23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP Kadın Meclisi, Ağrı'da kadınlarla buluştu

Kadın Yoksulluğuna Hayır kampanyası kapsamında Ağrı'da koçer ve ev emekçisi kadınları ziyaret eden HDP Kadın Meclisi, birlikte mücadele edeceklerini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Kadın Yoksulluğuna Hayır kampanyası kapsamında Ağrı'nın Taşlıçay ilçesine bağlı Sinek Yaylası'nda koçer kadınları ziyaret etti. Heyette HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve İstanbul Milletvekili Oya Ersoy'un yanı sıra HDP Kadın Meclisi'nden Mukaddes Erdoğdu, Kadın Koordinasyonu'ndan Feray Mertoğlu, Tülay Koçak ile Hazal Karabey, Parti Meclisi'nden Hatice Akdağ ve Tevgera Jinén Azad (TJA) aktivisti Hacer Karaoğlan yer aldı.

Kadınlarla yaylada karşılaştıkları zorluklar üzerine sohbet eden HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, sorunları dinledi. 6 ailenin Iğdır'dan gelip yerleştikleri yaylada kadınlardan biri, "4 gündür buradayız. 3 ay burada kalacağız. Zor işimiz. Sürekli hastanedeyim. Burada süt ve peynir yapıyoruz. Mandıradan geliyorum. Elektrik yok. Suyu çekip getiriyoruz. Bunları satarak idare ediyoruz" dedi.

'PARAYI DA ERKEKLER ALIYOR'
"Gözümü açtığımdan beri koçerlik yapıyoruz" diyen Mori adlı kadın "Çocuklarımla beraber geldik. 3 ay burada kalacağız. Hayvanları sağıyoruz. Mandıraya veriyoruz. Geçim olsa da olmasa da mecburuz bu işi yapmaya. Günlük veriyoruz ürettiklerimizi. Parayı da erkekler alıyor. Peynir, torak yapıyoruz. Eşim ve bir oğlum öldü. 7 çocuğum var. Bir oğlum da cezaevinde" ifadeleriyle yaşadığı zorlukları anlattı.

'HİÇ DERS ALAMADIK'
Heyetle sohbet eden 16 yaşındaki Rabia da "Okuyup hakim olmak istiyorum. Bu ülkede çok fazla adaletsizlik var. İnternet yok. Tableti okulun bitmesine bir hafta kala verdiler. İki kız kardeşim ile birlikte telefondan bağlanıp ders almaya çalışıyoruz. Hiç ders alamadık. Iğdır'dan buraya geldik" dedi.

HDP'li kadınlar, dinledikleri koçer kadınların sorunlarını her platformda dile getireceklerini belirterek birlikte mücadele noktasına vurgu yaptı.

EV EMEKÇİSİ KADINLARLA YAN YANA GELİNDİ
Koçer kadınların sorunlarını ve taleplerini dinledikten sonra Ziro köyüne geçen heyet, burada sohbet etti. Sorunlarını anlatan kadınlardan kimisi emeklerinin görünmemesinden yakındı, kimisi ise coğrafyanın olumsuz koşullarına eklenen iktidarın Kürt politikasına tepki gösterdi.

Kadınlardan biri sorunlarını şu şekilde anlattı: "4 kız kardeşiz. Biri tekstil de diğeri de otelde çalışıyor. Benim açımdan eğitim bir tek okulda değil. Benden iki küçük var hem çalışıyor hem okuyorlar. Her yer eğitim bizler için. Ekonomik açıdan yoksulluk var. Merkezde bir tekstil açılmış, kadınlar çalışmaya başladı. Ama servis yok. Köyde esnaflar var onlar götürüyorlar. Asgari ücretin altında alıyorlar. Sabah 08.00 akşam 19.00’a kadar çalışıyor. Çiftçilik bitti. Biz yıllarca pancar üreticiliği yapıyorduk. Kota geldi özelleştirme geldi. Elde avuçta hiç bir şey kalmadı. 50 tane meyve ağacı baraj altında kaldı. Hayvancılık bitti. Fasulye satıyoruz. Belli başlı müşteriler var. Arayıp sipariş veriyorlar. Geçen sene 5 liraydı. Bu sene 6 lira diyoruz."

Köylerinde aynı zamanda ekolojik yıkımın Hidro Elektirik Santralleri’yle (HES) sürdüğünü de vurgulayan kadınlar, "Köylünün tarlasındaki meyve ağaçları sökülerek baraj kanalı geçirilmiş, Kapalı baraj kanalı yapıldığı için araziye istimlak bedeli yerine sadece 50 meyve ağacına karşılık 800 TL ödendi. Baraj kanalının üstündeki topraklarda bir üretim yapılmasının önüne geçildi" ifadelerini kullandı.