24 Eylül 2024 Salı

Hesekê'de Koronavirüs Hastanesi kuruldu

Kuzey ve Doğu Suriye'de Covid-19'a karşı mücadele hazırlıkları kapsamında Heyva Sor a Kurd tarafından Hesekê'de bir hastane açıldı. WHO perspektifleri ve Sağlık Komitesi'nin onayı doğrultusunda açılan hastanenin benzerlerinin bölgenin çeşitli kentlerinde kurulacağı ifade edildi.

Kuzey ve Doğu Suriye'de koronavirüs (Covid-19) vakalarını tedavi edilmesi için Hesekê'de bir hastane açan Heyva Sor a Kurd, benzer hastanelerin bölgede çeşitli kentlerde daha kurulacağını açıkladı. Covid-19 şüphesi taşıyan vakalara bu hastanede test uygulanacağını belirten Heyva Sor a Kurd yetkilileri, hastanenin Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) perspektifleri ve Sağlık Komitesi'nin onayı doğrultusunda kurulduğunu söyledi.

ANHA'nın haberine göre; Hesekê'de kurulan hastane iki bölümden oluşuyor. Bir bölümde şüpheli vakalara gerekli testler uygulanacak. Testi pozitif çıkan kişiler ikinci bölüme alınarak tedavi altına alınacak. Hastanede görev yapan personel alanında uzman kişilerden oluşacak.

WHO STANDARTLARINA GÖRE HAZIRLANDI
Onlarca sağlık çalışanı Covid-19 ile mücadele konusunda eğitime alındı. Hastane yönetimi de oda dizaynlarını WHO'nun belirlemiş olduğu kriterlere göre yaptı. Odalardaki her yatak arasında en az 3 metre mesafe bulunuyor. Sağlık çalışanları hastanede yeşil alan, sarı alan ve kırmızı alan şeklinde ayrılan bölümlerde ayrı ayrı hizmet verecek. Hastanede aynı zamanda özel protokol kapsamında Sınır Tanımayan Doktorlar, UUB örgütü ve Heyva Sor a Kurd temsilcilerinden oluşan bir sağlık danışmanlığı ekibi oluşturulacak.

UZMAN EKİP ÇALIŞACAK
Hastanede, çoğu serbest meslek sahibi veya eski Heyva Sor a Kurd personeli olan ve uzman doktorlar tarafından Covid-19 konusunda eğitilen bir sağlık ekibi bulunuyor. Sağlık ekibinin ihtiyaçlarına cevap verecek 120 ders kitabı bulunmaktadır.

Heyva Sor a Kurd Sağlık Koordinatörü Pedro San Jose, "Koronavirüs Hastanesi, bölgede yaşanacak olası Koronavirüs hastalarının tedavisi için kuruldu. Hastanede görev yapacak olan doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanları özel eğitimlerden geçirildi. Sağlık ekibi virüs konusunda uzman olarak görev yapacak" dedi.

Hastanenin uluslararası bazı kurumların desteğiyle kurulduğunun altını çizen San Jose, "Şimdiye kadar bölgede tespit edilmiş bir Covid-19 vakası bulunmuyor. Yine de her türlü risk karşısında hazır olmak durumundayız. Bu tür sağlık merkezlerini Minbic, Rakka, Qamişlo ve Dêrik'te de kuracağız" şeklinde konuştu.