10 Ekim 2024 Perşembe

HDP'den bütün ülkelere çağrı: Göçmen ve mültecilerin haklarını tanıyın

Yunanistan'da bulunan Korinth Mülteci Gözaltı Merkezi'nde 24 yaşındaki Kürt mülteci İbrahim Ergün'ün yaşamına son vermesine ilişkin açıklama yapan HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüleri Gülsüm Ağaoğlu ve Veli Saçılık, Birleşmiş Milletler, Yunanistan ve bütün ülkelere çağrı yaparak, "Göçmen ve mültecilerin haklarını tanıyın" dedi.

HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüleri Gülsüm Ağaoğlu ve Veli Saçılık, Yunanistan'da bulunan Korinth Mülteci Gözaltı Merkezi'nde 17 aydır tutuklu olan 24 yaşındaki Kürt mülteci İbrahim Ergün'ün yaşamına son vermesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İbrahim Ergün'ün ailesi Türkiye'de son yıllarda daha da artan siyasi baskılar nedeniyle mülteci olarak 2019 yılında Yunanistan'a gittiğini, oradan da İtalya'ya geçmeye çalışırken gözaltına alındığını ve gözaltına alındığı tarihten bu yana sanki bir suçluymuş gibi insanca yaşam koşullarından mahrum biçimde cezaevinde tutulduğunu duyurduğunu kaydedilen açıklamada, dünyada artan savaş, yoksulluk, ekolojik yıkım vb. sorunlar nedeniyle milyonlarca insan yaşadığı topraklardan koparak başka ülkelerde göçmen-mülteci olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Özellikle Suriye ve Libya'daki iç savaşlardan sonra kitlesel göçlerin yaşandığını, buna karşı da egemen devletlerin uluslararası sözleşmeleri ve insan haklarını hiçe sayarak göçmen ve mültecileri insanlık dışı koşullarda temel haklarından mahrum bıraktıklarına sıklıkla tanıklık etmekteyiz. Öyle ki bu ihlaller çoğu zaman göçmenlerin canına kastedecek düzeye varmakta, en temel insan hakkı olan yaşam hakkı açıkça ihlal edilmektedir. Devletlerin bu politikaları göçmenlere ırkçı, faşist saldırıların önünü de açmaktadır" denildi.

AKP-MHP koalisyonunun kendini desteklemeyen bütün muhalifleri terörist ilan ederek on binlerce insanı tutukladığı, birçoğunun legal ve illegal yollardan ülkeyi terk etmesine sebep olduğu ifade edilen açıklamada, "İbrahim Ergün'ün Yunanistan'da bir 'toplama kampı'nda yaşamını yitirmesinden Türkiye ve Yunanistan hükümetleri ortak biçimde sorumludur. Göçmenlerin temel barınma, yaşam ihtiyaçlarını karşılamayan Hükümet yetkilileri göçmenleri Avrupa'ya karşı bir şantaj aracı olarak kullanmaktadır. Buna karşılık, Avrupa devletleri ise Türkiye'ye nakdi destekler vererek göçmenlerin kötü koşullarda yaşamasına göz yummaktadır. Türkiye'den Yunanistan'a geçiş yapan mülteciler her iki tarafın kolluk kuvvetleri tarafından kötü muameleye maruz kalmakta ve hatta bindirildikleri botlar batırılmak suretiyle ölüme terk edilmektedir. Yunanistan'a geçmeyi başaranlarsa İbrahim Ergün örneğinde olduğu gibi Nazi toplama kamplarını aratmayan koşullarda yaşam mücadelesi vermek zorunda kalıyorlar" diye belirtildi.

Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere Yunanistan ve bütün ülkelere çağrı yapan HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüleri Gülsüm Ağaoğlu ve Veli Saçılık "Göçmen ve mültecilerin haklarını tanıyın! Uluslararası sözleşmelere derhal uyulmalı, insan haklarına aykırı uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir. Göçmen ve mültecileri suçluymuş gibi cezaevinde tutmanın kendisi uluslararası sözleşmelere göre suçtur. Egemen devletler göçmenlere karşı ırkçı, faşist linç saldırılarına tepkisiz kalarak ortak olmamalıdır. Bütün insanlara eşit, özgür ve onurlu bir yaşam sağlamak devletlerin önceliği olmak zorundadır. İbrahim Ergün'ün yaşamını yitirmesine sebep olan Yunanistan ve Türkiye hükümetlerini kınıyor, bir daha ölümlerin yaşanmaması için her iki tarafı da demokrasiye, insan haklarına uymaya davet ediyoruz" dedi.