24 Eylül 2024 Salı

İHD: Barış sesini ve talebini yükseltin

Birleşmiş Milletler'e çağrıda bulunan İHD, "Birleşmiş Milletleri şu anda İsrail ve Filistin arasında yaşanmakta olan savaş ve çatışmalı ortama karşı, acilen müdahale etmeye çağırıyoruz" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) kentlerde düzenlediği basın açıklamalarıyla siyonist İsrail devletinin Filistin'e dönük işgal saldırılarının son bulması çağrısında bulundu ve bu çağrıyı içeren bir mektubu Birleşmiş Milletler'e gönderdi.

İSTANBUL
Beyoğlu'nda bulunan İHD İstanbul Şubesi önünde düzenlenen açıklamada "Filistin'de soykırımı durdurun" pankartı açıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamayı İHD Genel Başkanı Eren Keskin okudu.

BATMAN
Batman'da PTT Merkez Binası önünde düzenlenen açıklamaya çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. Açıklamayı İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Ahmet Şiray okudu.

İZMİR
İHD İzmir Şubesi, dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Ali Aydın okudu. Daha sonra İHD üyeleri, Konak'ta bulunan postaneden BM'ye mektup gönderdi. 

URFA
İHD Urfa Şubesi, BM'ye mektup göndermeden önce şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İHD Şube Yöneticisi Mustafa Vefa, Ortadoğu'da süren savaş ve şiddetli çatışma durumlarından dolayı BM'ye çağrı yapma kararı aldıklarını ifade etti. Toplantı ardından hazırlanan mektuplar PTT Yenişehir Şubesi aracılığıyla gönderildi. 

Ankara, Adana, Mersin, Şırnak'ta da İHD üyeleri açıklama yaparak BM'ye mektup gönderdi.

'BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'İN ÇABALARI YETERSİZ'
Yapılan ortak açıklamada, Birleşmiş Milletler'in savaş ve barışa yönelik tehditleri önlemek üzere kurulmuş bir örgüt olduğu hatırlatıldı. Savaş ve çatışmalı ortamların yoğun yaşandığı bu dönemde BM'nin çabalarının yetersiz olduğu vurgulanan açıklamada, özellikle Ortadoğu bölgesinin savaş ve çatışmalı ortamların çok yoğun yaşandığı bir coğrafya olduğu kaydedildi.

Gazze'de yaşanan çatışmanın son derece tehlikeli boyutlara ulaştığı ifade edilen açıklamada, "İnsan hakları savunucuları olarak Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısını da anında kınamış bir örgütüz. Ancak İsrail'in tüm Filistin halkına yönelik gerçekleştirdiği ve insanlık suçu oluşturan, savaş hukukunu tamamen ihlal eden saldırılar, artık size bu mektubu yazma gereğini hissettirmiştir. Birleşmiş Milletler savaş hukuku sözleşmesi, İsrail devleti tarafından, açıkça ihlal edilmekte ve özellikle sivillere yönelik katliamlar hız kazanmaktadır" denildi.

'BARIŞIN SESİNİN YÜKSELMESİ GEREKİYOR'
Son olarak Gazze'de hastaneye yapılan saldırının bu ihlalin son noktaya ulaştığı büyük bir insanlık suçunu oluşturduğu ifade edilen açıklamada, "Ukrayna'da, Rojava'da, Filistin'de, İsrail'de sivil halklar büyük zarar görmektedirler. Maalesef ki Birleşmiş Milletleri, bu savaş ve çatışmalı ortamlara karşı müdahalede eksik kaldığını düşünmekteyiz. Savaş ve çatışmaların devam ettiği coğrafyalarda, ırkçı milliyetçiliğin giderek yükselmesi, insanlık açısından, büyük bir tehlike yaratmaktadır" denildi.

Açıklama, şöyle devam etti: "Dünyada, barışın sesinin yükselmesi gerekmekte. Buna tüm insanlık olarak çok ihtiyacımız var. Bütün sorunların barışçıl bir çözümü vardır. Bu nedenle de Birleşmiş Milletleri şu anda İsrail ve Filistin arasında yaşanmakta olan savaş ve çatışmalı ortama karşı, acilen müdahale etmeye çağırıyoruz. Ayrıca Birleşmiş Milletlerin tüm coğrafyalarda yaşanan savaş ve çatışmalı ortamlara karşı eşit bir şekilde yaklaşım göstermesini ve yaşanan tüm savaş ve çatışmalı ortamlara karşı, barış sesini yükseltmesi gerektiğini düşünüyoruz. Barış sesini ve talebini yükseltin."