21 Eylül 2024 Cumartesi

Hukuk örgütleri: Verilen cezaları tanımıyoruz

Kobanê davasında verilen hapis cezası kararlarına tepki gösteren hukuk örgütleri, "Kobanê kumpas davasında verilen cezalar, aynı zamanda 'Kobanê düştü düşecek' sevinci kursağında kalan siyasi iktidarın İŞİD barbarlığı ve karanlığına  karşı özgürlük ve aydınlığı savunan Kobanê direnişi ve etrafında şekillenen dayanışmaya yönelik bir intikam girişimidir" dedi.

Hukuk örgütleri, Kobanê davasında verilen hapis cezalarını protesto etmek için Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi.

Çok sayıda avukatın katıldığı açıklamada basın metnini Ruken Kalın okudu. DAİŞ'in Rojava'ya dönük işgal saldırılarına tepki olarak 6-8 Ekim 2014'te gerçekleştirilen protestolar gerekçesiyle aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, MYK üyeleri ve çok sayıda siyasetçinin de bulunduğu 108 kişinin yargılandığı Kobanê kumpas davasında HDP'li siyasetçilere yüzlerce yıl hapis cezası verildiğini belirten Kalın, 11 siyasetçinin tutukluluk halinin devam ettiğini söyledi.

'SAYISIZ HUKUKSUZLUK YAŞANDI'
Siyasi iktidar tarafından özel yetkili bir görevlendirmeyle oluşturulan Ankara merkezli bir mahkeme eliyle yargılamanın yürütüldüğünü ifade eden Kalın, sonradan örgüt üyeliğiyle yargılanan mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak'ın içinde bulunduğu heyet tarafından iddianamenin kabul edildiğini, yargılamada duruşma periyotlarının yargılananlarının savunma yapmasına olanak tanımayacak şekilde düzenlendiğini, gizli tanıkların savunma avukatları olmaksızın dinlendiğini, süreç boyunca avukatlara ve yargılananlara karşı engelleyici müdahaleler gerçekleştirildiğini, AİHM kararlarının tanınmadığını söyledi.

"Sayısız hukuksuzluğun yaşandığı göstermelik yargılama sürecinde yargılama ilke ve esasları yerle bir edilmiş, düşman ceza hukuku anlayışıyla şekillenen davaya özel yeni bir usul yasası ihdas edilmiştir" diyen Kalın, HDP'li siyasetçilerin hukuksuz yargılama süreci boyunca eşitlik, özgürlük, emek ve barış mücadelesinde ısrar ettiğini kaydetti.

'İKTİDAR TARAFINDAN ISMARLAMA BİR ŞEKİLDE AÇTIRILDI'
Barış ve demokrasi mücadelesi yürüten siyasetçilerin gerçeklerden kopuk bir mütalaayla yüzlerce yıl hapis cezasıyla cezalandırıldığını ifade eden Kalın, AKP-MHP iktidarı tarafından ısmarlama bir şekilde açtırılan davada verilen cezaların siyasi olduğunu vurguladı.

İktidarın Kobanê kumpas davasıyla tekçi rejimin temelini atmaya çalıştığını dile getiren Kalın, "Cumhuriyetin ilk yüzyılının başlangıcında Şark İstiklal Mahkemelerinde yapılan düzmece yargılamalarla Kürt halkına dayatılan inkar ve imha politikası, cumhuriyetin ikinci yüzyılının başlangıcında 'Kobanê kumpas davası' ile devam ettirilmeye çalışılmaktadır" dedi.

'KOBANÊ DİRENİŞİNE YÖNELİK BİR İNTİKAM GİRİŞİMİ'
Kalın, "Kobanê kumpas davasında verilen cezalar, aynı zamanda 'Kobanê düştü düşecek' sevinci kursağında kalan siyasi iktidarın İŞİD barbarlığı ve karanlığına  karşı özgürlük ve aydınlığı savunan Kobanê direnişi ve etrafında şekillenen dayanışmaya yönelik bir intikam girişimidir" ifadelerini kullandı.

Kalın, şöyle devam etti: "Bizler burada bulunan hukuk kurumları olarak İŞİD barbarlığı ve karanlığına karşı özgürlük ve aydınlığı savunmaya devam edeceğimizi, düşman ceza hukuku anlayışıyla şekillenen Kobanê kumpas davasında sayısız hukuksuzluğun yaşandığı düzmece yargılama süreciyle verilen cezaları tanımadığımızı ve bu düzmece dava ile Kürt halkına yönelik bir yüzyıl daha yaşatılmak istenen inkar ve imha politikalarını kabul etmediğimizi ve bu karanlığa karşı mücadele edeceğimizi haykırıyoruz!"

Eylem, sloganlarla son buldu.