28 Eylül 2024 Cumartesi

'Hastane katliamı' davasında göstermelik yargılama

Şenyaşar ailesine yönelik hastanede gerçekleşen saldırıya ilişkin davanın ilk duruşmasında Emine Şenyaşar çocukları ve eşinin gözlerinin önünde hastanede öldürüldüğünü aktardı. Mehmet Şenyaşar ise tedavi için götürüldüğü hastanede darp edildiğini, üzerine ateş açıldığını ve öldü zannedildiğini söylerken, Ferit Şenyaşar hastane ve işyeri saldırı davaları birleştiği takdirde adil yargılamanın gerçekleşeceğini söyledi.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınlarının hastanedeki saldırılarına dair 4 yıl 4 ay sonra açılan davanın ilk duruşması Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dosya kapsamında, tutuklu Celal Yıldız, Mekail Şimşek ve "işyeri"  davasından tutuklu bulunan Enver Yıldız'ın da aralarında 19 kişi, "Birden fazla kez kişi öldürmek", "Birden fazla kez kişi öldürmeye teşebbüs etmek", "Kamu malına zarar vermek", "Suç delillerini gizlemek ve yok etmek", "Kamu kurumunda hırsızlık" ve "İşyeri dokunulmazlığı ihlali" suçlarından yargıladı.

EMİNE ŞENYAŞAR: ÇOCUKLARIM DEVLETİN ELİNDE ÖLDÜRÜLDÜ
Aranın ardından duruşmada Kürtçe konuşan Emine Şenyaşar, yaşanan olayı anlattı. Dükkanda yaşanan olayı görmediğini belirten Şenyaşar, "Hastanede eşimi ve çocuklarımı öldürdüler. Taksi çağırdık, sanıkların korkusundan kimse taksiye almadı bizi. Çocuğum Celal, 'bizi hastaneye götürmeyin öldürecekler' dedi. Vekil illa 'bu hastaneye getirin' dedi. Çocuklarım devletin elinde öldürüldü. Kanıtları siz de açığa çıkarmıyorsunuz. Eşim ve çocuklarım polis gözetiminde öldürüldü. Pansuman odasında eşime vurdular. Eşim pansuman bezini aldı kanını sildi. Farklı bir kişi 'seni öldüreceğim' dedi. Eşimin başına onların hepsi toplandı, eşimin gözü çıkarıldı. Şu kadın, her iki yerde de (işyeri ve hastane) vardı" diyerek Emine Yıldız'a işaret etti.

EMİNE ŞENYAŞAR'A 'SENİ ÖLDÜRECEĞİM' TEHDİDİ
Bunun üzerine Emine Yıldız, Emine Şenyaşar'a "Yalan söylüyorsun, iftira" diyerek sesini yükseltti. Konuşmasına devam eden Emine Şenyaşar, "Eşime vurduktan sonra oğlumun arkadaşı beni dışarı çıkardı. Onların adamı geldi, beni de vuracaktı. Görürsem teşhis ederim. Orta boylu, eşimin yaşlarındaydı. O bana 'seni öldüreceğim'" diyerek kendisini tehdit eden kişinin eşkalini anlattı. Hacca gittiğini ve yalan konuşmadığını belirten Şenyaşar, "Benim oğlumu kim öldürmüş, katil kimdir kayıtlarda var. Kayıtları ortaya çıkarın. Dükkandaki kayıtları kesmişler. Erdoğan (Cumhurbaşkanı) biliyor, hükümet biliyor, herkes biliyor bunların kim olduğunu. Çocuğumu öldüren şişko var, onu niye yakalamıyorsunuz. Oğlumu (Fadıl Şenyaşar) ise 5 yıldır tek kişilik hücreli odada tutuyorsunuz. Oğlumu bırakın eve gideyim" ifadelerini kullandı.

'ÇOCUKLARIMI ZULÜMLE ÖLDÜRDÜLER'
Sanık avukatı, Emine Şenyaşar'ın konuşmasına müdahale ederek, oğlunun sufle verdiğini iddia edince tartışma çıktı. Tartışmanın ardından devam eden Şenyaşar, "Emniyetteki ifadem doğrudur. Eksiği var, fazlası yok. Ferit'in kafasına kurşun sıktılar. Ama ölmedi. Esvet'in kafasına sopayla hastanenin içinde vuruldu. Hepsi görüntülerde var. Çocuklarımın vurulduğu yerde görmedim. Benim çocuklarım büyük bir zulümle öldürdüler" diye konuştu.

