28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP: AKP'nin randevu talebini reddettik

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, iktidar kanadından HDP'ye dönük saldırıların derinleşerek devam ettiği bir ortamda, AKP'nin başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliği teklifini görüşme talebini reddettiklerini açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis'te basın toplantısı düzenleyerek anayasa değişikliği gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Oluç, AKP'nin anayasa değişiklik talebini görüşmek için randevu talebini reddettiklerini açıkladı.

AKP-MHP iktidarının başörtüsü ile ilgili gündeme getirdiği anayasa değişikliği teklifine dair daha önce de tutumlarını açıkladıklarını hatırlatan Oluç, ayrımcılık yapılmaması, hak ve özgürlüklere bir bütün olarak yaklaşılması gerektiğine ilişkin ilkesel duruşlarına dikkat çekti.

"Bu kadar hak gasbının, ayrımcılığın, eşitsizliğin ve hukuksuzluğun yaşandığı, özgürlüklerin ve demokrasinin ağır saldırı altında olduğu bir süreçte, sadece başörtüsü ile ilgili getirilen değişiklik teklifinin de Türkiye'deki özgürlükler sorununa çözüm üretmek konusunda yetersiz olacağını söylemiştik" diyen Oluç, başörtüsü ile ilgili geçmişte de bugün de herhangi bir sorunları olmadığını belirtti.

Kürtler, Aleviler ve çok sayıda farklı inanç ve kimliğe sahip halkların eşit yurttaşlık hakkının olmadığı bir ortamda bu toplumsal talebi karşılayacak bütünlüklü düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizen Oluç, başörtüsü ve aile üzerinden yapılacak bir değişikliğin iktidar blokunun seçim manevrası olacağını kaydetti.

"Bu adımı seçim manevrası olmaktan çıkarmanın yolunun da bütün ayrımcılıkları ortadan kaldıracak düzenlemeler olduğunu, özellikle de Anayasanın 10'uncu maddesinde bir değişiklik yapılması gerektiğini söylemiştik. Manevradan çıkarılacak tutum bu olurdu. Ama bu konudaki önerilerimize cevap verilmedi" diyen Oluç, AKP grup yönetiminin anayasa değişiklik teklifini görüşmek için kendilerinden randevu talebinde bulunduğunu ifade etti.

Bu talebi parti yönetimiyle ele aldıklarını belirten Oluç, şöyle devam etti: "Tutumumuz şudur: HDP'ye yönelik bir intikam davası olan kapatma davasının bütün hızıyla devam ettirilmesi, en son partimizin anayasal hakkı olan hazine yardımının iktidar blokunun baskısı sonucu bir hak gasbı olarak AYM tarafından ve Anayasa'ya aykırı bir şekilde bloke edilmesi ve bunun gerçekleşmesi için Cumhur İttifakı bileşenlerinin ağır baskısının AYM üzerinde yaşanması nedeniyle, AKP Grup Yönetimi ile anayasa değişikliği teklifi hakkında görüşmeme kararı aldık."

İktidarın HDP'ye dönük politikaları nedeniyle görüşme zemininin ortadan kalktığına işaret eden Oluç, "Anayasanın her gün çiğnendiği, hukukun askıya alındığı bir süreçte getirilen anayasa değişikliğini samimi, inandırıcı ve güven verici bulmuyoruz" dedi. Seçim ortamına girdiklerini ve bu süreçte HDP'nin yargı eliyle demokratik siyasetten tasfiye edilmeye çalışıldığını dile getiren Oluç, iktidar tarafından demokratik siyasete kastedildiğini söyledi.