28 Eylül 2024 Cumartesi

'Hasta tutsaklar serbest bırakılsın'

İstanbul ve Ankara'da yan yana gelen hak savunucuları, hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek, hapishanelerdeki hak ihlallerinin son bulması ve hasta tutsakların tedavi hakkına erişmesi çağrısında bulundu.

İstanbul ve Ankara'da hak savunucuları, ağır hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaşarak, 2023 yılında hapishanelerdeki hak ihlallerinin son bulmasını ve hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 562'nci F oturmasında 2022 yılı boyunca hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Her zaman, her yerde ve herkes için yaşam hakkı" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Meryem Bars okudu.

2022 yılında hapishanelerde hak ihlallerinin arttığını söyleyen Bars, hasta, yaşlı ve engelli tutsakların bu artıştan hayati boyutta etkilendiğini kaydetti. Bir yıl içerisinde tespit edilebildiği kadarıyla 76 tutsağın hastalık, intihar veya şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiğine işaret eden Bars, tutsak yakınları, avukatları ve hak savunucularının hapishanelerdeki sorunların çözülmesi için yürüttükleri büyük çabaların karşılıksız bırakıldığını ifade etti. 

"Sağlık ve yaşam hakları devletin korumasında olan hasta mahpuslar, hapishanelerden ya tabutta ya da ölümün sınırında çıkarıldılar" diyen Bars, sağlık ve yaşam hakkına dönük sorunlara 2022'de yenilerinin de eklendiğini dile getirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın hapishanelerdeki sorunların çözüleceğine ilişkin sözlerini hatırlatan Bars, şöyle devam etti: "Mahpusların sağlık ve yaşam haklarını korumakla yükümlü tüm yetkililere ve hasta mahpusların tedaviye erişimlerinin sağlanması konusundaki sorunların çözülmesi için yeni düzenlemeler yapılacak diyen Adalet Bakanı Bozdağ'a sorumluluklarını ve bu sözünü hatırlatıyor, kamuoyuna duyarlılık çağrımızı yineliyoruz."

Eylem boyunca, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "İnsan haklarıyla insandır", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" sloganları atıldı.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 434'üncü hafta basın açıklaması için İHD Ankara Şubesi önünde toplandı. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Sevil Turgut okudu.

Sincan 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Salih Gün'ün durumunu kamuoyuyla paylaşan Turgut, Gün'ün kalp hastası ve bel fıtığı olduğunu söyledi. Gün'ün kronik hastalıklarına rağmen tek kişilik hücrede tutulduğuna dikkat çeken Turgut, Gün'ün sürekli ağrısı olduğunu, tek başına yaşamını idame ettiremediğini ifade etti.

Salih Gün'ün ekrem romatizması, kronik otit, işitme kaybı, migren, sinüzit ve prostat hastalıkları da olduğunu belirten Turgut, Gün'ün yürümekte zorlandığını, şiddetli sancıları olduğunu, sık sık ateşinin çıktığını, böbreklerinde ise kum çıktığını anlattı.

Turgut, şöyle devam etti: "Çoklu ve kendisini zorlayan hastalıkları bulunan Salih Gün için gerekli olan tetkik ve tedaviler acil bir şekilde yapılmalı, kalıcı iyileşmeye dönük tedavi uygulanmalı ve kronik hastalıkları nedeniyle tekli odadan alınarak daha kalabalık odaya geçişi sağlanmalıdır. Bizler; Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi olarak 434'üncü haftada, hasta mahpusların durumlarını dile getirdik. Mahpusların yaşamış olduğu tüm sorunlar, kalıcı bir şekilde çözülünceye kadar taleplerimizi dile getirmeye ve kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz."