4 Ekim 2024 Cuma

Günay: Kadınlar olarak boyun eğmedik, sokaklarda direndik

HDP Kadın Meclisi, 25 Kasım çalışmaları kapsamında Dersim'in ardından Ankara'da Alevi Kadınlarla buluştu. HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Dilimiz, inancımız, kültürümüz ne olursa olsun, dünyanın neresinde olursak olalım, kadınlar olarak bizi bir yapan, bizi buluşturan kadın dayanışmasıdır" diyerek, 25 Kasım'da sokaklarda olacaklarını söyledi.

ANKARA- Halkların Demokratik Partisi Kadın Meclisi, Dersim'in ardından Ankara'da Alevi Kadın buluşması düzenledi. Neva Palas Otel'deki buluşma etkinliğine HDP Sözcüsü Ebru Günay ile milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Gülistan Kılıç Koçyiğit katıldı.

Etkinlik HDP Sözcüsü Günay'ın açış konuşmasıyla başladı. Erkek devletin kadınlara düşman olduğuna dikkat çeken Günay, "Cinsiyetimiz, cinsel yönelimimiz, hayat tarzımız, giyim-kuşamımız, tercihlerimiz üzerinde tahakküm kurmaya çalışan bu iktidar bizleri evlere hapsedip erkek egemen bir toplum inşa etmeye çalışmakta. Çünkü bu ülkeyi yönetenler, kadınlara düşmanca yaklaşıyor. Bu iktidar kadınların şiddete, baskıya, ölümlere, katliamlara maruz kalmasına sebep olan, bu suçları işleyen erkekleri cezasız bırakan ve koruyan bir anlayışa sahip" dedi.

'KADIN İSYANININ PARÇASIYIZ'
Dünyanın birçok ülkesinde süren kadın isyanlarını anımsatan Günay şunları söyledi: "Biz kadınlar dünyanın her yerinde süren kadın isyanının bir parçasıyız. Bugün Polonya'da kürtaj hakkı için direnen kadın mücadelesinin bir parçasıyız. Tüm kadınlar özgür ve eşit bir dünyaya ulaşana dek mücadelemiz devam edecek. Bugün buradaki birlikteliğimiz de bu mücadelenin teminatıdır." 

İktidarın medya, Diyanet gibi bütün kurumlarıyla kadına şiddeti kışkırtan bir siyasal dil kurduğuna işaret eden HDP Sözcüsü Ebru Günay, "İktidar tüm pratiklerini bu düşmanca yaklaşım üzerinden hayata geçirdi. Ama şu an açığa çıkan şey, kadınların direnişi tam da bu politikaların hayat bulmadığını gösteriyor. Kadınlar her türlü saldırı ve engellemeye rağmen bir araya gelmeyi başardı, itirazını dile getirdi, boyun eğmedi ve sokaklarda direnen öncüler oldu. Gerçekten de 21. yüzyılın durmaksızın direnen öncü gücü kadınlar oldu" diye konuştu.

Günay, Türkiye'de kadınlara yönelik şiddetin artmaya devam ettiğini belirterek, AKP'nin 18 yıllık dönemi içerisinde resmi rakamlara göre 7 bin 500 kadının katledildiğini, 100 binin üzerinde kadının tacize maruz kaldığını, 200 binin üzerinde kadının ise cinsel saldırıya uğradığını söyledi. Şüpheli ölümlerin bu resmi rakamlar içinde yer almadığını kaydeden Günay, "Tablonun görünenden çok daha vahim olduğunu ne yazık ki biliyoruz. Hala akıbetinden bihaber olduğumuz Gülistan Doku'dan biliyoruz. 5 yıl önce evlerine gelen polislere 'galoş giyin' dediği için katledilen Dilek Doğan'dan biliyoruz. Kendisine yaşatılan adaletsizliğin hesabını bedeniyle soran İpek Er'den biliyoruz. Canice katledilen Merve Arslan'dan biliyoruz. AKP iktidarının ölüm politikası sonucu yaşamını yitiren Ebru Timtik'in yaşam ve adalet hakkının insafsızca elinden alınmasından biliyoruz" dedi.

KADINLARIN ADALET MÜCADELESİ SÜRECEK
Kadınların adalet mücadelesine değinen Günay, İpek Er'in intiharına sebep veren askerin tutuklanmadığını hatırlatarak, erkek adalet değil gerçek adalet için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

Dünyanın her yerinde kadınların, erkek ve otoriter rejimlere karşı mücadeleyi sürdürdüğüne vurgu yapan HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Kadınların artık sabrı taştı. Arjantin'de, Polonya'da kadınlar meydanları doldurarak 'ellerinizi bedenimizden çekin' diye haykırıyor. Pakistan'da, Sudan'da kadınlar erkek iktidarların kendi yaşamları hakkında karar vermelerine izin vermiyor. DAİŞ karanlığını yıkan Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar, şimdi de yeni yaşam için tüm dünyaya umut oluyor. Kürt, Türk, Laz, Çerkes, Ermeni, Arap; Alevi, Ezidi ve Süryani kadınlar bugün Türkiye'de baskılara karşı en büyük mücadeleyi yürüten güçtür. İşte bu yüzden diyoruz, bu yüzyıl kadınların yüzyılı olacak, bu yüzyıl bin yıllardır bedenimizi, emeğimizi sömüren erkek egemenliğinin yıkılacağı ve kadınların kazanacağı yüzyıl olacaktır" diye konuştu.

Kadın milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, kadın üye ve yöneticiler, kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınlara yönelik gözaltı-tutuklama saldırısına değinen Günay, eşbaşkanlık sistemlerinin bu dava dosyaları ile kriminalize edilmeye çalışıldığını belirtti. Günay, "Halbuki eşbaşkanlık sistemi kadınların politika yapım sürecinin her aşamasında aktif rol olmasını sağlayan kadın özgürlükçü bir sistemdir" diyerek, eşbaşkanlık sistemini sürdüreceklerini kaydetti.

İstanbul Sözleşmesinin iptali ve nafaka hakkına el konulmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Günay, "Biz sadece direnmeyeceğiz aynı zamanda yeni bir yaşamı inşa etmek için bir araya gelmeye ve birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

'HİÇBİR DİNİ İNANÇ DİĞERLERİNDEN ÜSTÜN DEĞİLDİR'
Hiçbir dini inancın diğer dini inançlardan üstün olmadığına dikkat çeken HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Bugün Alevi yurttaşlarımızın evleri işaretleniyor. İktidar bu tehditlere karşı sessiz kalarak adeta saldırıları teşvik ediyor. Kutuplaştırıcı iklimin oluşmasına zemin oluyor. Bu saldırılara asla müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu. Günay, cemevlerine yönelik saldırılarla Kürtlerin mezarlıklarına yönelik saldırıların anlayış olarak birbirinden farklı olmadığına işaret etti.

Günay konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu toprakların en kadim inancı Aleviliğin özgürce yaşaması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Ne iktidarın Dersim'in doğasını yok etmesine ne de Alevilere yönelik asimilasyon politikalarına müsaade etmeyeceğiz. Bizi inancımızdan dolayı ayrıştırmaya çalışan iktidarın oyunlarını en başta biz kadınlar boşa çıkaracağız." dedi

HDP Sözcüsü Günay, kadınlar olarak 25 Kasım günü sokaklara çıkarak kadına yönelik şiddete karşı güçlü eylemler örgütleyeceklerini söyledi.

HDP Kadın Meclisi'nin Alevi kadın buluşması, Günay'ın konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.