24 Eylül 2024 Salı

İdlib’de devriyeye barikat

Türkiye ve Rusya'nın M4 karayolundaki devriyesine tepki gösteren İdlibliler, yolu barikatla kapattı. İdliblilere müdahale eden TSK askerlerine Tahrir El Şam üyelerinin engel olması dikkat çekti.

Rusya ve Türkiye arasında İdlib'de çok sayıda askerin öldürülmesi sonrası yaşanan gerilimin ardından yapılan anlaşmayla, Halep'i Lazkiye'ye bağlayan M4 uluslararası karayolunda ortak devriye atılmasına karar verilmişti. Ancak söz konusu anlaşma bugüne kadar ne Türkiye himayesinde olan bölgedeki Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) ne de İdlibliler tarafından kabul görmedi.

DEVRİYEYE TEPKİ
Anlaşmaya tepki gösteren İdliblilerin, devriyelere karşı yaptığı eylemlerine bir yenisi daha eklendi. Daha önce de devriyelerin gerçekleşmemesi için yol kesme eylemleri gerçekleştiren İdlibliler, bu sefer de M4 yolu üzerinde bulunan Neyrap ve çevresindeki yolu kesti.

Mezapotamya Ajansı'ndaki habere göre, yol üzerindeki Trunbah köyünde İdliblilerin çadır kurduğu ve yolu kestiği görülüyor. İdliblilerin, kepçe ile yolu kazdıkları da görüntülere yansıyor.

Görüntülerdeki en dikkat çekici anlardan biri ise, Türk polis ve askerlerinin kalkan ve coplarla İdliblilere müdahale etmesi.

Kolu kesik bir İdliblinin, "Artık öldüremeyeceksiniz, çıkın buradan çıkın, Bu topraklar bizimdir…" şeklinde asker kalkanlarına karşı çıktığı da görüntülerde yer alan başka bir ayrıntı.

HTŞ ENGEL OLDU
Sosyal medya hesaplarından paylaşılan bir başka görüntüde ise, İdliblilere müdahale eden asker ve polislere, ellerinde çeşitli silahlar bulunan HTŞ'lilerin barikat kurduğu ve müdahaleyi önlemeye çalıştığı görülüyor.