4 Ekim 2024 Cuma

HDP Grup Başkanvekili: Öyle değil kayyum efendi, mesele işsizlik

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyumu Vali Münir Karaloğlu'nun "Aslında işsizlik değil iş beğenmezlik var" sözlerine TÜİK ve DİSK-AR'ın verilerini karşılaştırarak Meclis'te yanıt verdi. Oluç, "Öyle değil kayyum efendi! Mesele işsizlik ve sizin insanları rencide etme hakkınız yok" dedi.

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz ve işsizliği gör9mezden gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyumu Vali Münir Karaloğlu'nun "Aslında işsizlik değil iş beğenmezlik var" sözlerine tepkiler gelmeye devam ediyor.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis Genel Kurul'da söz alarak "Öyle değil kayyum efendi; mesele işsizlik siz bu işsizliği böyle gizleyemezsiniz, insanları rencide etme hakkınız yok" diyerek Vali Karaloğlu'na yanıt verdi.

'TÜİK RAKAMLARI HORMONLU'
TÜİK'in işsizlik verilerini 'hormonlu' olarak nitelendiren Oluç, DİSK-AR'ın verileri ile karşılaştırdığı işsizlikle ilgili gerçeğin gizlendiğini vurguladı.

Oluç, şunları söyledi: "Kayyum olarak atanmış olan Diyarbakır Valisi ve kayyumun 'aslında Diyarbakır'da işsizlik değil iş beğenmezlik var demiş.' Yani Diyarbakır'dan bakınca konuyu böyle görmüş. Diyarbakır'ın sayılarına bakıldığı zaman TÜİK'in verdiği hormonlu sayılara bakalım. Diyarbakır da iş gücüne katılım oranı yüzde 37,2, işsizlik oranı yüzde 18,7, istihdam oranı yüzde 30,2, aslında bu kayyum olarak atanış kibirli valinin halkı nasıl rencide ettiğini görüyoruz. Yani mesele işsizlik değil de iş beğenmezlikmiş. Öyle değil kayyum efendi; mesele işsizlik siz bu işsizliği böyle gizleyemezsiniz, insanları rencide etme hakkınız yok."

DİSK-AR'IN İŞSİZLİK RAKAMLARI ÜRKÜTÜYOR
Oluç, DİSK-AR'ın işsizlik rakamlarının ise TÜİK işsizlik rakamlarının yanından bile geçmediğini söyledi. Oluç, "TÜİK'in rakamlarının hormonlu olduğunu ve çarpıtma olduğunu hepimiz biliyoruz elbette. DİSK-AR diyor ki Covid-19 nedeniyle revize edilmiş geniş tanımlı işsiz sayısı ve iş kaybı Ağustos 2020'de 10.5 Milyon olarak gerçekleşmiştir. Revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik tanımı ve iş kaybı yüzde 29.3 diyor. TÜİK'in verileri ile hiç alakası olmayan bir durumdayız. Ve Covid-19, Ağustos 2020'de en az 2 Milyon 159 bin  kişiye eşdeğer istihdam kaybına neden olmuştur. İstihdam bir yılda 975 bin azaldı, istihdam oranı yüzde 43.9'a geriledi diyor DİSK-AR,  İş başında olanların sayısı 1 Milyon 471 bin azalmış, ümitsiz işsizlerin yani artık iş bulamam diyenlerin sayısı ise bir yılda 613 binden 1 milyon 331 bine yükselmiş durumda" diye belirtti.