'OĞLUMU SERBEST BIRAKIN'
Sanık avukatları, ardından Emine Şenyaşar'a soru sordu. Emine Şenyaşar, "Hepsinin elinde silah vardı. Dışarıya çıkan herkesin eli kanlıydı. Hepsi kayıtlarda var, bana niye soruyorsunuz. Allah şahittir dediğim her şey doğrudur. Oğlumu serbest bırakın" yanıtını verdi.

Ardından tutuklu Celal Yıldız, Emine Şenyaşar'a soru sordu. Tercümanın doğru çevirmediğini savunan Yıldız, "Emine Şenyaşar 'Hepsi birbirine benziyor' diyor, 'fotoğraf teşhis etmedim, kayıtlar sizde var' dedi" diye konuştu.

ADALET İSTEDİ
Sanık avukatı, Emine Şenyaşar'a "Emine Yıldız'ı dükkan da gördün mü" diye sordu. Emine Şenyaşar, "Ben orada değildim, görmedim" dedi. Emine Yıldız ise konuşmaya müdahale etti. Sanık avukatının "Celal Yıldız ve Emine Yıldız'ı daha önceden tanıyor muydunuz" sorusuna de cevap veren Emine Şenyaşar, tanıdığını söyledi. Şenyaşar, adalet talep ederek oğlunun bırakılmasını ve sorumluların hepsinin tutuklanmasını istedi.

Emine Şenyaşar'ın ifadesinin ardından AKP'li Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, adliyeden korumalar eşliğinde ayrıldı.

MEHMET ŞENYAŞAR: BENİ YARALI OLARAK BIRAKTILAR
Yaralanan Mehmet Şenyaşar, tanık olarak dinlendi. Şenyaşar, "Bana da ateş edildi, beni yaralı bıraktılar. Bacağımdan vuruldum ve sedyeden düştüm diye kurtuldum. Celal Yıldız silahla hastaneye girdi, 'Hepsini öldürün, kimseyi sağ bırakmayın' dedi" diye olay anını anlattı. Mehmet Şenyaşar, sorumluların hepsinin tutuklanmasını talep etti.

FERİT ŞENYAŞAR: HASTANE VE İŞYERİ DAVALARI BİRLEŞTİRİLSİN
Ferit Şenyaşar ise Urfa'da insanlık suçu işlendiğini söyledi. Saldırıdan Vali Abdullah Erin sayesinde kurtulduğunu söyleyen Şenyaşar, "Bu seçim dönemi bitince, bu hükümet gidince, Vali Erin'in dediği gibi hastane kayıtları mahkemeye sunulunca gerçek ortaya çıkacaktır. Vali Abdullah Erin'in dinlenmesini istiyorum" diye konuştu. Saldırıda bir uzman çavuşun burnunun, iki ambulansın camlarının kırıldığını söyleyen Şenyaşar, "Hastane" ve "İşyeri" dosyalarının birleştirilmesini istedi. Kamera kayıtlarının kaybedildiğini söyleyen Şenyaşar, "Adil bir yargılama yapılarak suçluların cezalandırılması ve faillerin tutuklanmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Ardından dosyaya konulan Bilirkişi Raporu, Adli Tıp raporu ile bazı belgeler okunmaya başlandı.

Okunan raporların ardından söz alan Sağlık Bakanlığı avukatları, iki ambulansın zarar gördüğünü belirterek şikayetçi olduklarını söyledi. Ardından Şenyaşar ailesi avukatlarından Bülent Duran söz aldı. Duran, "Burada korkunç bir hukuk ayıbı var. Katliam gününden beri hukuk makamları sınıfta kaldı. Başsavcı delil karartıyor" dedi.

