21 Eylül 2024 Cumartesi

Hopa'dan seslendiler: Umut hala Gezi'de, direnişte

Hopa'da düzenlenen eylemde Metin Lokumcu anıldı, Gezi direnişi selamlandı. Gezi'de ölümsüzleşenlerin izinden süreceği kaydedilen açıklamada, 11 Haziran'da görülecek Metin Lokumcu'nun 13. duruşmasında çağrı yapıldı. Eylemde, "Umut hala Gezi'de, umut hala direnişte" vurgusu yapıldı. 

Gezi direnişinin 11. yılında Artvin'in Hopa ilçesinde açıklama yapıldı. "Hopa'dan Gezi'ye bu dava bizim" pankartıyla Hopa parkından Metin Lokumcu meydanına yapılan yürüyüşte halka yönelik konuşmalarda bugün 2011 Hopa direnişinin, Metin Lokumcu'nun polis tarafından katledilişinin 13. yılı olduğu hatırlatıldı. Basın metnini okuyan Zeliha Yıldırım, 13 yıl önce "çayda kotaya ve kontenjana son" dediklerini, "Suyumuzu sattırmayacağız, derelerimize HES yapamayacaksınız" diyerek yaşam alanlarını savunduklarını hatırlattı. "İnsan yaşadığı yere benzer" diyen Yıldırım, Metin Lokumcu'nun da Hopa'nın ve Kemalpaşa'nın suyuna, toprağına, suyunda yüzen balığa, dağlarının, tepelerinin dumanlı eğimine benzediğini kaydetti. 

'GEZİ DİRENİŞİNDE MİLYONLAR OLDUK'
Yıldırım, "Onlar, 31 Mayıs 2011'de, Hopa'da, bu sesi susturmak istediler; biz 2013'te Gezi direnişinde milyonlar olduk. Berkin olduk,Ahmet olduk, Abdullah olduk. Cerattepe'de, İkizdere'de, her yerde, hep beraber yaşam alanlarımızı savunduk. Yeşil yola karşı Havva Ana, Denizli'de madencilere karşı Hatice teyze olduk. Onlar, memleketimizin yüzde 71'ini madenlere ruhsatladılar. Ama biz yeni bir Soma, Ermenek, İliç yaratmalarına izin vermeyeceğiz. Çünkü biz 31 Mayıs'ı yaratanlarız. Biz Metin Lokumcu'nun yol arkadaşlarıyız. Biz metin lokumcuyuz. 1 Mayıs'ta Metin Lokumcu'nun Yoldaşları  'Taksim, 1 Mayıs meydanıdır' diyerek faşizmin üstüne üstüne yürüdü. Yoksulluğun, yolsuzluğun ,gericiliğin karşısında, eşit adil bir yaşam ve özgürlük isteyen, emekçilerin geleceğine sahip çıkmak, halkın güvenceli geleceğini kurmak için '1 Mayıs Taksimdir' diyen binlerce kişiye yine AKP iktidarı saldırdı. Onlarca arkadaşımız hukuksuz bir şekilde tutuklandı. Faşizm karşısında 2011'de Hopa direnişini, 2013'te Haziran isyanını yaratan irade, bugün 1 Mayıs tutuklularını faşizmin zindanlarından söküp alacaktır" dedi.

'13. KEZ TRABZON ADLİYESİNDE OLACAĞIZ'
13 yıl önce kentini ve yaşam alanlarını savunanlar yargılanırken Metin Lokumcu'yu katledenlerin, halkın taleplerine kulaklarını tıkayanların, "Hopa'yı süpürün" diyenlerin yıllarca korunduğunun altını çizen Yıldırım, şöyle devam etti: "Katledilişinden yaklaşık 10 yıl sonra açılan dava memleketinden kaçırıldı. Asıl sorumlular dosyada yer almadı, avukatların ve ailenin hiçbir talebi yerine getirilmedi. Bizler Hopa sokaklarında da adliye koridorlarında da 'Metin Lokumcu için adalet' demeye devam edeceğiz. Gerçek sorumlular yargılanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. 11 Haziran'da, 13. kez Trabzon Adliyesinde olacağız. Ne geçmiş tükendi ne de yarınlar tükenecek! Bizler nice bedeller ödeyerek bugüne taşıdığımız mücadele ruhu ile yaşam alanlarımız için direnişimizi omuz omuza sürdüreceğiz. Emeğimizi gasp edenler, doğamızı katledenler, geleceğimizi çalanlar bilsinler ki bu memleket bu halk sahipsiz değil. Demokratik, adil, özgür eşit, insanca bir yaşam için ekmeğimize, emeğimize, doğamıza, onurumuza, yarınımıza sahip çıkmak için buradaydık, buradayız ve burada olacağız. Umut hala Gezi'de, umut hala direnişte."

MEZAR BAŞINDA ANMA
Okunan açıklamanın ardından Metin Lokumcunun Kemalpaşa ilçesi Akdere köyünde bulunan anıt mezarına geçenler burada tekrar Metin Lokumcu'yu andı.