23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP Kadın Meclisi: 'Somut delil' şartı çocuk istismarını meşrulaştırmaktır

HDP Kadın Meclisi 4'üncü Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun, Meclis Genel Kurulu'nda apar topar kabul edilmesine tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 4. Yargı paketinde yer alan bazı düzenlemelere tepki gösterdi. Yargı paketinin 13'üncü maddesinde yer alan "somut delil" şartının çocuk istismarı, kadına yönelik suçlar, soykırım ve insanlığa karşı suçlarda kapsam dışında tutulması gerektiğine işaret eden HDP Kadın Meclisi, "Özellikle cinsel istismar suçlarında tutuklama için 'somut delil aranması' istismarı meşrulaştırmaktır. Uygulamada, çocuk ve kadının beyanının somut delil olarak kabul edilmemesi faillerin ödüllendirilmesi anlamı taşımaktadır. Bu düzenlemeyle çocuğun üstün yararı ve kadının beyanı yok sayılmaktadır" diye belirtti.

AKP-MHP erkek ittifakının istismar suçlarını aklamak, erkek şiddetinin önünü açmak için cinsiyetçi, kadın düşmanı politikalarına devam etmediğini kaydeden HDP Kadın Meclisi, AKP'nin son yargı paketinin yasalaşmasının da bunun kanıtı olduğuna dikkat çekti.

Erkek yargının faillerin yanında durduğu hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Maddenin kabulünden sonra desteğini açıkça dile getiren kesimlerin kimler olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu kesimlerin desteğini almak için çocuk istismarı meşrulaştırılıyor. Biz sizin somut delilden kastınızı Ensar Vakfı'nda yaşanan istismarın ardından faillerle fotoğrafları olan kişilere verdiğiniz terfilerden biliyoruz. Pandemi sürecinde çıkarılan infaz yasası ile kadına şiddet uygulayan faillerin, çetelerin, cinsel istismar suçlularının salıverilmesinden biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi'nin tek adamın imzasıyla geri çekilmesinden biliyoruz."

'Somut delil' şartının bu politikaların devamı olduğuna işaret edilen açıklamada, "AKP bir kez daha kadın ve çocuk düşmanlığını tescillemiş oldu. 2016 yılında istismar faillerine ödül niteliği taşıyan yasaya karşı kadınlar olarak nasıl ki hep birlikte sokaklara çıktıysak, İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilme kararına karşı nasıl ki hep birlikte isyanımızı haykırdıysak, bu yargı paketine de sessiz kalmayacağız, gerek Meclis'te gerek sokaklarda, alanlarda, meydanlarda sesimizi yükselteceğiz" vurgusu yapıldı.

Kadınların asla geri adım atmayacağına dikkat çekilen HDP Kadın Meclisi açıklamasında, "İstanbul Sözleşmesi'ni hiçbir zaman etkin uygulamayan erkek devletin şikayet mekanizmalarını düzgün işletmeyen karakollarına, 'iyi hal, tahrik' indirimleri veren cinsiyetçi yargısına ve istismar suçlarında somut delil istemesine sessiz kalmayacağız. Devletin sorumluluğu çocuğa yönelik işlenen istismar suçlarını örtmek değil, çocuğun yaşadığı istismarı açığa çıkarmak için çocuğun üstün yararını gözeten politikalar yürütmektir. İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilme kararını da, çocuk istismarını meşrulaştıran maddeyi de kabul etmiyoruz" diye belirtildi.