28 Eylül 2024 Cumartesi

'Hapishaneler ülkenin aynasıdır, Türkiye'nin aynasında ölüm var'

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nin gerçekleştirdiği eylemde konuşan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Cezaevleri bir ülkenin aynasıdır. Türkiye'nin aynasında ölüm var" dedi. 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla İHD Ankara Şube binası önünde bir araya geldi. Her hafta yapılan eylemin 285'ncinde, Sincan 1 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Kazım Avcı'nın durumuna dikkat çekildi. Açıklamaya HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş da katıldı.

'YAVAŞLATILMIŞ ÖLÜM DAYATILIYOR'
İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, hasta tutsakların durumunun en büyük ve en görünmez sorunlar haline getirilmeye çalışıldığını kaydetti. Çevirmen, "Bir ülkenin nasıl olduğunu anlamak için cezaevleri rejimine bakmak yeterli olacaktır. Bugün ceza içinde ceza uygulanmaya çalışılan, şiddetin, baskının olduğu ve kazanılmış her türlü hakkın yasaklandığı yerler haline gelmiştir. Cezaevlerinde hasta mahpuslara kendilerinin tabiri ile yavaşlatılmış ölüm dayatılmaktadır" dedi.

Çevirmen, Sincan 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevinde kalan yaşlı ve hasta mahpus Kazım Avcı'nın durumuna değinerek, "Tekli tutuluyor. Kalp, şeker ve tansiyon hastasıdır. Ağır prostat rahatsızlığı olduğu için iki türlü ilaç kullanmaktadır. Aşırı şekilde terleme sorunu yaşıyor. 12 yaşında geçirdiği tren kazasından dolayı sol bacağı kalçadan itibaren kesiktir ve sol bacağı tamamen protezdir. Omurlarındaki fıtıktan kaynaklı iki kez ameliyat geçirmiştir. Doktorları üçüncü kez ameliyat olamayacağını, ameliyat halinde ise felç kalabileceğini söylemişlerdir" diye konuştu.
 
'CEZALARI ERTELENMELİ VE SERBEST BIRAKILMALI'
Çevirmen, Avcı'nın tek başına ihtiyaçlarını karşılamadığına işaret ederek, "Temizliğini yapamadığı için hücrenin kötü kokmaya başladığını ve bulunduğu yeri böceklerin bastığını, kötü kokunun avukat görüş yerine kadar gelmesinden dolayı cezaevi idaresinin rahatsız olduğunu ve tek başına kalamaz raporu alındığını, damadının da aynı cezaevinde olmasından kaynaklı olarak kendisi ile aynı hücreye konulduğunu anlatmıştır. Yaşından ve ağır hastalıklarından kaynaklı olarak yaşamı adeta bir eziyete dönüşmüş durumda olan Kazım Avcı'nın hastane sevkleri ambulans tipi araçlar ile yapılmak zorundadır. Cezaevinde kalamayacak kadar hasta olan mahpusun cezası ertelenmeli ve serbest bırakılmalıdır" dedi. 
 
'CEZAEVLERİ TÜRKİYE'NİN AYNASIDIR'
Açıklamada söz alan HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş da, "Çok bilinen bir kavram var; cezaevleri bir ülkenin aynasıdır. Evet, Türkiye'nin de aynasıdır ve bu aynada ölüm var, işkenceler var ve cinayetleri var. Bu ülkenin adalet bakanı, içişleri bakanı, cumhurbaşkanı göz göre göre insanların yaşamını yitirmesine sessiz kalıyor ve aksine Madımak hükümlüsü Ahmet Turan Kılıç'ı affedebiliyor. Ahmet Turan Kılıç'ı affeden Cumhurbaşkanı başka hiçbir tutsağın olmadığını, ölüme yaklaşmadığını bilmiyor olamaz. Bu bir siyasi tercihtir. Bu bir siyasi karardır ve o sıfatı kesinlikle hak etmiyor. Ahmet Turan Kılıç'ı bırakanlara açık çağrı yapıyoruz: Her gün cezaevlerinden cenaze çıkmasını kabul etmiyoruz, ret ediyoruz. Hasta tutsaklara özgürlük hemen" diye konuştu.