5 Ekim 2024 Cumartesi

HDP 4 Kasım darbesinin araştırılması için Meclis'e önerge sundu

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, 4 Kasım darbesine ilişkin Meclis'e araştırma önergesi sundu. Önergede, 4 Kasım 2016 tarihinde Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile HDP milletvekillerinin tutuklandığı hatırlatıldı, darbenin hukukta ve demokraside yarattığı tahribatın araştırılması istendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, 4 Kasım 2016 tarihinde dönemin HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile HDP milletvekillerinin tutuklanmasına ilişkin Meclis'e araştırma önergesi sundu.

Seçilme hakkının aday olma hakkının yanı sıra seçildikten sonra milletvekili olarak parlamentoda bulunma hakkını da içerdiği belirtilen araştırma önergesinde, 4 Kasım darbesiyle bu hakkın gasp edildiğine dikkat çekildi.

AİHM kararının hatırlatıldığı araştırma önergesinde, 3 Kasım'ı 4 Kasım'a bağlayan gece gerçekleştirilen gözaltı saldırısı hatırlatıldı. Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın yanı sıra 9 milletvekilinin gözaltına alındığı hatırlatılarak, "Milletvekillerinin tutukluluğu ve dokunulmazlıklarının kaldırılmış olmasının hukuk dışılığı izahtan vareste olup, bununla beraber ülke halklarının ortak geleceği açısından yaratmış olduğu sakıncalar ile birlikte değerlendirildiğinde son derece vahim bir tablo ile karşı karşıya olunduğu açıktır. Bu nedenle milletvekillerinin tutuklandığı gün olan 4 Kasım Darbesi'nin etki ve sonuçlarının araştırılması; hukukun üstünlüğüne dayanan etkili ve anlamlı bir demokrasinin temellerinin atılması ve devamlılığı açısından hayati önemdedir" denildi.