'TÜM SANIKLARIN TUTUKLANMASI HAKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ'
Yürütülen hiçbir soruşturmanın hukuka uygun olmadığı için "Bu iddianame nasıl deliller karartılır düşüncesiyle yazıldı" diyen Duran, savcıya kamu adına failleri bulmak zorunda olduklarını söyledi. Duran, "Sanıkların tümünün baz kayıtlarına bakıldığında olay saatinde organize hareket ettikleri en bariz kanıttır. Bu iddianame adam öldürme değil nitelikli anlamda insanlık suçudur. Bu iddianameyi hazırlayanlar da bu suça ortaktırlar" diye tepki gösterdi. Duran, şu talepleri sıraladı: "Dosyalar birleştirilmelidir. Orada bulunan tüm kolluğun soruşturması için ara karar verin. İddianame temel dayanağı 'Adam öldürme' değil 'canavarca hisle katliam' olmalıdır. Onlara yardım eden tüm kişiler tutuklanmalıdır. Tüm tanıklar buraya getirilmelidir."

'AİLE BİREYLERİNİ KORUYAN FADIL ŞENYAŞAR TUTUKLANDI'
Söz alan avukat Metin Özbadem ise, yaşananlara değindi. Kamu gücünün yaşanan olayın ardında olmasından dolayı anında müdahale edilmediğini belirten Özbadem, istinaf mahkemesinin ölümcül kurşunun hastanede geldiğini söylediğini hatırlatarak, dosyaların birleştirilmesini talep etti. Ardından söz alan Avukat Sevda Çelik Özbingöl ise, okunan tapelerin savcı ve yargı üzerinde olan baskıyı gösterdiğini söyledi. Güvenlik gerekçesinin olmadığını ve sorumluluktan kurtulmak amacıyla refleks oluşturulduğunu belirten Özbingöl, "Bizimle paylaşılmayan görüntüler boy boy basında sergilendi. Maktule ait olan özel şeyler basınla paylaşıldı.10 savcı 4 tane başsavcı ve bir vali değiştirdi bu dosya. Aile bireylerini meşru müdafaa sınırları içinde koruyan Fadıl Şenyaşar ise tutuklandı" ifadelerini kullandı.

'DELİL KARARTMA İDDİASIYLA BİRKAÇ KİŞİ YARGILANDI'
Dosyada delil karartma iddiasıyla birkaç kişinin yargılandığını belirten Özbingöl, "Dosyada olay yeri inceleme tutanağı yok. Kamera kayıtlar yok. Hastane tutanakları yok" dedi. Suçun vasıflandırılmasında ciddi bir yanılgıya düşüldüğünü ifade eden Özbingöl, tevsii tahkikat talebinde bulunarak, tutuksuz tanıkların tutuklanmasını, tutukluların ise tutukluluk halinin devamını istedi. Sonrasında konuşan avukatlarda tutuksuz sanıkların tutuklanmasını istedi.

Ardından söz alan savcı ise, adli kontrolü olanların adli kontrollerinin, yakalaması bulunanların yakalanmasının, eksik hususların ikmalinin devamını istedi. Duruşmaya daha sonra yarım saat ara verildi.

SANIK AVUKATLARI: EMİNE ŞENYAŞAR'I DİKKATE ALMAYIN
Aranın ardından sanık avukatları söz aldı. Mahkeme, sanıklardan son beyanlarını aldı. Sanık vekili savunmasında Urfa Baro başkanın yetkisi olmadığı yönündeki beyanı üzerine Baro Başkanı Avukat Abdullah Öncel, cevap hakkı doğduğu için söz hakkı istedi. Mahkeme söz hakkı vermedi. Sanık avukatları İbrahim Halil Yıldız'ın PKK tarafından hedef gösterildiği beyan ederek mağdur olduklarını öne sürdü. Sanık avukatları Emine Şenyaşar'ın beyanlarının da dikkate alınmamasını istedi.

DURUŞMA ERTELENDİ
Sanık avukatlarının savunmalarının ardından ara karar için duruşmaya 10 dakika ara verildi. Ara sonrası kararını veren mahkeme heyeti, tutukluların tutukluluk halinin devamına, adli kontrol uygulamalarının devamına,  eksik hususların giderilmesine karar veren mahkeme duruşmayı 15 Mart tarihine erteledi.