21 Eylül 2024 Cumartesi

İHD İzmir Şubesi: Hasta tutuklu Sevmiş serbest bırakılsın

İHD İzmir Şubesi hasta tutuklu Giyasettin Sevmiş'in durumuna dikkat çekilerek, serbest bırakılması istendi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle Konak'ta bulunan Başbakanlık Binası önünde eylem yaptı. Bu haftaki eylemde hasta tutuklu Giyasettin Sevmiş'in sağlık durumuna dikkat çekildi.
 
HDP, Barış Anneleri'nin katıldığı eylemde basın açıklamasını İHD Şube yöneticisi Ahmet Çiçek okudu. Çiçek, açıklamaya başlamadan önce cezaevinde tutuklu bulunduğu süre zarfında yakalandığı Herediter Spastik Paraparezi (HSP) hastalığı nedeniyle yatalak hale gelip, 15 Eylül 2015 tarihinde tahliye edilen hasta tutuklu Selahattin Aytek'in, Diyarbakır'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesinden dolayı aileye başsağlığı diledi.
 
Çiçek, derneğe gelen başvurularda cezaevlerinde birçok hak ihlalinin yaşandığını hastane nakillerinde çift kelepçe, ters kelepçe takıldığını, darp edilme, çıplak aramaya tabi tutulduğunu, iletişim, sağlık hakkının engellendiği, tecrit gibi uygulamalar dayatıldığını belirtti. Her türlü kısıtlamayla cezaevlerinde yaşayan tutsakların bir çok sağlık sorunu olduğunu belirten Çiçek, "Ağır hasta mahpuslar 400'lü rakamlara ulaşmıştır. Bu insanlar tedavi olmazlarsa kısa sürede ölümle yüz yüze kalacaklar. Bu hafta böyle bir mahpus, Gıyasettin Sevmiş'ten söz edeceğiz. Gıyasettin Sevmiş, Türkiye hapishanelerinde tutulan yüzlerce hasta mahpustan biri 2007 yılında Hakkâri'de gözaltına alınan Sevmiş, 'Örgüt yöneticiliği ve örgüte yardım yataklık etmek' iddiasıyla 18 yıl 9 ay hapis cezasına mahkûm edildi. Van, Muş, Gümüşhane ile Ankara Sincan hapishanesinde bulunmuş, şu anda da Şakran T4'te bulunmaktadır" dedi.
 
'SEVMİŞ'İN RUTİN KONTROLÜ YAPILMIYOR'
 
Sevmiş'in tutuklandığı dönemde herhangi bir sağlık sorunu olmadığını söyleyen Çiçek, "Sevmiş, girdiği cezaevinde karaciğer, beyin ve gözde daha belirgin olmak üzere, vücutta aşırı miktarda bakır birikimiyle meydana gelen Wilson hastalığına yakalandı. Dünya genelinde görülme sıklığı 30 bin kişide bir olan bu hastalık, kötü beslenmeden kaynaklanıyor. Bakır içeren besinlerin yenmesi, bakırın ince bağırsakta absorbe olması ve kanda dolaşım halinde olan proteinlerle bağlanıp, karaciğere taşınması sonucu yakalanılan bu hastalık Sevmiş'i de hijyenik olmayan şartlarda hazırlanan, besleyici değeri düşük yiyeceklerle yakalandı. Sevmiş yakalandığı Wilson hastalığına bağlı olarak gittikçe ilerleyen karaciğer sirozuna da yakalanmış durumda. Hastalığının tedavisi için 'Metalcaptese' isimli bir ilaca ihtiyaç duyan hasta tutsak, cezaevi koşularından kaynaklı bu ilaca ulaşma güçlüğü içindedir. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nce yapılan kontroller sonucu kendisine 11 Mart 2014'te 'Cezaevinde kalamayacağı' yönünde rapor verilmesine rağmen. Sevmiş'e, bu hastalığından dolayı, doktoru, bir diyet raporu hazırlamış ancak cezaevi idaresi bu diyeti uygulamamaktadır. Ailesi aracılığıyla derneğimize gönderdiği haberde durumunun ağır olduğu ve rutin yapılması gereken tedavisinin yapılmadığını söylemiştir" ifadelerini kullandı.
 
Çiçek, yetkililerden Gıyasettin Sevmiş'in tedavisi için derhal serbest bırakılmasını talep ederek, herkes bir gün mahpus olabilir düşüncesinden hareketle hasta mahpuslara sahip çıkmaya çağırdı.
 
Açıklama, 5 dakikalık oturma ile sona erdi.