28 Eylül 2024 Cumartesi

Hakikatin peşinde olanlara ödülleri verildi

Halevleri'nin düzenlediği 8. Basın, Sanat ve Dayanışma ödülleri sahiplerine verildi.

Bu yıl "Hakikatin Peşinde" temasıyla düzenlenen 8. Halkevleri Basın, Sanat ve Dayanışma ödülleri, sahiplerini buldu.

Kadıköy Evlendirme Dairesi'nde düzenlenen törene Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Oya Ersoy, Musa Piroğlu, Ahmet Şık, TİP Milletvekili Erkan Baş, CHP Milletvekilleri Zeynep Altıok, Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker, Halkevleri Genel Başkanı Nuri Günay, ESP İl Eşbaşkanı Hüseyin İldan, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, HDK İstanbul Eşsözcüsü Yoldaş Aydın, EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, Cumartesi Anneleri, Gezi şehidi Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, Suruç Aileleri, Suruç Dayanışması, 10 Ekim Ankara Derneği, Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve kişi katıldı.

GÜNAY: BU TOPRAKLARDA ÇAĞLAR BOYU HAKSIZLIKLAR OLDU BUNA KARŞI DİRENİŞ DE
Özgürlük mücadelesinin anlatıldığı kısa bir sinevizyon gösterimi ile başlayan gecenin açılış konuşmasını Halkevleri Genel Başkanı Nuri Günay yaptı. Günay, yalanlarla gizlenmeye çalışılan pek çok hakikatin muhakkak ortaya çıkacağını söyledi. "Bu topraklarda çağlar boyu haksızlık, hukuksuzluk, sömürü ve katliamlar hiç eksik olmadı" diyen Günay, buna karşı özgürlük düşünün, kararlılığın, cüretin de haksızlığa karşı direnişin de her zaman var olduğunu kaydetti.

Günay, "Bizler, bu salondakiler ve bu salona sığmayacak milyonlar ortak hakikati haykırıyoruz" dedi. AKP/Saray iktidarının kendi iktidarını sürdürmek için savaş politikaları yürüttüğünü vurgulayan Günay, hakikati Türkiye halklarına anlatmak için mücadele ettiklerini söyledi. Günay, "Bizler bu ülkenin onurlu insanları her koşulda doğru bildiğimizden susmayacağız, susmayacağız" diye konuştu ve Halkevleri'nin mücadeleye devam edeceğini vurguladı.

Konuşmanın ardından ödül törenine geçildi.

'BU ÖDÜLÜ ÖZGÜR GÜNDEM VE CUMARTESİ ANNELERİ ADINA ALIYORUM'
Cumartesi Anneleri'ne ödülünü Gezi şehidi Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan takdim etti. Anne Atakan yıllardır anneler olarak adalet için mücadele ettiklerini vurguladı ve "7 yıldır oğlum Ahmet Atakan'ı öldürenlere dava açılmıyor. Dilek Doğan'ı yatağında katledenlere katil dediğim için hakkımda dava açıldı" dedi. Zübeyde Tepe ise "Oğlum Ferhat Tepe Özgür Gündem muhabiriydi" diye konuştu. Oğlu Ferhat'ın gazeteci olmak istediğini söylediğinde "eyvah" dediğini söyledi ve 90'li yıllarda yaşananları hatırlattı. Anne Tepe, "O zaman da basın özgür değildi görüyorum şimdi de özgür değil. Bu ödülü Özgür Gündem ve Cumartesi Anneleri adına alıyorum. Üzgünüm çünkü bu ödülü sevinçli, neşeli günlerde alsaydık keşke" ifadesini kullandı. Anne Atakan ve anne Tepe, ayakta alkışlandı.

Dayanışma ödülünü 10 Ekim Derneği'nden Mehtap Sakinci Coşkun ve Suruç'ta kızı Ezgi' yi kaybeden Ali Saadet'e, babası Sivas'ta katledilen ve katilleri korunan Metin Altiok'un kızı Zeynep Altıok takdim etti. Altıok, "Sivas katliamının ardından bile daha aynı acıları hiç yaşamayalım istedik ama hakikatin peşinde olmak durumundayız" dedi. Ölümün yarıştırılmasına karşı olduklarını söyleyen Altıok, hakikatin peşinden mücadele ettiklerini ifade etti.

'BİZ ÇOK ACI ÇEKTİK BAŞKASI ÇEKMESİN DİYE MÜCADELE EDİYORUZ'
Ali Sadet, beş yıldır adalet mücadelesi yürüttüklerini ve vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Sadet, "Mahkeme salonlarında katillerin korunduğunu açıkça görüyoruz" dedi ve Suruç katliamı davalarında yaşanan hukuksuzlukları aktardı. Sadet, "Urfa değil farklı yerlere de götürseler biz hesap sormaya devam edeceğiz. Başka ocaklara ateş sönmesin istiyoruz, biz acıyı çok çektik başkası çeksin istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Mehtap Sakinci Coşkun da ödülü adalet talebini yerine getiren ve mücadele edenler adına aldığını söyledi. "Dayanışma ve hakikatin peşinden gitmek iyileştiriyor" diyen Coşkun, ayaktayız bizi katledemeyeceksiniz mesajı verdiklerini söyledi.

KURAL: HEP EZİLENDEN YANA OLMAYA ÇALIŞTIM
Jülide Kural'a ödülünü Sinesen Başkanı Zafer Aydın sundu. Kural, Sanat ve sanatçı üzerine çok fazla tanım yapıldığını hatırlattı. 38 yıllık sanat hayatında eşitlikten, özgürlükten ve her zaman ezilenden yana olmaya çaba gösterdiğini belirtti ve "Bundan sonra da söz veriyorum" diye konuştu. Kural, konuşmasını, Gülten Akın'ın bir şiiriyle sonlandırdı.

BERKAY: HAKİKAT MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİM
Gezi şehidi Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, sanatçı Berkay Ateş'e ödülünü takdim etti. Anne Elvan, oğlu Berkin'in Okmeydanı mahallesinde bulunan Halkevleri'nde büyüdüğünü söyledi. Anne Elvan, gözyaşlarına hakim olamadı. Sanatçı Berkay da yıllar önce Berkin için bir oyun kaleme aldığını ve Anne Elvan'dan ödülü almanın bir onur olduğunu söyledi ve hakikat mücadelesinden vazgeçmeyeceğini kaydetti.

ÖZ: NE YAZIK Kİ MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ
Çorlu Tren Katliamı ailelerine Mısra Öz'e ödülünü mühendis Ersin Işık sundu. 8 Temmuz 2018 yılında yaşanan tren katliamında hayatını kaybedenleri anan Öz, "Bizler gibi acıların içinden geçen, acısını içinde yaşamasına izin verilmeyen bizler, ne yazıkki mücadele etmek zorundayız" diye konuştu. Susturulmaya çalıştıkları bir dönemde olduklarını dile getiren Öz, dayanışma içinde olan herkese teşekkür etti.

Şule Çet Adalet Komisyonu adına Neslihan Duran'a ödülünü, Avukat Selin Nakipoğlu takdim etti. Şule Çet'in ailesi ve arkadaşlarının inatla yürüttükleri mücadele sonucu katile müebbet hapis cezası aldırdığını söyleyen Nakipoğlu, "Bu direnişi unutmayın. Bu tarihe yazılacak bir direniştir. O nedenle bu ödülü takdim etmekten onur duyuyorum, yaşasın kadın dayanışması" dedi.

'BİZ DÜNYANIN ALTINI ÜSTÜNE GETİREN KADINLARIZ'
Neslihan Duran ise yürüttükleri mücadeleyi anlattı. Şule Çet için adalet aramak için yola çıktıklarını ancak erkek egemen aklın sirayet ettiği mahkeme salonlarında tüm kadınlar için mücadele ettiklerini vurguladı." Biz Emine Bulut'uz, biz Ceren Damar'ız biz Şule Cet'iz. Biz dünyanın altını üstüne getiren kadınlarız, çünkü dünyanın altının üstünden daha iyi olduğunu biliyoruz. Bu ödülü mücadele eden tüm kadınlar için alıyorum" diyen Duran'ın konuşmasına karşı "Kadınlar birlikte birlikte güçlü" sloganı salonda yükseldi.

Mücella Yapıcı da sahneye, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganıyla çıktı. Gezi şehitlerini anan Yapıcı, eğer iyi günler olacaksa Gezi'nin bir prova olduğunu kaydetti. "Geziyi yargılayamazlar" diyen Yapıcı, "Söz veriyorum Gezi, onları yargılayacak" diye konuştu. Yapıcı, konuşmasını "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganıyla tamamladı.

MIZRAKLI: UMUTLA BİLENEREK DEMOKRATİK BİR YAŞAMIN DİRENİŞİ VERMEKTEYİZ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı adına ödülünü alan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hülya Alökmen Uyanık, Mızraklı'nın mesajını okudu. Mızraklı, mesajında şu ifadelere yer verdi: "Hakikat için büyük bedeller ödeyen yoldaşlara insanlar her devirde hakikati aramak konusunda ilgi çaba göstermişlerdir. Bu arayışta size çok büyük bedeller ödemişlerdir. Bu arayışta biliyorsunuz benim gibi binlerce yoldaşımız da tel örgüler arasında zindanlardadır. Zindanda olmamız sizlerle birlikte mücadele etmemizi engellemediği gibi bizde burada sizlerden aldığımız umutla bilenerek daha güçlü bir şekilde demokratik bir yaşamın direnişini vermekteyiz. Halkevlerine gönül veren emek veren tüm yoldaşları selamlıyor içe hep birlikte kazanacağımıza olan inancımı yineliyorum."

'HÜSEYİN AYKOL ÖZGÜR BASIN GELENEĞİNİN EN KÖKLÜ TEMSİLCİLERİNDENDİR'
Törene katılamadığı için Hüseyin Aykol'un yerine ödülünü alan Yeni Yaşam Gazetesi İdari Müdürü Mehmet Şahin de, iktidar medyasının güllük gülistanlık bir ülke görüntüsü çizdiğini dile getirdi. Bunun yanında ömrünü cezaevlerinde geçirme pahasına gerçeği haykıranların olduğunu ifade eden Şahin, "Hüseyin Aykol da bu Özgür Basın geleneğinin en köklü temsilcilerinden biridir" dedi.

Gecede Gazeteci Ali Topuz da ödül aldı. Topuz, ödülünü Azadiya Welat gazetesinin dağıtımını yaptığı sırada öldürülen Kadri Bağdu'ya adadı.

Törende ödül alan diğer isimler, gazeteciler Çiğdem Toker, Murat Taylan, Fatih Polat, Ercüment Akdeniz, Murat Başol, Zeynep Özaltay,Avukat Türkan Yılmaz, Deniz Beyazbulut, Adalet Nöbeti grubu ve Evrim Ağacı oldu.

Tören ödüllerin sahiplerine verilmesinin ardından Emin İgüs konseri ile son buldu.