21 Eylül 2024 Cumartesi

Hakkari ve İzmir'de Cumartesi Anneleri 1000. hafta açıklaması

Hakkari ve İzmir'de Cumartesi Anneleri 1000. haftası dolayısıyla yapılan eylemlerde, faillerden hesap sormak için adalet mücadelesinin süreceği vurgulandı. 

Cumartesi Anneleri'nin 1000. hafta eylemi kentlerde yapılan açıklamalarla selamlandı. Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) çağrısıyla düzenlenen eylemde adalet sağlanana dek mücadelenin süreceği vurgulandı.

HAKKARİ
İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı sanat Sokağı'nda bir araya geldi. Eyleme, kayıp yakınlarının yanı sıra DEM Parti Hakkari milletvekili Onur Düşünmez, Hakkari Barosu ve Barış Anneleri katıldı. Eylemde, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" ve "Failler belli kayıplar nerede?" pankartı, faili meçhul şekilde katledilen ve kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Eylemin 124. haftasında Yüksekova'da, Cumartesi Ailelerinin İstanbul'da bin haftadır sürdürdüğü eyleme dikkat çekildi. 

Açıklama öncesi İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz, Cumartesi Anneleri'nin bininci haftasına giren eylemine "binlerce" selam gönderdiklerini belirterek, "Bizler var olduğumuz sürece mücadelemiz de failleri sormak için daima sürecektir" dedi.

Devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha  sevdiklerinden haber alamadıklarını söyleyen kayıp yakını Eren Baskın, "Uzun yıllar sonra kimliği meçhul kişi olarak gizlice gömüldükleri kimsesizler mezarlığında ağır işkence izleri taşıyan bedenlerine ulaştık ya da hiçbir iz bulamadık. Onlardan geriye sadece isimleri ve kucaklarımızdaki fotoğrafları kaldı. Kucağımızda fotoğraflarını taşıdığımız sevdiklerimize bir bakın. Devletin alıp götürdüğü sevdiklerimizi istiyoruz. Akıbetlerini bilmek istiyoruz. Bin haftadır, soruyoruz, kayıplarımız nerede?, Sevdiklerimizi kaybedenler, bu insanlığa karşı suçun fail ve sorumluları neden cezasızlıkla korunuyor? Karanfillerimizi Galatasaray'a değil, sevdiklerimizin gerçek mezarlarına bırakmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklama oturma eyleminin ardından son buldu.

İZMİR
İHD İzmir Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir Temsilciliği, Kayıplar Haftası kapsamında Eski Sümerbank önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Çok sayıda demokratik kitle örgütünün katıldığı açıklamada, kayıpları sembol eden ayakkabılar yere bırakıldı. Açıklamada, "Cumartesi Anneleri/İnsanları 1000'inci hafta. Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" yazılı pankart açılırken sık sık  "Kayıplar bulunsun failler yargılansın", "Kayıplar vicdandır vicdanına sahip çık" ve "İnsan hakları ile insandır" sloganları atıldı. Basın metnini kitle adına İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Zilan Gümüş okudu. Bininci haftada kamuoyunun karşısına tek bir taleple çıktıklarını paylaşan Gümüş, şunları söyledi: "Kayıplarımızı istiyoruz. Karanfillerimizi Galatasaray'a değil, sevdiklerimizin gerçek mezarlarına bırakmak istiyoruz. Doğdukları, yaşadıkları topraklarda bir izleri, bir mekanları olsun istiyoruz. 1000. haftamızda bir kez daha ilan ediyoruz: Sevdiklerimizi bulana kadar onları aramaktan vazgeçmiyoruz, vazgeçmiyoruz, vazgeçmiyoruz."

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı. Eylem sırasında, "Beni Bul Anne"  ve "Benim Annem Cumartesi" şarkıları çalındı.

Açıklamaya katılanlar deniz kenarına yürüyerek, denize karanfil bıraktı.