24 Eylül 2024 Salı

'Hasta tutsak Aykaç serbest bırakılsın'

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Kırşehir Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Ayhan Aykaç'ın durumuna dikkat çekerek derhal serbest bırakılmasını istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 475'inci hafta eyleminde İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde, açıklamayı okuyan Sevil Turgut Kırşehir Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Ayhan Aykaç'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı.

23 yıldır tutsak edilen 59 yaşındaki Aykaç'ın birçok kronik hastalığı olduğunu belirten Turgut, kalp hastası olan Aykaç'ın iki damarında kısmi daralma ve yüksek kolesterol tespit edildiğini söyledi.

İlaç kullanmasına rağmen Aykaç'ın rahatsızlıklarının devam ettiğini ifade eden Turgut, hapishane koşullarının da durumu tetiklediğini ve Aykaç'ın göğsünde daralma hissi, hırıltılı nefes alma, sırtta karıncalanma, sol kolda uyuşma başladığını söyledi. Şikayetleri artarak devam eden Aykaç'a gerekli tetkik ve tedavilerin yapılmadığını vurgulayan Turgut, Aykaç'ın yapılan testler sonrası gerekli bilgileri de alamadığını dile getirdi.

Aykaç'ın sağlık durumunun giderek kötüye gittiğini ifade eden Turgut, şöyle devam etti: "Servikal Distoni yani istemsiz kasılmalar ve bükücü (dönmeye neden olan) hareketlere neden olan hastalığı bulunmakta, bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekte, travma ya da stres kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Kronik reflü, yemek borusu iltihabı, safrada mideye sızıntı rahatsızlıkları var. Diyarbakır'da iki defa endoskopi yapılarak ilaç tedavisi önerilmiştir. İlaç kullanmasına rağmen, sorunu devam etmektedir. Reflü atakları, şiddetli ağrı öksürük krizi, yutkunma zorluğu nefes darlığı yaşamaktadır. 2 ay önce dışkıda kan gelmesi sonucu polikliniğe gitmiş, endoskopi ve kolonoskopi önerilmesine rağmen henüz yapılmamıştır."

Turgut, hapishane koşullarının Aykaç'ın yaşamı için risk oluşturduğunu ifade ederek Aykaç'ın derhal serbest bırakılarak tedavi edilmesi çağrısında bulundu.