21 Eylül 2024 Cumartesi

'Hasta tutsakların sağlığa erişim hakkı mutlaka sağlanmalıdır'

Siyasi tutsakların ölüm haberleri geldiğini söyleyen DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüleri Özbingöl ve Türkdoğan, "Siyasi iktidar, insan vicdanını yaralayan ve yurttaşlık haklarını yok sayan bu ölüm politikalarından derhal vazgeçmelidir" dedi. 

Türkiye hapishanelerinin ölüm, işkence ve siyasi tutsaklara uygulanan ayrımcı, düşman infaz hukukuyla her geçen gün daha fazla anılan merkezler haline geldiğini kaydeden Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüleri Sevda Çelik Özbingöl ve Öztürk Türkdoğan, "Siyasi mahpuslara dönük cezaevlerindeki baskı ve hak ihlallerinin dozunun artması, ağız içi arama uygulaması, kelepçeyle muayeneye gitmeyi reddedenlerin tedaviye erişim haklarının kısıtlanması, ATK'nin taraflı raporları ve tahliyeye hak kazanan hasta mahpusların infazlarının yakılması sebebiyle cezaevlerinden ölüm haberleri gelmeye devam etmektedir" dedi.

'ÖLÜM POLİTİKALARINDAN DERHAL VAZGEÇİN'
Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde geçirdiği beyin kanaması sonrasında beyin ölümü gerçekleşen 27 yıllık tutsak Ergin Akdoğan'ın yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, "Akdoğan, beyin kanaması geçirdiği için hükümlü bulunduğu Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Cezaevinden Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesine sevk edilmiş ve dokuz günlük tedavi sürecinin ardından yaşamını yitirmiştir. Hastaneye sevk sürecinde hem cezaevi idaresi hem kolluk kuvvetleri tarafından birçok zorluk çıkarılmış, ailenin hastanede mahpusu görmesi dahi uzun süre engellenerek insan onuruyla bağdaşmayan bir tutum sergilenmiştir. Beyin ölümünün gerçekleşmesi ve partimizin çağrılarına rağmen Akdoğan hakkında tahliye kararı verilmemiştir. Akdoğan özelinde yaşananlar Türkiye infaz rejiminin siyasi mahpuslara düşmanca davranan bir canavara dönüştüğünün acı bir örneğidir. Siyasi iktidar, insan vicdanını yaralayan ve yurttaşlık haklarını yok sayan bu ölüm politikalarından derhal vazgeçmelidir" ifadeleri yer aldı.

'MÜCADELEYİ KARARLILIKLA BÜYÜTECEĞİZ'
İnsan yaşamına değer veren bir anlayış için mücadele ettiklerini söyleyen eş sözcülerin açıklaması şöyle devam etti: "Cezaevlerinin insani koşullara kavuşması ve hasta tutsakların sağlığa erişim haklarının ve tahliyelerinin sağlanması amacıyla partimizin TBMM'de dile getirdiği taleplerin hayata geçmesi için yürüttüğümüz mücadeleyi kararlılıkla büyüteceğiz."