleceği Demokratik Cumhuriyet Konferansı düzenleyeceğiz. Amacımız emek, demokrasi ve özgürlük güçleri olarak nasıl bir cumhuriyet rejiminde yaşamak istediğimizi tartışmaya açmak, taleplerimizi gerçekleştirme imkanlarını birlikte konuşmak ve değerlendirmektir.

Yılın son günlerinde de Adana ve Batman'da 'Savaşa, Tecride ve Yoksulluğa Hayır' mitingleri düzenledik. Yeni yılda da tecrit karşıtı mücadelemize devam edeceğiz. Mart ayında tarihin en görkemli kutlamaları elbette bizi bekliyor. 8 Mart ve Newroz alanlarını taleplerimizin, direnişimizin, umudun ve zaferin görkemiyle mutlaka dolduracağız.

2023 yılı bizler için hem seçim çalışmalarının hem eylem ve etkinliklerin hem de örgütlenme alanımızı büyütüp geliştirmenin yılı olacaktır. Bir taraftan seçim hazırlık çalışmalarımız devam ederken, bir taraftan ülkenin önemli gündemlerine dair eylem ve etkinliklerimiz devam edecektir. Tüm bu çalışmalara paralel olarak, demokratik ittifak çalışmalarımız merkezi ve yerel düzeyde devam etmekte ve örgütsel ağımızı genişletme çalışmaları son hızıyla devam edecektir. Her koşulda ve zeminde HDP'yi büyütmeye devam edeceğiz. Özellikle Kadın ve Gençlik Meclislerimiz aynı kapsamda çalışmalarını yürütmeye devam edecektir. Yeni yılda da HDP umut olmaya, özgür ve demokratik bir geleceği inşa etmeye devam edecektir. Yeni yıla girerken, bütün dünya haklarının ve Türkiye halklarının yeni yılını kutluyorum."