21 Eylül 2024 Cumartesi

İHD Dersim Şubesi: Kayıplar bulunsun, failler yargı önünde hesap versin

Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eylemine ilişkin İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi basın açıklaması yaptı.
İHD Dersim Şubesi, 700 haftadır İstanbul Galatasaray Meydanı'nda toplanan Cumartesi Anneleri'nin eylemine ilişkin açıklama yaptı.
 
"Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları 700 haftadır kayıplarını arıyor" yazılı pankartının açıldığı eyleme HDP ve sendika temsilcileri katıldı. Basın açıklamasını İHD Dersim Şubesi Başkanı Gürbüz Solmaz okudu.
 
İHD tarafından 27 Mayıs 1995'te başlayan ve 700. haftadır devam eden Cumartesi Anneleri'nin eylemi vesilesiyle zorla kaybedilen kişileri hala unutmadıklarını ifade eden Solmaz, "Aileler ve insan hakları savunucuları olarak 700 haftadır, her Cumartesi saat 12:00'de Galatasaray Meydanı'nda gözaltında kaybedilen yüzlerce insanımızın fotoğrafını taşıyarak Türkiye'nin en uzun erimli protestosunu sürdürüyoruz" diye kaydetti.
 
Solmaz, taleplerini şöyle sıraladı:
 
-Zorla kaybedilenlerin akıbeti ortaya çıkarılmalı,
-Fail ve sorumulular yargı önünde hesap verilmeli,
-Devlet gözaltında kaybetme suçundaki sorumluluğunu kabul etmeli,
-Gözaltında kaybetme suçunun fail ve sorumlularını koruyan cezasızlığa son verilmeli; adalet sağlanmalı,
-Gözaltında kaybetme fiilinin insanlığa karşı işlenen suç olarak düzenlenmesine, önlenmesine ve cezalandırılmasına yönelik yasal düzenlemeler yapılmalı ki bir daha asla hiç kimse gözaltında kaybedilmesin,
-Türkiye Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme'yi imzalamalı, onaylamalı ve uygulamalı.
-Türkiye Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni Kuran Roma Statüsü'ne taraf olmalı."