5 Ekim 2024 Cumartesi

Hastaneye götürülen kadın tutsak tacize uğradı

Tarsus T Tipi Cezaevi'nde tutuklu bir kadın, muayene için götürüldüğü hastanede beraberinde giden asker tarafından tacize uğradı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi Eşbaşkanı Hakkı Demir, hapishanelerde giderek artan saldırılara dikkat çekti. Tutsaklardan en çok çıplak arama dayatmasıyla ilgili başvuru geldiğini belirten Demir, tutsakların sadece hapishanelerde değil hastane sevkleri sırasında da sağlık çalışanları tarafından aynı saldırılara maruz kaldığını aktardı. Demir, sağlık çalışanlarının tutsaklara ideolojik baktığını kaydederken, Tarsus Devlet Hastanesi'ne sevk edilen bir kadın cinsel tacize uğradığını duyurdu.

Mezopotamya Ajansı'ndan  Mehmet Şah Oruç'a konuşan Demir, hastanede yaşanılanları ise şöyle paylaştı: "Kadın mahpusun göğüs filminin çekilmesi gerekiyor. Film çekildiği sırada asker odadan çıkmıyor. Hasta, askerin çıkmasını istiyor ama oradaki doktor, ‘Siz hiç erkek doktora muayene olmadınız mı? Asker içeride kalsın, ne var?' diyor. Tartışmanın sürdüğü sırada ise hastayı oda içerisinde bulunan bir bölüme götürüp filmi çektiriyor. Kadın mahpus, film için hazırlandığı sırada asker aynadan kendisine bakıyor. Bunun üzerine askere tepki gösterip odadan çıkarılmasını istiyor. Ne yazık ki oradaki görevli, işlemi yapmıyor ve film çekilmiyor. Kadın mahpus, tutanak tutulmasını istiyor ancak oradaki görevliler tutanağı imzalamıyor ve cezaevine geri götürülüyor. Tekrar rahatsızlanıp hastanenin kardiyolog bölümüne sevk ediliyor. Doktor, onu kelepçeli bir şekilde muayene etmek istiyor. Kelepçeli muayeneye karşı çıkılması üzerine de doktor muayene etmiyor. Hastanede yaşananlar nedeniyle gerekli mercilere başvuru yaptık."